grasrotandelen

Gode rollemodeller: 22-åringene trener håndballaget i Ski

Tobias (22) og Sander (22) har trent håndballaget siden de var 12 år. – Det er veldig kult å få være med å se guttene oppleve mestringsfølelse.

TRENERE OG ROLLEMODELLER: Tobias Skonnord Hansen og Sander Lothe trener G15-laget til Ski IL Håndball.
Norsk Tipping
Publisert:4. januar 2023Endret:10. januar 2023

Sammen med kameraten Tobias Skonnord Hansen, trener Sander Lothe G15-laget til Ski IL Håndball.

– Vi er opptatt av samhold og lagspill, og håper å skape en arena for utvikling og mestring, sier Lothe.

Inkludering

Skonnord Hansen forteller at trenergjerningen begynte med at de hadde foreldre som selv var trenere, og at de to egentlig bare tok over håndballaget midlertidig allerede som 12-åringer, men at det endte opp med å bli mer og mer.

– Vi fikk god kontakt med gutta på laget. Vår erfaring er at de setter pris på å ha trenere som ikke nødvendigvis er foreldre. Vi er veldig opptatt av håndball og spiller selv. Jeg synes det var veldig fint å være trener for et lag sammen med Sander, sier han.

22-åringene er opptatt av å inkludere alle, men står ikke med stoppeklokke på sidelinja for å sikre at alle får like mye spilletid:

– Vi teller ikke mål eller skudd, men er mer opptatt av gode avgjørelser som hele laget tjener på. Om én virkelig har dagen, så får de spilletid for å vise hva de kan. Så har vi fokus på at noen ganger er det deg, og andre dager er det noen andre. Og vi har fokus på at det å unne lagkameraten noe bra, er veldig viktig, sier Skonnord Hansen.

Holdningsskapende arbeid

Å være sunne rollemodeller og jobbe med gode holdninger er helt sentralt, forteller trenerduoen.

– Vi har trent gutta siden vi selv var 12 år, og det er veldig spennende å ha et ansvar for å følge opp et eget lag. Gode holdninger er første prioritet hos oss. Det er lov å tulle og fjase, men man skal prate på en ordentlig måte til og om hverandre. Det er nulltoleranse på å behandle andre dårlig. De vet også at det ikke er greit å gå rundt og sutre for ting man ikke får gjort noe med, sier Lothe.

Skonnord Hansen og Lothe sier også at samholdet driver dem:

– Det blir litt familiefølelse av å gå på trening tre ganger i uka og ofte ha to kamper i helgene. Vi reiser rundt sammen, og det er veldig fint å være med på å få til noe sammen - det å se guttene oppleve mestringsfølelse er veldig kult, sier Lothe.

De to unge trenerne er opptatt av fellesskapet idretten skaper.

Innsats og tilstedeværelse

G15-laget består av motiverte gutter, og trenerne stiller krav til dem på treningene:

– Vi er opptatt av at gutta skal prestere godt når vi først deltar. Alle skal få delta og være med, men vi forventer at alle gjør en innsats og er tilstede. På den måten får vi en progresjon som gjør at det er mer motiverende å være med på trening. Vi er opptatt av å stille krav, og ikke redd for å oppfordre gutta til å gå ut av komfortsonen. Det tror vi er sunt også på lang sier, sier de to.

Tett på norsk idrett

Siden 1948 har Norsk Tipping vært tett på norsk idrett, og bidratt til at små og store drømmer blir realisert gjennom at hele overskuddet går tilbake til samfunnet. I 2021 gikk 3294 millioner av overskuddet til idrettsformål, og dette inkluderer ikke Grasrotandelen som fordelte 737 millioner til lag, foreninger og organisasjoner.

Den norske modellen der alle skal få like muligheter står sterkt, og bidrar til å skape flere vinnere enn tapere.

Noen ekstra engasjerte mennesker i lokalklubbene bidrar spesielt for å få til samhold og inkludering, og har roller som trenere, hjelpetrenere, materialforvaltere eller lignende. Disse bidrar til å skape flere vinnere.

Relaterte artikler