spillevett

Derfor kan du ikke spille bort storgevinster

Gevinster på mer enn 20 000 kroner holdes utenfor spillregnskapet, og kan derfor ikke spilles bort igjen med én gang. Irriterende for noen, men det er svært gode grunner til at det er slik. 

ØKT TAP: Flere som har vunnet en storgevinst har opplevd å tape mer i tiden etter utbetalingen.Illustrasjonsfoto: Adobe Stock/Norsk Tipping
Forfatterbilde Norsk TippingAnne MaritSlettenPublisert:30. april 2021Endret:2. januar 2023

For de fleste av oss er 20 000 kroner så mye penger at vi tenker oss godt om før vi bruker dem opp. Slik er det ikke for alle. I fagmiljøer er det en kjent sak at store gevinster kan være en trigger til å spille mye mer enn man ellers ville ha gjort. Det kan igjen føre til at risikoen for å utvikle spilleproblemer øker.  

Sjekk våre spillevettsider her

Økte tapet med 300 prosent

Tilbake i 2019 gjennomførte Norsk Tipping en analyse av spillemønsteret til kunder som hadde vunnet en stor premie i løpet av året. Vi så på hva de spilte for (innsats og tap) i ti uker før og i ti uker etter den store premien.  

Resultatene levnet liten tvil. I snitt økte spillerne tapet sitt med 43 prosent hver uke i de ti ukene etter gevinsten. Effekten var enda tydeligere hos dem som spilte på nettkasino (økte tapet med 300 prosent) og liveoddsen (økte med 100 prosent). 

Hvor mye har du spilt for? Her gode verktøy du kan bruke

- Lite støy

Med den kunnskapen var det naturlig å gjøre noen grep for å dempe effekten. Fram til april 2019 var totalgrensen for tap på maksimalt 20 000 kroner en netto grense, der gevinstene nullet ut tapet i spillregnskapet. Slik er det altså ikke lenger. Gevinster på over 20 000 kroner holdes utenfor spillregnskapet, slik at det ikke er mulig å spille bort hele summen på kort tid.

- Vi har evaluert tiltaket og mener det har en positiv effekt – selv om det naturligvis er vanskelig å forutsi hva en kunde ville ha gjort hvis muligheten til å spille bort pengene fortsatt hadde vært der. Kunder vi snakker med i proaktive samtaler har uttalt seg positivt, ellers har det vært lite støy. Og det er jo et godt tegn, sier fagsjef for ansvarlig spillvirksomhet i Norsk Tipping, Bjørn Helge Hoffmann (bildet). 

- For store kunder som spiller mye og vinner ofte, vil nok dette kunne oppfattes som en ulempe. Likevel er det slik at konsekvensen for sårbare spillere kan være langt mer dramatisk. Hensynet til dem går foran, legger han til. 

 BJØRN HELGE HOFFMANN

Relaterte artikler