bloggselskapet

Derfor setter Norsk Tipping odds på VM i Qatar

Norsk Tipping er blant selskapene som har fått henvendelser om vår holdning til VM i Qatar. Hvorfor setter vi odds på et mesterskap med en bitter bismak?

Forfatterbilde Norsk TippingThor GjermundEriksenPublisert:18. november 2022Endret:16. januar 2023

Personlig har jeg stor sympati for folks engasjement knyttet til VM i Qatar. Men, som øverste leder for Norsk Tipping mener jeg det er en selvfølge at Norsk Tipping ikke skal boikotte VM. Jeg skal forklare hvorfor.

Norsk Tipping tar naturligvis avstand fra korrupsjon, diskriminering og brudd på menneskerettighetene. Jeg har ingen problemer med å si at vi skulle ønske VM var blitt lagt til et helt annet land, og at FIFA hadde opptrådt med mer ryggrad i sine tildelingsprosesser. Men så må vi se på hva Norsk Tipping faktisk er. Vi er eid av staten, og Norge som nasjon har ikke oppfordret til noen boikott. Det ligger ikke til vår institusjon å gjøre utenrikspolitiske vurderinger. Staten har gitt oss en helt annen jobb.

I strid med oppdraget

Som enerettstilbyder av sportsspill i Norge ville det være i direkte strid med oppdraget vårt dersom vi ikke skulle tilby spill på kampene i VM. Sportspill er en sentral del av virksomheten vår, og Fotball-VM er et tilbud folk forventer å finne hos Norsk Tipping. Tilbyr vi det ikke, ville det tvinge sportsspillerne over til et tilbud fra ulovlige aktører – en utvikling det er vår jobb å forhindre. 

Det finnes sikkert noen som mener vi burde forholdt oss til VM i Qatar på samme måte som til russisk idrett i disse dager. Men, der er situasjonen annerledes. Etter Russlands militære angrep på et naboland, har et samlet Europa vedtatt den mest omfattende sanksjonene i historien. Idrettsbevegelsen og andre internasjonale organisasjoner har i stor grad utelukket russisk deltakelse og sluttet seg til sanksjonene. Da stiller det seg annerledes, også for oss.

NFF med påvirkningsarbeid

Vår sponsorpartner Norges Fotballforbund har heller ikke oppfordret til boikott av Qatar-VM. Representanter fra norsk fotball deltar – selv om landslaget vårt ikke ble kvalifisert til selve mesterskapet. Likevel har de en jobb å gjøre der nede. I henhold til Norsk Tippings etiske retningslinjer har vi nedfelt i alle sponsoravtalene våre at partnerne skal jobbe for å motvirke at mesterskap legges til land der menneskerettigheter brytes. Vi ser det som NFFs ansvar å legge press på internasjonale fotballorganisasjoner for å forhindre at sporten blir brukt som arena for sportsvasking. NFF har oppfylt disse forventningene, og tatt opp kritikkverdige forhold med FIFA og med VM-arrangøren ved mange anledninger.

FIFAs motvilje mot å kritisere arrangørlandet og deres manglende vilje til å stå opp for verdier fotballen burde føle seg forpliktet til å følge, er forstemmende. FIFA framstår rett og slett til dels inhumant og ganske feige. Nettopp det har fotballpresident Lise Klaveness satt ord på fra en prominent talerstol, midt i løvens hule.

Forventer uenighet

Jeg forventer at enkelte er uenige i den linja Norsk Tipping legger seg på. Det er helt greit. Både blant våre egne ansatte, våre kunder og blant fotballpublikummet er det nok en del som mener Norsk Tipping burde praktisere sin egen boikott. Da må vi bare slå fast at vi er uenige om prinsippene i denne saken – selv om vi er hjertens enige i at VM-fotballen ikke burde rullet i Qatar.

Relaterte artikler