Tuva Hansen (25) hyller fotballbanen som møteplass

Som 5-åring snørte hun fotballskolene for første gang. – Det å være en del av et lag og et fellesskap har vært avgjørende for min vei i livet, sier hun.  

TAKKNEMLIG: Tuva Hansen (25), proffspiller i Bayern München, takker norsk frivillighet. – Breddeidrett handler om frivillige. Det vet alle som har barn i idretten, sier hun.
Norsk Tipping
Publisert:4. januar 2023Endret:10. januar 2023

Fotballproffen i Bayern München, Tuva Hansen,sender varme tanker til frivillige forelder, vaffelstekere og foreldretrenere gjennom mange år, når hun nå tar fatt på profflivet i Europa.  

– Fotballbanen er en arena for inkludering og frivillighet, et stedforsamholdsom er helt spesielt. Jeg håper barn og unge over hele Norge får nyte godt av idrettens frivillighet, slik jeg harnytt godt av det, sier hun.  

Hun er ikke i tvil om at erfaring på og ved fotballbanen er verdifull i unge menneskers liv.  

– Idrett gir deg kompetanse som kan brukes flere steder enn bare på banen. Det barn og unge lærer i norsk idrett er overførbart til andre situasjoner i livet. Idretten er en super arena for inkludering, og et godt sted å kjenne på og lære om samhold og bli trygg på seg selv, sier Hansen. 

I Norge går barneidrett og frivillighet hånd og hånd. Den ene overlever ikke uten den andre. Alle som har drevetmedidrett vet det,ogalle som har barn som drivermedidrett vet det også: Idretten er avhengig avfrivillige og midler fra Norsk Tipping.  

– Jeg er takknemlig for alle frivillige som bidrar til norsk barne- og breddeidrett, sier Hansen.    

Drømmen om profflivet  

Nåer det20 år siden Tuva fra Bryne snørte fotballskoene på for første gang, og takkerforeldreinnsats og breddeidrett for at drømmen om profflivet går i oppfyllelse.   

– Det er jo faktisk gjennom frivillig innsats at fotballen i Norge skjer, sier Hansen.   

Hun skjenker varme tanker tilforeldre og andre frivilligeover hele Norge som sent og tidlig trener, kjører, henter, bringer, jobber dugnad og står på for at barn og unge skal få like muligheter til å drive idrett.   

Når Hansen nå har signertkontrakt som forsvarsspillerfor storklubben Bayern München, så er det naturligvis en drøm som går i oppfyllelse.    

MENGDE: Utallige timer på og ved den lokale banen på Rossland gjør at Tuva Hansen er klar for profflivet i Tyskland. 

– Men det er jo bare de siste årene at vi jenter har kunnet drømme om faktisk å kunneleveav fotballen. At det nå skjer i Bayern München er jeg spent og utrolig glad for, sier Hansen.   

Rogalendingen har tilbrakt tusenvis av timer på og i nærheten av fotballbanen. Som yngst i en søskenflokk på tre, der både søsteren Hege og broren Cato også spilte fotball, var det naturlig at det også ble fotball på yngstemann i familien.  

– Jeg hang rundt. Jeglekte i trappene påtribunen,sov på benkene,lekte bak mål, hang med der søsknene mine skulle, sier hun.   

Etter hvertbeveget hun seg ut på banen også.   

–Det handlet ikke nødvendigvis ombarefotballen, men om fellesskapet og opplevelsene rundtfotballen, sier hun.  ¨

Med en far som var trener for laget hennes fra hun var liten til hun ble juniorspiller, var fotballbanen et trygt og fint sted å være. 

– Jeg trivdes å være rundt fotballfamilien. Jeg likte meg på tribunen, på cup og kamp, på trening og blant mine søskens medspillere, sier Hansen.  

Fellesskap og lagfølelse  

Tuva Hansen er sosial; det er ingen tilfeldighet at det ble lagsport for henne.   

– Jeg er en som liker å gjøre ting sammen med andre. Jeg liker å spille på lag, liker å vinne i lagspill, dessuten er det jo bedre å tape sammen med noen enn alene, ler 25-åringen.   

Fra januar 2023 blir hun å se i tysk klubbdrakt. Hun er spent på nivået i Europa, spent på ny by, nye kolleger,en ny fotballfamilie oget nytt språk.   

– Men mest av alt gleder jeg meg til å komme i gang. Jeg gleder meg ikkenødvendigvis til selve flyttingen,jeg er blitt glad i Bergen etter å ha spilt på Brann i to år. Men noen sjanser skal man jo hoppe påog jeg har jobbet hardt for å ta dette steget, sier hun om klubbskifte.  

Hullete fotballbane

Tuva Hansen var et barn som tilbragtemangetimer i nærheten av en fotballbane.   

– Som lita spilte jeg på blanda lag. Det var vel ikke så mange jenter, og det var vel mer et guttelag, kanskje, ler hun nå 20 år etter.  

Hun tenker tilbake på den gamle, ujevne, nær sagt hullete fotballbanen ved klubbhuset på Rossland. Det var her hun trente med gutta i klassen, før hun begynte å spille på Bryne som 11-åring, også da med gutta.   

– Jeg spilte med gutter til jeg ble 16 år og gikk til Klepp, forteller Hansen.  

Hun tenker tilbake på barneårene på cup og kamp, men uten at hun egentlig husker så mye av det. En kraftig hjernerystelse etter en hodeduell på U17 landssamling, gjorde at hun låstille i et mørkt rom ifireuker. Mye av historien om egen oppvekst er rett og slett forsvunnet fra minnet.   

–Mendet er det ikke så mye å gjøre noe med. Sånt må man bare akseptere. Men bilder og historier har jeg sett og hørtog det hjelper meg å huske.Når det er sagt: At barneidretten i Norge drives av foreldre og frivillige,det er ikke noe jeg har glemt, det er noe jeg vet. Og noe jeg er takknemlig for,sier hun.  

 

  • Tuva Hansen (f. 1997)  

  • Forsvarsspiller for Bayern München fra 2023, og det norske landslaget 

  • Spilte på Brynesom barn, før hun gikk til Klepp i 2013, Arna- Bjørnar i 2014 og Sandviken/Brann i 2021  

  • Takker frivillige for at barn og unge skal få oppleve mestring og idrettsglede 

  • Har spilt 23 landskamper for Norge 

 

Relaterte artikler