Slik spiller du Langoddsen

Hva er Langoddsen?

Langoddsen er oddsspill på kamper og andre typer konkurranser. Alle utfall/resultater har en odds. Odds multiplisert med innsats gir mulig premie.

Slik spiller du Langoddsen

 1. Klikk på det utfallet/resultatet du ønsker å spille på – spillet legger seg da i din kupong. Mange kamper/konkurranser har flere typer spill. Klikk på kampen/konkurransen for å se alle spillene. 
 2. Det er mulig å kombinere med spill fra andre kamper, men ikke spill fra samme kamp.
 3. Sett innsatsen din i kupongen.
 4. Send inn.

Når avgjøres spillet?

Så snart kampen/konkurransen er ferdig, vil du finne ut om du vant. Har du spilt på hva stillingen er til pause i en kamp, vil dette være avgjort når pausen inntreffer. Har du spilt på hvem som vinner Tippeligaen, vil det være avgjort når Tippeligaen er ferdigspilt. 

Slik vinner du

Premien er et resultat av odds multiplisert med innsats. Dersom du spiller en kombinasjon med flere spill, får du totaloddsen ved multiplisere de ulike oddsene med hverandre. Har du spilt en trippel kan totaloddsen regnes ut slik: 1,80 x 2,10 x 1,50 = 5,67. Premie = odds x innsats.

Premieutbetaling

Kort tid etter at resultatet på dine spilleobjekter er klart, vil premien bli overført til deg. Premier over 10.000 kr overføres direkte til din registrerte bankkonto.

Valg av spilleobjekter

Vi følger følgende prinsipper for valg av spilleobjekter:

 • Vi følger anbefalinger vi får fra ELMS, WLA og UEFA/FIFA angående utvelgelse av spilleobjekter.
 • Vi ønsker å tilby sporter/eventer som kan ha interesse som spilleobjekt hos det norske publikum.
 • Vi har som mål å ikke velge spilleobjekter som kan virke støtende på enkeltpersoner eller grupper i samfunnet.
 • Vi har som mål å ikke velge spilleobjekter som er "useriøse" eller "PR-motiverte". Norsk Tipping velger spilleobjekter basert på etiske og forretningsmessige kriterier, samt kundeønsker.
 •  Vi ønsker ikke å tilby spill på objekter der majoriteten av deltagerne er under 18 år.
 • Vi ønsker ikke å tilby spilleobjekter der det kan være uklare definisjoner på utfall eller avgjørelse.
 • Vi utviser forsiktighet med å tilby spilleobjekter som kan føre til manipulasjon.
 • Hvis vi oppdager uregelmessigheter eller mistenkelig spilladferd, rapporteres dette videre til GLMS, EL, WLA og nasjonale forbund og Nasjonal Plattform mot kampfiksing.

Hvordan settes odds?

Odds er et uttrykk for at sannsynligheten for et gitt utfall inntreffer. Oddsen settes ut fra tilgjengelig informasjon (Eks. i lagidrett; statistikk, tabellposisjon, formutvikling, tidligere resultater, innbyrdes oppgjør, lagoppstilling, hjemmebanefordel etc.).

Høy odds er et uttrykk for at Norsk Tipping mener det er mindre sannsynlig for at noe skal inntreffe - samtidig som lav odds er et uttrykk for at Norsk Tipping mener at noe har høy sannsynlig for å inntreffe.

Norsk Tipping tilbyr spilleobjekter produsert/satt opp fra egne Sportsspilloperatører i tillegg til 3. parts løsninger. Det er strenge regler og rutiner knyttet til jobben som Sportsspilloperatør. Dette er beskrevet i Norsk Tipping sine generelle etiske retningslinjer. I tillegg til spesielle retningslinjer som regulerer habilitet og integritet for den enkelte Sportsspilloperatør.

Alle spilleobjekter blir kvalitetsjekket i ulike steg etter Norsk Tipping sine interne rutiner/retningslinjer før de blir tilbudt i markedet. Norsk Tipping overvåker alle spilleobjekter med tanke på omsetning, ansvarlighet og risikohåndtering.

Odds vil kunne endres underveis, men allerede innleverte spill med tilhørende odds blir ikke berørt av en slik endring (ref. pkt 5.1.2.1 i spillereglene). Endringer i odds gjøres ut fra forretningsmessige prinsipper (eksempelvis omsetning, spillegrenser eller andre endrede forutsetninger knyttet til spilleobjektet.)

Ord og begreper

Innsats

Hvor mange kroner du satser på spillet ditt. Minimum 10 kroner, deretter i steg à 1 krone.

Oddsendringer

På Langoddsen kan oddsene endres. Mens oddsen endres, vil kampen være stengt for spill. Din premie beregnes ut fra den oddsen som var gjeldende da du spilte.

Rekke

Du kan ikke kombinere spill fra samme kamp. Men du kan kombinere spill fra forskjellige kamper. Dette blir da en rekke.

Dobbel
En rekke med to spill, kalles en dobbel.

Trippel
En rekke med tre spill, kalles en trippel.

Firling
En rekke med fire spill, firling. Deretter kommer femling, seksling osv.

System

Systemspill betyr flere rekker og høyere innsats, men du behøver på den annen side ikke tippe alle kampene riktig for å vinne. Du kan velge mellom tre typer systemspill: Dobbelsystem, trippelsystem og firlingsystem.

DobbelsystemI et dobbelsystem kan du spille på 3, 4, 5 eller 6 kamper, og du må ha minst to rette (en dobbel) for å vinne. Har du flere enn to rette, vinner du på alle dobbelkombinasjoner (kombinasjoner av to rette) innenfor de kampene du har rett.

TrippelsystemI et trippelsystem kan du spille på 4, 5, 6 eller 7 kamper, og du må ha minst tre rette (en trippel) for å vinne. Har flere enn tre rette, vinner du på alle trippelkombinasjoner (kombinasjoner av tre rette) innenfor de kampene du har rett.

FirlingsystemI et firlingsystem kan du spille på 5, 6 eller 7 kamper, og du må ha minst fire rette (en firling) for å vinne. Har du flere enn fire rette, vinner du på alle kombinasjoner av fire rette innenfor de kampene du har rett.

Avlyste objekter

Dersom et objekt blir avlyst, settes oddsen på dette til 1,00.

Historie

Oddsen – du velger selv hva du vil spille på

Oddsen består i dag av tre selvstendige spill: Liveoddsen, Langoddsen og Oddsbomben. Ut fra et bredt oddsprogram velger du selv hva du vil spille på.

1993

I november får Norsk Tipping tillatelse til å etablere oddsspill.

Måltips avvikles, for å begrense antall statlige spill.

1994

Oddsen lanseres 1. februar – to uker før OL på Lillehammer.

Under vinter-OLs andre uke omsetter Vinneroddsen for 3.055.000 kroner. Dette er fortsatt ukesrekord for Vinneroddsen.

I uke 22 betaler Norsk Tipping for første gang ut mer i premier enn det var omsatt for på Langoddsen! Tilbakebetalingsprosent: 133.

I september oppretter Norsk Tipping løpende resultatservice på tekst-TV for alle kamper på oddsspillene.

I november passerer omsetningen på Langoddsen for første gang 10 millioner kroner på en uke. EM-kvalifisering i fotball og store premieutbetalinger uken før fikk spillerne til å satse litt ekstra.

1995

September / oktober: Champions League, Rosenborg slår Blackburn 2-1 på Lerkendal og Langoddsen passerer 15 millioner i ukesomsetning.

Desember: Sverige - Danmark (20-25) i håndball-VM for kvinner blir første enkeltkamp på Langoddsen som omsetter for over en million kroner alene (innsatsene fordelt per spilt kamp, det vil si ved spill på 100 kroner på en trippel blir fordelingen 33,33 kroner på hver av de tre kampene som inngår i trippelen).

1996

September: Bodø/Glimt, Brann og Rosenborg spiller europacup, og Oddsen omsetter for første gang for over 17 millioner kroner i løpet av en uke. Men alle kronene går rett tilbake til spillerne i form av premier, med en tilbakebetalingsprosent på 103.

Oktober: Rekorden fra september blir bare en måned gammel. 17,5 millioner passeres i ukeomsetning.

1997

April: Mange overraskelser i italiensk, engelsk og tysk seriefotball fører til bunnotering i premieutbetaling på Langoddsen. Bare 16 prosent av omsetningen går tilbake til spillerne i form av premier.

August: Sørafrikaneren Marius Corbett vinner overraskende VM i spydkast for menn. På Vinneroddsen gir dette hele 249,81 ganger pengene. Dette er rekordodds på Vinneroddsen.

Oktober: Cupfinaler på Ullevaal, og Europacup med bla. Tromsø - Chelsea på et snødekt Alfheim Stadion gir ny omsetningsrekord for Oddsen: 19 millioner.

Desember: 20 millionersgrensen blir brutt. Europacup-fotball og håndball-VM for kvinner gjør at omsetningen ender på 20,1 millioner.

1998

Juni: Norges deltakelse i fotball-VM tar Oddsen til nye høyder. Vinner av VM blir mest omsatte spill på Vinneroddsen med over en million kroner. Norges åpningskamp mot Marokko (2-2) omsetter alene for 1,4 millioner på Langoddsen. Kvartfinalen mot Italia (0-1) blir tidenes mest omsatte kamp på Resultatoddsen med 940.000 kroner.

Juli: Ny rekord på Resultatoddsen. Abildsø - Bærum ender 3-8. En spiller hadde klokkertro og satset 10 kroner på det resultatet. Vedkommende fikk tilbake innsatsen 2.928,90 ganger!

September: Brann, Strømsgodset, Rosenborg og Vålerenga gjør alle en sterk innsats i Europacupene. Oddsen setter ny omsetningsrekord med 20,5 millioner kroner.

Desember: Det ble ingen overraskelser i seriekampene fra England og Skottland i julehelga, og spillerne kunne glede seg over tidenes utbetaling på Langoddsen. Nesten 28,5 millioner kroner gikk tilbake som premier til lykkelige spillere, og tilbakebetalingsprosenten ble 193,31.

1999

Januar: Året begynner med ny omsetningsrekord for en enkelt kamp på Langoddsen. Manchester United var sterkt betrodd i hjemmemøtet mot West Ham. 1.606.734 kroner ble spilt på kampen.

Oktober: I uke 42 gir Norsk Tipping før første gang ut to oddsprogrammer i løpet av en uke. Det ble suksess fra første stund. Omsetningen nådde 26, 9 millioner kroner, ny rekord for en uke.

November: Håndball-VM for damer innledes med rekordodds på Resultatoddsen. Norges kamp mot Hviterussland ender med norsk seier 29-13 til hele 3.267,55 i odds.

Desember: Oddsen passerer Tipping i årsomsetning. Nesten 1 milliard på oddsspillene, mot 944 millioner på Tipping. Sammenlagt omsetter disse to sportsspillene for 1933 millioner, hvilket er 28 millioner kroner mer enn rekorden for Tipping fra 1986.

2000

Ny utbetalingsrekord for ett spill i uke 15. En spiller satser 5.000 kroner på en seksling bestående av kun uavgjorte kamper – til 996,38 i odds. Premie: 4.981.900 kroner.

Ny omsetningsrekord for en enkelt uke: 27.986.000 kroner i uke 43. Uken før ble to oddsprogrammer pr. uke innført – en vesentlig årsak til omsetningsøkningen.

2001

Spill på singler og dobler innført 4. desember. Dobler kan spilles på alle kamper, mens utvalgte kamper er tilgjengelig for singelspill.

Innleveringsfristen flyttes til fem minutter før kamp- og konkurransestart.

Året avsluttes med ny ukesrekord: I uke 52 omsettes det for 41,9 mill. kroner på Oddsen, og totalomsetningen for 2001 blir 1.137.847.000 kroner. Også det selvsagt ny rekord.

2002

Omsetningsøkningen fortsetter. Ny ukesrekord i uke 5 med 44,1 mill. kroner.

I september blir Resultatoddsen erstattet av Oddsbomben.

2003

Rekordodds på Oddsbomben i oktober: 444.650

2004

1. januar innføres 18-årsgrense på spill på Oddsen.

Midt i oktober utvides helgeprogrammet på Langoddsen til å omfatte to programmer à 60 kamper. Til sammen får man da 120 spillobjekter i helgene.

2005

Midt i november utvides Langoddsen til 117 kamper. Dette gjelder både midtuke- og helgeprogrammet. Samtidig fjernes ordningen med 2x60 kamper på helgeprogrammet.

2006

Til Vinter-OL i Torino innføres spill på individuelle konkurranser på Langoddsen. Tre utøvere / alternativer settes opp og får faste odds. Det gjelder å spille på den som blir best av de tre oppsatte utøverne.

2007

I august gjeninnføres to langoddsprogrammer i helgen. Men nå er 2 x 60 kamper byttet ut med 2 x 117 kamper til sammen 234 spillobjekter.

2008

I september deles også midtukeprogrammet opp i 2 x 117 kamper. I løpet av én uke blir det dermed 4 x 117 spillobjekter på Langoddsen.

2012

Liveoddsen ble lansert til fotball-EM i juni 2012. På Liveoddsen spiller du mens kampene pågår. Det er mange spill pr. kamp - og oddsene endres etter hvert som for eksempel scoringer preger kampen.

I november ble nye Langoddsen lansert - med en helt ny teknisk plattform. Dette gjør at det nå tilbys et tilnærmet ubegrenset antall objekter på nett og mobil, mens det hos kommisjonær tilbys et papirprogram med 250 objekter to ganger i uken.

2016

Mai 2016 ble Vinneroddsen fjernet fra Norsk Tipping sin spill portefølje, dette på grunn av lav omsetning på Vinneroddsen, og at det nå i større grad er ønskelig å dyrke spillobjektene på Langoddsen

 

Omsetningsutvikling for Oddsen

1994:341 mill. 
1995:530 mill.(+ 55%)
1996:567 mill.(+ 7%)
1997:598 mill.(+ 5%)
1998:777 mill.(+ 30%)
1999:989 mill.(+ 27%)
2000:996 mill.(+ 0,7%)
2001:1137 mill.(+ 14%)
2002:1847 mill.(+ 62,4%)
2003:1613 mill.(- 12,7%)
2004:1296 mill.(- 19,7%)
2005:1308 mill.(+ 0,9%)
2006:1444 mill.(+ 10,4%)
2007:1585 mill.(+ 9,8%)
2008:1690 mill.(+ 6,6%)
2009:1550 mill.(- 8,3 %)
2010:1565 mill.(+ 1,0 %)
2011:1621 mill.(+3,6 %)
2012:1891 mill.(+16,7 %)


Aktuelt