Overskuddet som havnet i Nord-Aurdal

Overskuddet som havnet i Nord-Aurdal

Dette er en historie om spillemidler – sett nedenfra og opp. Velkommen til Valdres!

 

"Alle" vet at overskuddet fra Norsk Tipping går til idretten. Idrettshaller og fotballbaner, ballbinger og klatrevegger. Men ikke alt. Så hvor blir det av resten?

Svaret er «Litt overalt». Et forsøk på å tegne norgeskartet med den fulle og hele oversikt, strandet grundig og effektivt da det demret at man i praksis måtte ringe idrettsrådet og kulturkontoret i alle Norges 428 kommuner for å få det til.

Det var det ikke tid til. Så vi valgte oss én.

Derfor sto vi en gnistrende vakker februardag i kommune nummer 0542 Nord-Aurdal, med 6.458 innbyggere. Herfra er det nitten mil til Oslo, kort vei til fjellet, og det ramler folkemusikere og klassiske fiolinister i verdensklasse ut av annenhver brevsprekk.

Se filmen fra Nord-Aurdal her.

I 2015 fant 21 152 201 kroner fra spillemidlene veien hit – 0,5 prosent av den totale summen som ble fordelt i Norge i fjor. En uforskammet høy andel, hvis du tenker etter, men det er fordi Valdres Storhall sto klar i fjor. Den alene står for 17,7 av Nord-Aurdals 21 millioner. Slike investeringer skjer ikke hvert år.

Man trenger heller ikke dra fram forstørrelsesglass for å få øye på de andre anleggene som fikk midler. Klatreveggen på barneskolen, den nye utendørs friidrettsbanen på Blåbærmyra, lysløypa i Skrautvål og den innendørs skytebanen på Leira.

Det er herfra og inn det blir verre å holde oversikt. For, i disse anleggene til millioner og hundretusener av kroner kryr det av små og store utøvere fra klubber som også får noen dråper fra spillemidler via helt andre ordninger. Slik har det seg, blant annet, at Fagernes IL Fotball fikk kjøpt knøttevant og granulatrenser, Ulnes IL kunne anskaffe nye turnmatter og trampett, og håndballgruppa på Fagernes fikk seg nye ballnett og dresser.

Kulturen har fått spillemidler til en dialektturné, konsert, kulturslepp, et smieprosjekt på museet og en kinoforestilling for hele ungdomskolen. I tillegg fikk kommunens 9 skoler og barnehager 57 forestillinger fra Den kulturelle skolesekken – som i sin helhet er finansiert av spillemidler. Ja, og så fikk de noen titalls tusen kroner i Kriblemidler til et lokalt kulturarv-prosjekt. Spillemidler, det også. Det samme er KOMP-midlene, som ble gitt til Strunkeveko, Ministrunken og Valdres folkemusikklag. 80.000 kroner til sammen.  

Det er imidlertid Grasrotandelen som virkelig strør store og små summer jevnt ut over kommunens mange lag og foreninger. Menst av alle fikk Valdres FK , med pene 261.497 kroner. Så følger Tisleidalen IL, Skrautvål IL,  Flyklubben, Ulnes musikklag, Røde Kors, Golfklubben, Grendehuset, hundeklubben, akvarieklubben og…52 andre lag og foreninger. Noen får nok til et nytt vaffeljern og kaffetrakter. Andre nok til å arrangere den store julefesten i grenda eller en utflukt for pensjonister.

Det var også mange midler som ikke havnet i Nord-Aurdal i fjor. Da var det ingen lokale på lista over 465 skolekorps som fikk penger til nye instrumenter. Ingen lokale musikere som fikk penger via musikkutstyrsordningen. Det ER mulig det var noen av de 1.684 små musikkprosjektene som fikk seks-sju tusenlapper hver fra Frifond som var fra Nord-Aurdal.

Det kan også ha dryppet noe fra landets ni folkeakademier og drøyt 100 riksdekkende ungdomsorganisasjoner ned over Ulnes, Skrautvål eller Leira. Krafttak for Sang kan også ha streifet innom. Det er vanskelig å si.  Men det skal egentlig godt gjøres å vandre gjennom livet uten å komme i nærkontakt med noen av de mange kronene nordmenn har bidratt med gjennom spillemidlene.

Les Norsk Tippings årsrapport her