grasrotandelen

Grasrotandelen: – Jeg lever sykt lenge på slike opplevelser

Da Tonje var 30 år, så hun foreldrene klart for siste gang før synet forsvant. Nå brenner hun for å gi medlemmene i Norges Blindeforbund Vestfold den gode mestringsfølelsen. Grasrotandelen fra Norsk Tipping er en viktig støtte på veien.

Norsk Tipping
Publisert:3. mai 2022Endret:3. januar 2023

Tonje Furset fra Sandefjord ble svaksynt i voksen alder. En diabetesdiagnose fra barndommen førte til senskader. I en alder av 30 år mistet hun synet over natten.

– Jeg sa til foreldrene mine fra sykehussengen at dette er nok siste gang jeg ser dere. Og slik ble det. Men når du mister synet eller blir svaksynt, må du tørre å utfordre deg selv. Hvis ikke, blir du fullstendig innestengt, sier Tonje engasjert.

49-åringen er fortsatt litt skjelven i beina etter nylig å ha sittet på hesteryggen for første gang. Det var høyt. Det var skummelt, men hun gjorde det. Hun mestret.

Den beste helgen noensinne

En solfylt helg i september fikk et tjuetalls medlemmer fra Norges Blindeforbund Vestfold oppleve en etterlengtet tur i det fri. På Vestlia i Geilo fikk de rafte i iskaldt fjellvann, bli med på ridetur i gnistrende høstnatur og suse av gårde på zipline. Dette er et av flere ferietilbud for blinde og svaksynte som ønsker å være aktive innenfor trygge, tilrettelagte rammer, arrangert av Norges Blindeforbund Vestfold.

Primus motor for slike aktiviteter er Tonje, som selv er medlem og frivillig i organisasjonen. Hun vet at slike turer betyr mye for samholdet, for mestringsfølelsen og er et viktig sosialt samlingspunkt for mennesker med synsutfordringer.

– Jeg har fått så mange fantastiske tilbakemeldinger. På vei hjem var det en som sa at dette var den beste helgen noensinne. Det føles så godt. Det eneste negative jeg har fått tilbakemelding på er at ziplinen gikk for sakte og at det var for lite vann i elva under raftingen, sier hun og ler godt.

(ALLE FOTO: Lars Martin Kræmer)

En følelse av å være som andre

For Lilliann Marie Hillestad, som også er medlem hos Norges Blindeforbund Vestfold, gir slike turer en frihetsfølelse hun ikke har i det daglige.

– Jeg er svaksynt. Jeg kan ikke bare dra på tur for å kjøre zipline. Jeg kan ikke ta en ridetur på egenhånd. Det gir en enorm glede og mestring når vi kan være med på slike turer. Det høres kanskje rart ut, men det gjør at vi føler oss som alle andre, sier hun.

For det å miste synet helt eller delvis, kan føre til mer enn tap av syn. Både det å møte nye venner og bevare relasjoner er vanskeligere. Møteplassene er færre, valgmulighetene begrensede. For mange kan dette føre til isolasjon og ensomhet. Det er slike risikofaktorer Blindeforbundet i Vestfold ønsker å sette fokus på.

– For å si det sånn; jeg lever sykt lenge på slike opplevelser. Og jeg var en av dem som klagde på at ziplinen ikke gikk fort nok. Jeg elsker fart og spenning, sier Lilliann med et stort smil.

Med støtte fra Grasrotandelen

Men det å få en gruppe blinde og svaksynte ut på tur koster penger. Assistenter skal med og turene må tilrettelegges.

– Støtten vi får fra Grasrotandelen betyr veldig mye for oss. Mange av medlemmene våre er uføre. De har ikke den beste økonomien. Det er ikke alle som har råd til slike turer. For mange er det også en terskel å gjøre nye ting, så det å arrangere aktiviteter i trygge rammer er viktig, understreker Tonje.

I 2020 genererte Grasrotandelen fra Norsk Tipping 716 millioner kroner. Rundt 1,3 millioner givere sørger for at over 31 000 norske lag, foreninger og organisasjoner tilknyttet Grasrotandelen mottar viktige midler som bidrar til å holde hjulene i gang. Mange forbinder Grasrotandelen med idrett, men Grasrotandelen omfavner mye mer enn fotball, sykler og ski, og speiler på mange måter mangfoldet ellers i samfunnet.

Kjersti Daviknes er daglig leder fylkeskontoret i Vestfold

– Støtten fra Grasrotandelen er helt unik. Vi kan bruke midlene som det passer oss og dermed treffe bredere når vi planlegger arrangementer. Det betyr at vi kan gjøre det lille ekstra. Det er vi kjempeglade for, sier Kjersti Daviknes, som er daglig leder ved fylkeskontoret i Vestfold. Her har de i overkant av 500 medlemmer. I 2020 fikk de 168 443 kroner av sine 327 Grasrotgivere. Det kommer godt med.

Svaksynte og blinde i Vestfold er like forskjellige som folk flest – og i Vestfold tilbyr de alt fra barnesamlinger til seniortreff. Klatrekurs, nettverkstreff, gåturer og mye mer lages for alle aldersgrupper og aktivitetsnivå.

– Vi er avhengig av økonomisk støtte, som Grasrotandelen, for å opprettholde vårt lokale arbeid her i Vestfoldbyene. Vi er en viktig sosial møteplass, sier hun.

– Godt å gjøre noe for andre

Primus motor Tonje påpeker at blinde og svaksynte ønsker jo å gjøre de samme tingene som alle andre. De må bare finne andre måter å gjøre det på.

– Derfor har jeg engasjert meg i denne gruppen. Det gjør godt å gjøre noe for andre, det er bra for meg og jeg bidrar med å forebygge ensomhet, som jeg vet mange blinde og svaksynte kjenner på, forteller Tonje, som har sittet som vara i Blindeforbundets fylkeslag i tre år.

I disse dager studerer hun til en master innenfor synspedagogikk og synsrehabilitering og bruker mye tid på å dra i gang sosiale samlinger og arrangementer for medlemmene i Norges Blindeforbund Vestfold.

– Jeg er allerede godt i gang med å planlegge neste tur. Det blir til vinteren, og det blir mer av de tingene jeg synes er gøy. Du vet, blinde og svaksynte kan også kjøre alpint. Mange av vennene mine uten synsutfordringer tør ikke det, men det gjør jeg, sier Tonje og lar latteren trille av gårde i høstluften.

Relaterte artikler