selskapet

Spillemidler gir liv til hytter og turstier

I 2025 fordeler Den Norske Turistforening ca. 50 millioner kroner fra spillemidlene til hytter og stier, samt til å tilrettelegge for et inkluderende friluftsliv.

FRIVILLIG: Aase Årvik i DNT Drammen og Omegn merker stier på Hardangervidda.Foto: Marius Dalseg/DNT
Forfatterbilde Norsk TippingIngvill KaasinMontgomeryPublisert:4. juli 2025

Norsk Tippings viktigste oppgave er å tilby spill på en ansvarlig måte. Samtidig skal overskuddet fra spillene komme felleskapet til gode gjennom utdeling av spillemidler.

Mange vet at spillemidlene blir brukt til å bygge idrettsanlegg, men visste du at spillemidler også blir brukt til å tilrettelegge for friluftsliv?  

Spillemidler åpner stier og hyttedører

I år mottar Den Norske Turistforening (DNT) ca. 50 millioner kroner i spillemidler. Midlene går til DNTs omfattende nettverk av hytter og stier, og til tiltak som fremmer inkluderende friluftsliv. 

Gjennom spillemidlene har DNT kunnet arrangere gratisleirer for barnefamilier, tilby fellesturer for ungdom, og tilrettelegge stadig flere hytter for rullestolbrukere. Dette er grep som gjør det enklere for mennesker i ulike livssituasjoner å oppleve gleden ved friluftsliv. 

Historisk sett har spillemidlene vært avgjørende for DNTs utvikling. Over 300 hytter er bygget med støtte fra ordningen, og mer enn 1 300 stier har fått tildelt til sammen 340 millioner kroner. Dette har skapt et landsdekkende tilbud som gir folk mulighet til å utforske naturen. 

KLASSIKEREN: Bildet er tatt på turen Klassikeren i Aurlandsdalen. Det er en tredagerstur med start på Finse. Går innom Geiterygghytta, videre til Aurlandsdalen turisthytte Østerbø, før den går ned i Vassbygdi. Foto: Marius Dalseg/DNT

– Vedlikehold, opprusting og utvikling av DNT sine hytter er en krevende og kostbar oppgave. For DNTs medlemsforeninger er spillemidlene fra Norsk Tipping avgjørende for at DNT skal kunne tilby aktiviteter og bygge og rehabilitere hytte- og rutenettet, sier fungerende generalsekretær i DNT, Tor Kåpvik.

TOR KÅVPVIK, fungerende generalsekretær i DNT. Foto: Marius Dalseg/DNT

– Disse pengene bidrar til at flest mulig får oppleve glede i naturen. Spillemidlene bidrar til alt fra å skifte ut gamle tak, energianlegg for mer bærekraftig drift, bygg og vedlikehold av hytter og sikringsbuer, og bygging og merking av bruer, stier og ruter, både i fjellet, ved kysten og i lavlandet. Dette gjør at flere kan få glede seg over hytteturer og friluftslivet, sier Tor Kåpvik.

VAKKERT: Solnedgang vedTrollheimshytta i Svartådalen, Trollheimen.Foto: Janne Horgen Tegnander/DNT

Enorm frivillig innsats

Men bak tallene ligger også en enorm frivillig innsats. I 2024 ble det lagt ned hele 792 140 dugnadstimer i DNT. Uten de frivillige ville ikke spillemidlene hatt samme effekt – det er samspillet mellom økonomisk støtte og frivillig engasjement som gjør DNTs arbeid mulig. 

Spillemidlene gir organisasjoner, lag og foreninger store muligheter. Men det er de frivillige som gir liv til aktivitetene – og som sørger for at stier åpnes og hyttedører står klare til å ta imot nye turgåere. 

Sti blir merket med DNTs røde T på Hardangervidda. Foto: Marius Dalseg/DNTFoto: Marius Dalseg

Aase Årvik har vært frivillig i DNT Drammen og Omegn i en årrekke og synes det er sosialt å hjelpe til med DNT sine prosjekter.  

– Jeg har vært hyttevakt i flere sommersesonger på ulike hytter, blant annet Røvollen i Femundsmarka og så har jeg vært hyttetilsyn på Koboltkoia i Modum siden 2019. I tillegg har jeg vært med på oppussing på Solheimsstulen som tilhører Drammen DNT og Mogen som tilhører Telemark DNT.

Ellers merker og tilrettelegger Aase stier på Hardangervidda.

– Når jeg kommer i prat med folk på fjellet viser de stor takknemlighet for jobben vi frivillige gjør. Det betyr mye. T-ene betyr jo at flere kan føle seg trygg på at de kommer dit de skal, sier en engasjert turglad dame.

Mange hytter får midler

Overnattingshyttene som har fått mest midler i år er Aurlandsdalen turisthytte, Grimsdalshytta, Gjendebu, Lakkenstova, Tomannsbu, Holmavatn og Karibu.

– Norsk Tipping er en viktig bidragsyter til fremtidig turglede. Bidragene fra Norsk Tipping er helt avgjørende for å sikre vårt aller viktigste formål: Å legge til rette for det enkle friluftsliv og å skape gode natur- og turopplevelser. Både for oss som lever i dag, og for generasjoner som kommer, sier Tor Kåpvik.

UT PÅ TUR: Karvheimen mellom Geiterygghytta, Kongshelleren og Iungsdalshytta. Foto: Marius Dalseg/DNT

Grønn energi på turisthytte

27. juni i år åpnet Krækkja turisthytte på Hardangervidda. Nytt av året er at så godt som all energi til hytta nå kommer fra sola. Dieselaggregatet er nesten ikke i bruk lenger. Dette er en viktig del av DNTs bærekraftsarbeid og har blitt mulig blant annet ved hjelp av spillemidler. Les mer om arbeidet her.

Grasrotandelen til DNTs lokallag

Grasrotandelen er en ordning fra Norsk Tipping som lar spillere velge en forening som mottar inntil 7 % av spillinnsatsen deres – uten at det går utover premien. Dette har blitt en viktig inntektskilde for mange frivillige organisasjoner, inkludert DNTs lokallag. De 56 lokallagene rundt om i Norge fikk i 2024 til sammen 2,6 millioner kroner gjennom Grasrotandelen. DNT Sunnmøre, for eksempel, hadde rundt 150 grasrotgivere i 2024, som til sammen genererte en utbetaling på ca. 100 000 kroner.

Flere midler fra Norsk Tippings overskudd

I tillegg har DNT fått innvilget støtte til prosjekter gjennom Stiftelsen Dam, som er finansiert gjennom overskuddet til Norsk Tipping. DNT har siden 1997 fått støtte til 155 prosjekter. Summen er 45 millioner kr. Disse prosjektmidlene har blant annet gått til utdanning av tegnspråkelige turledere, friluftsliv for personer med behov for ekstra tilrettelegging og DNT-skolen: Formidling av kunnskap om friluftsliv.

Slik ble overskuddet fordelt i 2025:

Les mer om tildeling av spillemidler i 2025 på regjeringens hjemmeside

Støtt ditt lag eller foreningVelg din grasrotmottaker her
Relaterte artikler