selskapet

Derfor må du være 18 år for å spille

Det er gode grunner til at vi har aldersgrense på pengespill i Norge. En av årsakene handler om hjernen.

ALDERSGRENSE: Du må være 18 år for å spille pengespill i Norge.illustrasjon norsk tipping
Norsk Tipping
Publisert:22. august 2018Endret:2. januar 2023

Norsk Tipping har utviklet sju spillevettregler, og den første regelen sier klart og tydelig at du må være 18 år for å spille pengespill.

Spilleregel #1: Aldersgrense

All forskning tyder på at aldersgrense er en smart regel, blant annet fordi ungdom generelt har lavere grad av impulskontroll enn voksne, forteller forsker Rune Mentzoni ved Nasjonalt kompetansesenter for spillforskning ved Universitetet i Bergen.

- Ungdom har ofte dårligere evne til å styre unna noe som virker forlokkende til fordel for et mer langsiktig mål. Evnen til å styre impulsene utvikles nemlig ganske sent. Dette gjelder særlig hos gutter - som kan være langt oppe i 20-årene før de er ferdig utviklet, sier Mentzoni som påpeker at gutter også ofte er mer spenningssøkende og derfor er ytterligere utsatt for å utvikle spilleproblemer.

Spillforskeren legger til at god forståelse av sannsynlighet gjør det lettere å unngå spilleproblemer. Men i likhet med impulskontroll er evnen til å beregne sannsynlighet en ferdighet de fleste først har utviklet når de er blitt litt eldre.

- Der voksne vet at det å spille automatspill vil være et tapsprosjekt over tid, er ungdom i liten grad i stand til å vurdere hva sannsynligheten er for å vinne i slike spill. Det handler om å forstå hvordan pengespill fungerer, sier han.

Tenker du mye på spill? Her kan du ta en enkel test for å finne ut mer om dine spillvaner. Ta testen her

Barn av ivrige spillere utsatt

Et viktig funn i forskning knyttet til spilleproblemer, er betydningen av holdningen til spill blant dine nærmeste.

Det er nemlig påvist at barn av overdrevent ivrige spillere har større risiko for å utvikle uheldig spilleatferd.

- Denne sammenhengen er tydelig og er særlig knyttet til casinospill og bookmakerspill. Er foreldrene opptatt av dette, er sjansen større for at også barna vil drive med dette i ungdomstiden, forklarer Mentzoni.   

Ifølge forskeren er enkelte typer spill mer farlige enn andre, med tanke på å utvikle spilleproblemer.

- Våre undersøkelser blant unge spillere viser at de som spiller, men som ikke har problemer, hovedsakelig spiller skrapespill, som Flax, og tallspill. Unge med spilleproblemer derimot, foretrekker oddsspill og særlig automatspill. Sistnevnte er konstruert for at du skal være underholdt og bli engasjert av spillet, med farger, lyder, lys og animasjon som gjør det morsomt å spille. For noen kan det da bli så morsomt å spille at det er vanskelig å slutte, konstaterer han.

Aldersgrensen virker!

For å håndheve 18 årsgrensen må man registrere seg som kunde og identifisere seg før man kan spille hos Norsk Tipping. Ved kjøp av fysiske Flax-lodd skal personalet sikre at kjøper er over 18 år.

På grunn av 18-årsgrensen er det heldigvis svært få ungdommer i Norge som faktisk har spilleproblemer.

- Ser vi for eksempel på England der ungdom har lettere tilgang til pengespill, så er forekomsten av unge med spilleproblemer høyere. Det er rimelig å anta at det henger sammen med aldersgrensen, sier han.

Typiske kjennetegn på spilleproblemer er at du spiller for mer enn du hadde tenkt, at du tenker du vil spille tilbake det du har tapt, at du må spille mer og mer for å få tilfredsstilt behovet for spenning, at du har dårlig samvittighet for spillingen, at det begynner å gå utover helsa, at det får negative konsekvenser for økonomien din, og til slutt at du selv tenker at du har fått et problem.

- Sett grenser for egen spilling

- Fra mitt ståsted er det viktigste tipset å sette grenser for seg selv. Bestem deg for hvor mye tid og penger du skal bruke på spill, og hold deg til de grensene, sier Rune Mentzoni ved UiB.

Norsk Tipping har i tillegg til den lovpålagte aldersgrensen også en rekke andre verktøy som skal forhindre at slike problemer oppstår eller eskalerer, som innsatsgrenser, tapsgrenser, tidsgrenser og spilleregnskap.

Les mer om spillevett her

 

Relaterte artikler