Stiller med gratis soppkontroller

Stiller med gratis soppkontroller

Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening

Stiller med gratis soppkontroller

Med over 150 arrangementer fra august til oktober, er Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening inne i sin travleste periode.

- Jeg synes det er så trist at folk bare plukker kantareller og piggsopp når det er så mange gode sopparter, som man rett og slett snubler over i skogen, sier Pål Karlsen, den engasjerte lederen i Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening.

Soppforeningen er en av de mange tusen lagene og foreningene som hvert år mottar penger fra Grasrotandelen. Hittil i år har foreningen mottatt 10.000 kroner gjennom ordningen. Pengene gjør at de fortsatt kan arrangere gratis turer og soppkontroller, og generelt bidra til økt kunnskap om skogens gull.

Over én million av Norsk Tippings kunder valgt sin grasrotmottaker. Enda er det mange som ikke har tatt dette valget - klikk her for mer info om hvordan du blir grasrotgiver og hvordan denne ordningen fungerer.

Fortsetter under bildet.

sopp_nærbilde

God sesong

Vi tok en prat med leder Pål Karlsen, mens han kjørte over fjellet til årets store høydepunkt for soppfolket, nemlig det store høstsopptreffet 2016, der soppinteresserte fra hele landet møtes for å prate, sanke og artsbestemme nye sopper som har dukket opp.

Hva gjør dere i foreningen?

- Vi er cirka 1000 medlemmer, men regner med vi er i direkte kontakt med 3000 mennesker i en dårlig soppsesong, og 5000 personer i en god sesong. I år har er det en god sesong. Vi stiller med gratis soppkontroller over hele landet, og har to turer hver helg i høstsesongen. I tillegg har vi kurs for de som ønsker å dykke mer ned, sier Karlsen.

Flere unge og urbane

Karlsen sier han merker en økning blant unge mennesker i foreningen.

- Vi er en litt voksen gjeng, og sopplukking er ikke en sånn ungdomsaktivitet, men vi ser at flere og flere av medlemmene er yngre. Vi ser at sanking er blitt ganske interessant for mange urbane, unge folk.

Hva er ditt råd til uerfarne folk som vil ut på sopptur?

- Let opp din lokale soppforening, og bli med på tur. Det har vært en veldig god soppsesong som begynte tidlig, og hvis det ikke kommer frost nå i oktober kan det bli en skikkelig fin og lang sesong. Det liker vi jo.

I følge Karlsen er soppen en svikefull venn.

- Når det er gode sesonger kommer det opp flere arter, hvor flere av dem er ukjente, men soppen er en svikefull venn, den dukker aldri opp samme sted, så det er en veldig dynamisk hobby å holde på med.

Fakta om Grasrotandelen 

  • Grasrotandelen er spillernes egen mulighet til å være med å påvirke hvordan overskuddet til Norsk Tipping fordeles.
  • Kundene bestemmer selv hvilket lag eller forening som skal få et beløp som tilsvarer fem prosent av spillinnsatsen deres.
Sopp_hånd