Årets Ildsjel og Idrettsgallavinnerne

Årets Ildsjel og Idrettsgallavinnerne

LAGSPILLER: Gro Hammerseng ble Åretes Lagspiller foto: NIF / Geir Owe Fredheim

Årets Ildsjel og Idrettsgallavinnerne

Sammen med Årets ildsjel Ola Kjørli, ble Thor Hushovd og Hans Majestet Kong Harald de store prisvinnerne under årets Idrettsgalla.

AV:  Sverre Houmb / Geir Owe Fredheim

HAMAR:   Det var en flott Idrettsgalla som gikk av stabelen på Hedmarken. Årets ildsjel ble Ola Kjørli fra Skrautvål IL.

 - Bak alle idrettsprestasjonene er det hundretusener som hver eneste uke gjør en innsats slik at barn og unge kan holde på med idrett og lek, sa kulturminister Anniken Huitfeldt før hun og generalsekretær i NIF, Inge Andersen, leste opp Ola Kjørli som vinner.

 - Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Kanskje jeg skal starte med å takke foreldrene mine som plasserte meg oppi bygda - på solsiden - midt blant dyktige foreldre og tindrende barneøyne. Jeg må også få takket det norske folk som har stemt på meg. Denne prisen er ikke en soloprestasjon, sa Ola Kjørli som tar med seg 100.000 kroner i prispenger tilbake til skiklubben i Valdres.

 Thor Hushovd tok storeslem med hele tre priser: utøvernes pris, årets mannlige utøver og årets navn.
- Det ble litt mye med tre priser, og det begynner å bli vanskelig å finne ord, sa en tydelig rørt Hushovd etter at han for tredje gang sto på podiet for å motta den store glasskula.
- Med tanke på at det var et OL i fjor så er dette stort og jeg må takke alle som har valgt å stemme på en syklist. Å bli stemt frem av sine idrettskolleger til utøvernes pris er også veldig spesielt, sa han

Marit Bjørgen ble Årets kvinnelige utøver. Skidronningen fra Vancouver ble trippel gullvinner, og er et av Norges fremste håp under Ski-VM i Oslo.
 - Det har vært et fantastisk år for meg – jeg tror ikke det helt har gått opp for meg ennå. Jeg må få takke juryen som har stemt på meg. Det er mange som har hjulpet meg tilbake i sporet, sa Bjørgen.

Den ferske EM-gullvinneren i håndball, Gro Hammerseng, ble årets lagspiller.
- Jeg hadde ikke stått her i dag hvis det ikke hadde vært for alle mine gode lagvenninner og trenere. Jeg må også få takket alle som har hjulpet meg gjennom karrieren, og som gjør at det fortsatt er gøy å holde på med håndball, sa en rørt Hammerseng

  Hedersprisen gikk til Hans Majestet Kong Harald.
- Vinneren viser et unikt og ekte engasjement for topp- og breddeidretten. Han er fremdeles aktiv på internasjonalt nivå. Selv er han VM og Europamester, og han har deltatt i flere olympiske leker for Norge. Hans viktigste motto er Alt for Norge, sto det i juryens begrunnelse som idrettspresident Tove Paule og toppidrettsjef Jarle Aambø leste opp før de ropte opp Hans Majestet Kong Harald.
- Hjertelig takk. Jeg må begynne med å takke Norges idrettsforbund for den store ære som er gitt meg her i dag. Jeg må også få takke både tidligere aktive, alle i administrasjonen i norsk idrett, og ikke minst alle frivillige som holder hjulene i gang i denne store organisasjonen som vi alle andre har  så mye glede av, sa Kongen. 

Årets gjennombrudd gikk til Tarjei Bø, som for øyeblikket leder verdenscupen i skiskyting.
- Dette var overraskende. 2010 var et veldig bra år for meg, og det er gøy å bli satt pris på. Jeg må få takke Norges toppidrettsgymnas, alle støttespillerne mine og sponsorene som har gjort det mulig for meg å satse 100 prosent på skiskyting, sa Tarjei Bø på satellitt fra Mellom-Europa.
Årets forbilde ble tildelt Ola Vigen Hattestad som fikk prisen på bakgrunn av at han valgte å gi bort plassen sin på sprintstafettlaget under OL i Vancouver til Øystein Pettersen som sammen med Petter Northug gikk Norge inn til gull.
- Jeg er utrolig stolt og ydmyk over å motta denne prisen. Akkurat nå kunne jeg tenkt meg å ha hele landslaget stående bak meg. De pusher meg hver eneste dag og gjør at det er gøy å holde på, sa Hattestad.

Svømmeren Sarah Louise Rung ble årets funksjonshemmede utøver. Hun tok tre gull og ett sølv i VM og er ranket nr. 1 i verden i tre distanser.
- Dette er utrolig kjekt, og det er mange jeg må få takke – ikke minst landslagstreneren Morten Eklund. Jeg må få takke alle i støtteapparatet mitt, fysioterapeutene og ikke minst søsteren min som er med meg både i og utenfor bassenget. Jeg må også få takket familien min som oppmuntret meg til å begynne med svømming, sa prisvinneren.
 
Årets trener ble Ståle Solbakken som har virkelig slått igjennom som trener i FC København og bevist en gang for alle at det er deilig å være norsk i Danmark.  I 2012 skal han ta over som landslagstrener etter Drillo. Cecilia Brækhus tok hjem Åpen klasse. Proffbokseren er ranket som verdens beste bokser.
- Jeg elsker idretten min og har jobbet hardt for å komme dit jeg har kommet. Jeg vet at sporten er omdiskutert i Norge – derfor setter jeg ekstra stor pris på å få en pris i Norge. Tusen takk, sa Brækhus.

Her er vinnerne fra Idrettsgalla 2011:
Årets kvinnelige utøver: Marit Bjørgen, langrenn 
Årets mannlige utøver: Thor Hushovd, sykkel
Årets lagspiller: Gro Hammerseng, håndball
Årets lag: Håndballandslaget, kvinner
Årets gjennombrudd:Tarjei Bø, skiskyting
Årets funksjonshemmede utøver: Sarah Louise Rung, svømming
Årets trener: Ståle Solbakken, fotball
Idrettsgallaens hederspris: Hans Majestet Kong Harald
Årets forbilde: Ola Vigen Hattestad
Utøvernes pris: Thor Hushovd
Årets navn: Thor Hushovd
Åpen klasse:Cecilia Brækhus, boksing
Årets ildsjel: Ola Kjørli, Midt-Norge