Den lengste Wembley-pausen er over

Ingen av de nåværende 92 ligaklubbene hadde ventet lenger på å spille på Wembley enn Fulham. Lørdag møter de Aston Villa der i playoff-finalen.

ENDELIG: Etter 43 år får Fulhams supportere endelig se klubben sin på Wembley, som i mellomtiden er revet og bygget opp på nytt.NTB Scanpix
Forfatterbilde Norsk TippingAtle OnsrudJensenPublisert:23. mai 2018Endret:2. januar 2023

Det handler om Premier League, og det handler om utrolig mange penger - kanskje opp mot to milliarder kroner - når Fulham og Aston Villa møtes på Wembley lørdag kl. 18.00.

43 års ventetid

For Fulhams supportere handler det også om endelig å få se laget sitt på "hellig grunn" igjen. I år er det 43 år siden Fulham sist spilte på Wenmbley, og i løpet av den årene har samtlige av de 91 andre nåværende klubbene i de fire øverste divisjonene spilt på nasjonalarenaen. Bury, Fleetwood, Forest Green og Wycombe - alle har de ferskere Wembley-opplevelser bak seg enn Fulham. 

Men nå er ventetida over - og så får vi for Fulhams del håpe at det ikke er et tegn at de lørdag møter et lag med like drakter som ved forrige Wembley-opptreden. 

I 1975 tapte nemlig Fulham FA-cupfinalen med 0-2 - mot West Ham. 

Lørdag er det igjen vinrøde og lyseblå drakter på motstanderlaget.

Fulham favoritt

Men Fulham er favoritt på Oddsen. Mange mener laget var godt nok til å rykke rett opp, og den siste halvdelen av sesongen var de definitivt det. Problemet var første halvdel av sesongen, hvor de tapte sju av de første 23 kampene. På de resterende 23 ble det bare ett tap. De hadde muligheten til å ta igjen Cardiff i siste serierunde, men Fulham tapte for første gang siden november mens Cardiff spilte uavgjort. Hadde Fulham gjort som de pleide etter juøl, nemlig vunnet, ville London-laget allerede vært klare for Premier League.

Aston Villas sesong gikk i rykk og napp. På sitt beste var de opprykkskandidater, på sitt verste tapte de for hvem som helst. En nesten poengløs desember ble avløst av sju strake seire på nyåret. Utover våren ble det litt for mange tap, og Villa endte på 4.plass - fem poeng bak Fulham.

Her finner du alle resultater og tabeller for Championship

Deres innbyrdes oppgjør endte med to hjemmeseire. Villa vant 2-1 i oktober, mens Fulham vant 2-0 i februar.

Spill på playoff-finalen Fulham - Aston Villa her

Kampen vises på Viasport 1 lørdag kl. 18.00.

PS1

Etter at Fulham gjorde slutt på 43 års Wembley-fravær, er det nå Wolverhampton som overtar rekorden. De nyopprykkede ulvenes siste kamp der var i 1988 i finalen i Football League Trophy (turneringen for lagene på nivå 3 og 4). 

PS2

Helt uten sammenheng med lørdagens kamp, men en liten kuriositet i tilknytning til Fulhams forrige Wembley-kamp: West Hams vinnerlag i 1975 er det (foreløpig) siste hvor alle spillerne var engelske.

Relaterte artikler