Slik bidrar grasrotmidlene til glede og samhold
Utbetaling av grasrotmidlene gir muligheter til lag og organisasjoner innen kultur, idrett og frivillighet landet rundt.
Gjennom Grasrotandelen mottar klubber, foreninger og lag over hele landet viktige kroner som de kan bruke til å utvikle, drifte og vedlikeholde sine tilbud til befolkningen.
Hele overskuddet fra Norsk Topping går tilbake til samfunnet gjennom det som kalles spillemidler. Med Grasrotandelen kan du som spiller hos Norsk Tipping velge hvem som skal motta deler av overskuddet.
Grasrotmottakeren du velger vil motta inntil 7 prosent av det du spiller for. Helt uten at det koster deg noe ekstra utover spillinnsatsen din.
Tre av foreningene som mottar viktige midler gjennom Grasrotandelen er Stampa Bay, Grisebingen Bilklubb og Torshovkorpset.
Grasrotmottaker: Stampa Bay
Hockeyklubben Stampa Bay ble startet av en liten kompisgjeng på Lillehammer tilbake i 2009. Siden da og frem til i dag har venner, venners venner og andre venner kommet til klubben som i dag består av drøyt 20 menn.
– I Stampa Bay er vi folk i alle aldre og det er ikke alle som har stabil inntekt. Noen er studenter, mens andre ikke har like god råd. En god håndfull har tidligere spilt i Lillehammer hockey. Mange gir seg tidlig, men vil være med å spille for gøy. Noen fra de største ligaene og videre ned. Felles for oss alle er at vi synes det er gøy å samles for å spille hockey, forteller Petter Rønningen, som er en av spillerne og driverne i klubben.
Siden 2015 har Stampa Bay vært grasrotmottaker og bare det siste året resulterte det i omkring 177 000 kroner til driften av hockeyklubben.
– Gjennom grasrotmidlene får vi mer bidrag til store utgifter, drakter, treningsavgiften og turneringer, så folk ikke trenger å bruke masse fra egen lomme.
Hockey-klubben har tilholdssted på Lillehammer i Innlandet og er, som navnet tilsier, inspirert av den amerikanske hockeyklubben Tampa Bay Lightning fra Florida.
Nettopp i Florida har også Stampa Bay vært ved flere anledninger for å spille hockey.
Stampa Bay har spilt i Kokkosligaen, men under korona ble miljøet rammet hardt, noe som har gjort at mange har falt av og at det har vært vanskelig å samle nok folk til kamper.
– Det har ikke vært kamper denne sesongen, bare treninger. Det er litt stusselig, når vi normalt har spilt kamper minst annenhver uke. Nå satser vi imidlertid på sesong igjen neste år, avslutter Rønningen.
Grasrotmottaker: Grisebingen Bilklubb
På motsatt side av landet er en gjeng som har gledet seg til tørre veier, sommer og fint vær de kan være ute i.
Grisebingen bilklubb holder til i Bergen i Vestland og består av en gjeng med bilinteresserte mennesker i alderen 25 år og oppover. Klubben ble grasrotmottaker tilbake i 2019 og har siden den gang samlet inn drøyt 90 000 kroner gjennom grasrotandelen.
– I dag består klubben av 20 medlemmer. Medlemstallet er stabilt, med noen aktive og noen passive medlemmer, forteller Tommy Larsen i Grisebingen Bilklubb.
– Pengene vi mottar gjennom Grasrotandelen betyr mye for oss. Det hjelper oss med å opprettholde lokalene og andre løpende kostnader vi har i klubben. Da kan vi også arrangere åpen kveld og andre arrangementer der folk kan være med å se litt og kanskje vi rekrutterer noen.
I likhet med aldersspriket i klubben, varierer også biltypene og årsmodellene Grisebingen-medlemmene har.
– I klubben har vi medlemmer som kjører alt fra gamle Volkswagen Boble, til det siste nye av Porsche, og BMW, sier Larsen som selv har to gamle Volkswagen.
– Nå gleder vi oss over at snøen har forsvunnet og at vi kan få bilene på veien og kan begynne med bilmønstring, avslutter Larsen.
Grasrotmottaker: Torshovkorpset
I hovedstaden holder Norges største korps til – Torshovkorpset. Korpset har vært grasrotmottaker i 16 år nå. Det har resultert i mer enn 500 000 kroner i grasrotmidler.
– Torshovkorpset består i dag av 80 aktive musikanter i alderen 11 til 55 år. Det er et korps for barn og ungdom med psykisk utviklingshemming og lærevansker, forteller korpsleder Per Magne Aas.
Korpset har både lærere og dirigenter, og gjennom deltakelse i korpset får musikantene utvikle sine musikalske ferdigheter. Opplæring foregår på samme måte som i ordinære korps.
Bare i årets første tertial har Torshovkorpset mottatt mer enn 30 000 kroner gjennom Grasrotandelen.
– Grasrotmidlene vi får er ikke øremerket, så det går til dekning av utgiftene våre. De vesentlige er dirigent, instruktør, instrumenter, uniformer, noter, renhold og andre ting. Transport og bilkostnader er også er stor del.
Aas forteller at de ved noen faste anledninger har noen faste turer de sparer til:
– Annethvert år i rundt 10 år har vi hatt helgetur til Kiel. Tredjehvert år er vi med på korpsfestival. De to blir jo en betydelig andel av kostnadene.
Torshovkorpset var med i 17. mai-toget i Oslo og har allerede flere spennende korpsarrangementer foran seg i 2025.