Grasrotandelen i nye dimensjoner

Grasrotandelen i nye dimensjoner

Merete Sande i snurrfilm-rommet på Friberg Kino. Foto: Eirik Thue/Sogn Avis

Grasrotandelen i nye dimensjoner

I Balestrand skal kinoen digitaliseres, og 3D-visninger er drømmen. Nå håper kinoildsjelene at dugnadsånden i bygda også skal gi uttelling i grasrotmidler.

Friberg Kino holder hus i Balestrand Bygdahus, og drives på dugnad. I løpet av desember skal dugnadskinoen digitaliseres.

­– Det står mellom å digitalisere eller å legge ned, forteller Merete Sande.

Ildsjelen er både styreleder og maskinist på Friberg Kino. I tillegg deler hun kinosjefvervet med Marianne Hoff. Sammen driver de kinoen uten betaling. Kiosken og billettsalget er det ungdommer som bidrar til, mot gratis kinobesøk som betaling.

– Selve digitaliseringa vil koste opp mot 1 million. Av dette må kinoen selv betale rundt 300 000. Resten blir delt mellom bransjeorganisasjonen Film & Kino og filmbyråene som distribuerer kinofilmer til oss. I tillegg må kinoen selv koste alt som trengs av ombygging for å ta imot det nye utstyret. For eksempel bruker vi 200 000 til oppgradering av lyd for å kunne bruke de digitale kinomaskinene, seier Merete.

Nå er kinoentusiastene på frierferd. I tillegg til å lete etter større sponsorer, håper de på suksess gjennom Norsk Tippings grasrotordning gjennom den nyregistrerte grasrotmottakeren Balestrand Ungdomslag.

– Alle grasrotmidlene som kommer inn til ungdomslaget vil gå til digitaliseringen av kinoen, inntil alle avdrag til dette er nedbetalt. Vi drømmer også om å oppgradere til 3D-utstyr, men det blir kostbart, forteller Merete, som er spent på hvor mye støtte de får gjennom Grasrotandelen.

På kinoens nettside annonserer de etter grasrotgivere og sponsorer slik: – Er det nokre rike onklar eller tanter der ute som tykkjer dette er viktig for bygda?

Kinoen har filmvisning to ganger i uka, og hadde i 2009 besøk av 3715 kinogjengere.

- Dette tallet håper og tror vi blir enda høyere i årene som kommer. Nå får vi ferskere filmer, og også mange premierer. I tillegg kan vi vise andre ting, slik som fotballkamper, konserter, operaer og lokale filmer; alt etter hva bygdefolket vil ha, avslutter Merete.