Hva er Lotto?

Lotto er et lotterispill hvor det trekkes 7 hovedtall og 1 tilleggstall av totalt 34 tall. Får du 7 rette tall på én og samme rekke, vinner du førstepremiepotten i Lotto. Lotto kan man spille både digitalt og i butikk.

Trekningen foregår hver lørdag og spillefristen er kl. 18:00. Trekningen vises på NRK1 kl. 19:45 og treningsresultatet publiseres på web og mobil etter TV-trekningen.

Det er i gjennomsnitt tre personer som blir Lotto-millionær hver uke. Dersom ingen vinner førstepremiepotten overføres den til neste ukes trekning, som kalles Gulltrekning.

I tillegg til den ordinære Lotto-trekningen gjennomføres det Supertrekning fire ganger i året

Man kan spille Lotto på flere ulike måter:

  • Ferdigutfylt
  • Fyll ut selv
  • Systemspill
  • Andelsbank
  • Lykkekupong
  • Abonnement

Ferdigutfylt:

Velger du å spille ferdigutfylt kan du velge mellom 1 uke á 50 kr eller 5 uker á 250 kr. Da får du en kupong med 10 rekker, men du kan selv velge å fjerne eller legge til rekker på kupongen. Du kan maks spille 10 rekker per kupong, men levere så mange kuponger du ønsker. Du kan velge fra 1-10 ukers varighet på kupongen.

Fyll ut selv:

Når du velger «fyll ut selv», plukker du selv ut hvilke 7 tall du vil ha per rekke. Minimum antall rekker er 2 og maks antall rekker per kupong er 10. Du kan velge fra 1-10 ukers varighet på kupongen.

Systemspill:

Systemspill benyttes når man ønsker å kombinere flere rekker i én og samme deltakelse. Du kan velge et av de ferdigdefinerte systemene og da vil du få tilfeldig genererte tall.  Det er også mulig å velge system selv. Et system er satt sammen av minimum 7 tall og maks 12 tall.

Andelsbank:

Norsk Tipping setter opp et system med 10 andeler. For hver andel du kjøper betaler du 10 prosent av totalinnsatsen, og får dermed 10 prosent av en eventuell gevinst. Du kan kjøpe så mange andeler du vil.

Lykkekupong:

Har du en favorittkupong kan du lagre denne som lykkekupong. Du kan hente frem lykkekupongen når du leverer hos kommisjonær, på mobil eller på web. Du kan lagre så mange lykkekuponger du vil.

Abonnement:

Abonnement er for deg som vil være med på trekningen hver uke, uten å måtte tenke på innlevering selv. Ved opprettelse av abonnement leveres kupongen for deg hver uke og pengene trekkes automatisk fra ditt registrerte bankkort. Levering og trekk av penger skjer hver mandag.

Spillefristen er hver lørdag kl. 18:00 og trekningen foretas samme kveld. Trekningen vises på NRK1 kl. 19:45 og resultatet publiseres på web og mobil etter TV-sendingen.

 

Førstepremien i Lotto utbetales til alle med 7 rette tall på én og samme rekke. Om ingen får 7 rette, overføres førstepremien til Gulltrekning uken etter.

Premieutbetaling

Premieutbetalingen blir gjennomført så snart trekningsresultatene er klare. Eventuelle premier overføres til din spillerkonto, og premier over 10 000 kr føres direkte til din bankkonto. Dette tar ca. 1-3 virkedager.

50 % av omsetningen går de til ulike premiegruppene, og fordeles etter en fast prosentfordeling.

Telefonen fra Hamar

Alle millionvinnere vil bli kontaktet av Norsk Tippings vinnertelefon på 625 60 000. Her vil du få gratulasjoner og all den informasjonen du trenger som fersk spill-millionær.

Vinnersjanse for førstepremiepotten i Lotto er 1:5,4 millioner per rekke. For Supertrekning er vinnersjansen 1:5,5 millioner per rekke.

Statistisk sett vinner man en premie i gjennomsnitt på hver femte kupong med ti rekker.

Verken deltakere eller omsetning har innvirkning på vinnersjansen.

Lotto kom til Norge i 1986

Lottos historie går helt tilbake til renessansen på 1500-tallet. Folk i staten Genova i Italia veddet på hvilke fem adelsmenn av de 90 nummererte adelige som skulle utgjøre statens regjering. En gang i måneden ble regjeringen skiftet ut og ny trekning ble foretatt. Herrenes kompetanse spilte ingen rolle, det var byrden og trekningen som avgjorde.

Trekningen ble foretatt av et lite barn med bind for øynene. Det representerte uskyld og upartiskhet, og numrene ble trukket for hånd ut av en tombola. Verdens første lottoformel var dermed 5/90 – en formel som fortsatt gjelder i Italias lotto.

Norsk Tippings Lotto har vært en formidabel suksess siden spillet ble introdusert i 1986. Lotto er i dag landets desidert største pengespill, med hele 16 prosent av spillmarkedet. Ifølge den internasjonale bransjeorganisasjonen WLA er Norsk Tippings Lotto-omsetning høyest i verden, målt etter omsetning per innbygger.

1986

Første trekning ble gjort 19. april. Spillformel var 7/34 + 2, rekkepris var 1 krone. Premietaket var 500.000 kroner for sju rette. Men i den aller første trekningen var det faktisk ingen som fikk 7 rette, slik at vi fikk Gull-Lotto uken etter.

To trekkemaskiner gjør jobben vekselvis; Askeladden og Askepott.

En kvinne fra Harstad blir Norges første Lotto-millionær. Hun vinner 1.358.914 kroner etter å ha fått 7 rette én gang og 6 rette pluss tilleggstall ikke mindre enn sju ganger.

Overskuddet fordeles med 2/3 til Kulturdepartementet og 1/3 til statskassen.

1987

Trekningen sendes for første gang direkte på tv. Det skjer 2. mai i programmet "Sport og spill" lørdag ettermiddag. Introduksjon av femukers ferdigutfylte kuponger.

1988

Lotto overtar spillhegemoniet fra fotballtippingen og er landets største spill.

Premietaket heves fra 500.000 til 1.000.000 kroner fra og med uke 16.

I den første trekningen med premietak på 1.000.000, på Lottos toårsdag, får to personer 7 rette og hver sin million.

Premiefordelingen endres fra 20 prosent for hver premiekategori, til 30 prosent (1. premie) - 15 prosent (2. premie) - 15 prosent - 20 prosent - og 20 prosent (5. premie).

Lottos første dobbelttrekning i spilleomgang 51. Ekstratrekningen har 6,5 millioner kroner i premiepotten.

1989

Lottomillionær nr. 100 kom i uke 11.

Nedre grense for utbetaling av 5. premie oppheves.

1990

Rekkeprisen økes fra 1 til 2 kroner i spilleomgang 3.

Premietaket fjernes fra og med spilleomgang 31.

Omsetningsrekord for en enkel uke i spilleomgang 51: 88,6 millioner.

1991

Lotto er en klar markedsleder på det norske pengespillmarkedet og har stabilisert omsetningen på et nivå høyere en Tipping og Måltips til sammen.

Ny kupong med gangefelt introduseres.

Fast Lotto-trekning på NRK hver lørdag kveld fra og med uke 24.

Premierekord: 7,9 millioner kroner for sju rette.

1992

Lottomillionær nummer 500.

Innføringen av online-spill åpner for nye vekstmuligheter gjennom at publikum kan spille helt frem til klokken 18.00 lørdager.

Norsk Tippings samlede overskudd fordeles med 1/3 hver til idrett, kultur og forskning.

"Millionærundersøkelsen" offentliggjøres. Professorene Anna von der Lippe og Gudrun Eckblad ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo foretar en undersøkelse om hvordan det har gått med nesten 300 tippe- og lottomillionærer. Konklusjon: "Å vinne millionbeløp er til stor glede og gavn, og fører ikke til markerte endringer i livsførsel for noen".

Gjeldende omsetningsrekord settes i uke 51: 140 millioner kroner.

New Deal overtar som Lottos reklamebyrå etter Jensen og Borkenhagen.

1993

Innføring av reklamekonseptet "Lottomillionærer er ikke som andre millionærer". Budskap: Penger er ikke det viktigste i livet, men samtidig er det få ting som er morsommere enn å vinne i Lotto.

1994

Cirka 1 million nordmenn spiller Lotto hver uke, og ytterligere 600.000 deltar cirka hver annen uke. Nye 400.000 spiller når det er Gull-Lotto eller ekstratrekninger.

Lotto fikk dette året pris for beste kampanje i Kreativt Forum.

Ny trekkemaskin.

Lotto-millionær nummer 1000.

1995

Lottos reklamekampanjer får stor oppmerksomhet. Lotto får "Gullblyanten" – Kreativt Forums kundepris – for "Lottomillionærer er ikke som andre millionærer".

1996

Lotto fyller 10 år i Norge og befester sin posisjon både når det gjelder markedsandel, popularitet og sosial aksept. Lotto har også forsterket sin posisjon som markedsleder.

Årsomsetningen passerer tre milliarder kroner.

1997

Rekkeprisen økes fra 2 til 3 kroner.

Et ekstra tilleggstall innføres for å gjøre spillet mer spennende, med høyere premier og økte vinnersjanser.

1998

Lotto styrker sin posisjon ytterligere, omsetningsøkning på 8,9 prosent i forhold til 1997.

Ny premierekord i det Reidun Løland fra Kvinesdal i Vest-Agder vinner over 9,8 millioner kroner.

1999

Konseptet for tv-trekningene endres, programmet får fast sendetidspunkt etter Dagsrevyen på NRK1 og utvides til sju minutter. Større vekt på vinnerreportasjer, og Hilde Wøhni Joakimsen ansettes som fast Lotto-vertinne, med Asle Berteig som fast vikar.

Ny omsetningsrekord igjen. Det spilles Lotto for 3,47 milliarder kroner.

Lotto-millionær nummer 2000.

Ved utgangen av årtusenet er 2039 million-premier delt ut i Lotto.

2000

Ny premierekord i Lotto. En mann fra Kongsberg vinner kr 10.322.235 i spilleomgang 16, når han er alene om å ha sju rette påskeaften.

Lotto-trekningen på lørdag blir utvidet for å gi plass til Joker.

2001

Ny premierekord lørdag 7. april. Et spillelag fra Stange i Hedmark vinner 20 millioner kroner.

Lotto-omsetningen passerer 3,5 milliarder på årsbasis – til 3.517.186.000 kroner.

Det blir mulig å spille Lotto på Internett da Norsk Tipping 2. mai åpner sin pilot for et begrenset antall spillere.

Hege Grubben vikarierer som Lotto-programleder.

2002

Lotto-trekningen får ny innpakning på NRK1 på lørdagskvelden.

2003

Premierekorden tangeres i mai av en Akershus-mann som er alene om å vinne 20 millioner kroner.

2004

I mars bytter Lotto trekningsmaskin. Den nye maskinen får etter en konkurranse navnet Fortuna.

Lotto får internett-reklameprisen "Gulltaggen" for nettreklamen "Tegn din Lotto-drøm".

2005

Juni: For tredje gang blir førstepremien på 20 millioner kroner. Kupongen er uregistrert, men vinneren, en mann fra Skien, ringer selv til Norsk Tipping snaut to timer etter trekningen.

En ny form for tilleggstrekning introduseres i november: Ett tall er nok.

2006

April: Lørdag 8. april avvikles den første trekningen i Millionsjansen. Den skal være en fast tilleggstrekning i Lotto hver lørdag. Samtidig heves rekkeprisen fra tre til fire kroner, og prosentfordelingen mellom de ulike premiene endres.

1. juli settes det premierekord i Lotto med 25 millioner kroner.

2007

I februar lanseres forbedret versjon av Millionsjansen. Spillerne må i større grad ta egne valg. "Røveren" er det nye i konseptet, som spillerne må unngå for å bygge opp premien.

2008

Åres største lottopremie er på 16 185 775 kroner.

2010

I uke 47 settes det ny premierekord for Lotto da en kvinne fra Hordaland vinner 34.508.370 kroner.

2012

Fra og med 1. januar 2012 innføres SuperLotto. Dette er en spesialtrekning cirka fire ganger i året. Hver uke settes 10 prosent av premiebeløpet av til neste SuperLotto-trekning. Det blir da en pott på cirka 40-50 millioner kroner. Vinneren eller vinnerne trekkes blant alle som har spilt Lotto i hele avsetningsperioden.

30. juni 2012 satte en mann fra Sør-Trøndelag ny premierekord da han vant 45 millioner i SuperLotto. I den første SuperLotto-trekningen påskeaften samme år ble det 50 vinnere som vant 1 million hver, men i sommertrekningen var det en spiller som tok hele potten av alene.

Premierekorden ble stående til juletrekningen i SuperLotto. 22. desember 2012 vant en mann fra Akershus 46 millioner kroner.

Millionsjansen har vært med i nesten seks år, og tiden var inne for å fornye Lotto-trekningen. De pengene som hver uke gikk til Millionsjansen, går nå i stedet til SuperLotto.

2013

Dette året ble det satt rekord i antall Gull-Lotto-trekninger. Hele sju ganger fikk vi Gull-Lotto i 2013.

2014

SuperLotto ble endret i 2014. Fra og med SuperLotto-trekningen i påsken, lørdag 19. april, blir det trukket et tilfeldig antall vinnere mellom 1 og det antall millioner det er i potten.

2015

Fra og med trekningen 21. mars 2015 ble det gjort endringer i premiestruktur og antall tilleggstall. Heretter trekkes det kun ett tilleggstall. Premiegruppen 4 + tillegg erstattes av premie for kun 4 rette.

Rekkeprisen økes fra fire til fem kroner.

2018

SuperLotto bytter navn til Supertrekning og Gull-Lotto omdøpes til Gulltrekning.

 

Rekke

En Lotto-rekke består av 7 tall. 

Hovedtall

De sju første tallene som blir trukket ut i trekningen er hovedtall.
 

Tilleggstall

Når hovedtallene er trukket ut vil det trekkes det ut ett tilleggstall. Har du 6+1 rette vinner du andrepremiepotten. 
 

Gulltrekning

Dersom ingen vinner førstepremiepotten overføres den til neste ukes trekning, som kalles Gulltrekning.
 

Supertrekning

Supertrekning er en tilleggstrekning som foregår fire ganger i året.  Alle som har spilt Lotto i perioden mellom to Supertrekninger er automatisk med. Vinnerne blir trukket tilfeldig blant alle innleverte Lotto-rekker.
 

Lykkekupong

Har du en favorittkupong kan du lagre denne som lykkekupong. Du kan hente frem lykkekupongen når du leverer hos kommisjonær, på mobil og på web. Du kan lagre så mange lykkekuponger du vil.
 

Abonnement

Abonnement er for deg som vil være med på trekningen hver uke, uten å måtte tenke på innlevering selv. Ved opprettelse av abonnement leveres kupongen for deg hver uke og pengene trekkes automatisk fra ditt registrerte bankkort. Levering og trekk av penger skjer hver mandag.

Andelsbank

Norsk Tipping setter opp et system med 10 andeler. For hver andel du kjøper betaler du 10 prosent av totalinnsatsen, og får dermed 10 prosent av en eventuell gevinst. Du kan kjøpe så mange andeler du vil.