- Bruk turklærne dine lenger

Gjennom å forlenge levetiden til gode turklær, vil Hamar og Hedmarken Turistforening (HHT) og Norsk Tipping gjerne gi et lite bidrag til å senke forbruket. Klesdesigner Anja Hekne er engasjert for å tilby for omsøm og reparasjon av dine turklær i HHT-butikken i Hamar.

Anja Hekne venter ved symaskinen hos HHT. Margrete Ruud Skjeseth fra HHT (i midten) og Silje Bye Vangen fra Norsk Tipping gleder seg til å bidra til lavere forbruk.Roar Jødahl
Forfatterbilde Norsk TippingRoarJødahlPublisert:16. august 2022Endret:24. januar 2023

- Gode turklær bør ha lang levetid. En dag i uka kan du nå få reparert eller sydd om turklærne dine her i HHT-butikken i Hamar, så slipper du å kjøpe nytt, forteller Margrete Ruud Skjeseth, daglig leder i (HHT). Den nye ordningen er kommet i stand på initiativ fra designeren selv, Anja Hekne.  

- Anja har både utdanning og praksis med reparasjon og redesign/design. Hun hadde fanget opp at Stavanger turistforening hadde startet opp med et flott konsept for å ta vare på klær, kalt ReTuren. Anja tok kontakt med oss og spurte om vi kunne tenke oss å starte opp noe tilsvarende på Hamar - og det vil vi, sier Margrete!

Initiativet på Hamar står på egne ben, men lanseres i samarbeid med ReTuren.

Hver torsdag

- Anja jobber hos oss hver torsdag, men man kan levere inn turklær til reparasjon når som helst. Anja vil uansett ta kontakt med kunden på forhånd for å avklare hva som skal gjøres – og hvor mye det kommer til å koste, sier hun.

Noe av konseptet er å bygge stolthet rundt det å reparere og redesigne brukte klær. Derfor gjøres all omsøm og reparasjon med rød tråd – det skal synes at plagget er reparert!

 

Norsk Tipping er med

Norsk Tipping er langvarig partner med Den Norske Turistforening, både på landsbasis og med den lokale foreningen (HHT). Det var enkelt å si ja til dette prosjektet, forteller Silje Bye Vangen, rådgiver for samfunnsansvar i Norsk Tipping.

- Vi mener at dette er et viktig initiativ. Kloden koker, og en av årsakene til det er et høyt forbruk her i vesten, blant annet av fritidsklær. Et initiativ som dette kan bidra til å senke forbruk og øke gjenbruk, noe som er viktig hvis vi skal lykkes med å stoppe klimaendringene, sier Silje.

- Vi i Norsk Tipping har utarbeidet fem bærekraftløfter, og vi har kalt ett av dem «Fornuftig forbruk». Et fornuftig forbruk er et redusert forbruk, derfor håper vi mange vil benytte seg av tilbudet HHT nå etablerer, sier hun.

Relaterte artikler