Desperat kamp i bunn

To serierunder gjenstår. I fire av de seks avdelingene kjempes det med nebb og klør for å holde plassen. Hvem kan juble for fornyet kontrakt, og hvem må ta den tunge turen ned?

Anders Østli (i hvitt) og Kråkerøy klamrer seg fast i Norsk Tipping-ligaen. To kamper gjenstår, og de har kun ett poeng ned til nedrykk.
Forfatterbilde Norsk TippingAndersRossvollPublisert:17. oktober 2019Endret:2. januar 2023

Herd ligger på nedrykksplass i avdeling 1 to serierunder før slutt. De har 26 poeng, mens trioen Rommen, Stabæk 2 og Træff har 28 poeng. Mellom disse ligger Kråkerøy på 27.  Det kjempes altså en voldsom kamp for å unngå den siste nedrykksplassen.

Denne helgen tar Træff den korte turen fra Molde til Ålesund for å møte Aalesund 2. Rekruttene til OBOS-ligaens beste lag har vært ekstremt gode i det siste og vant borte mot serieleder Eidsvold Turn forrige helg. De fire seneste er vunnet, og de har ikke sluppet inn mål på snart én måned. Det blir alt annet enn en enkel oppgave for Træff som riktignok fikk litt vind i seilene da de slo Sarpsborg 08 2 med 2-0 hjemme i Molde sist helg.

Stabæk 2 har, på papiret, det enkleste oppgjøret mot Årvoll borte, mens Herd, Kråkerøy og Rommen møter topplagene Lørenskog, Nordstrand og Eidsvold Turn. Herd er det eneste laget som kan rykke ned denne serierunden, men da må de fire andre vinne sine kamper. Dermed tyder alt på at nedrykkskampen går til siste serierunde.

MER JUBEL? Herds Petter Haddal Worren (nr 10) jubler for scoring hjemme mot Eidsvold Turn i sommer. På lørdag trenger de poeng mot Lørenskog for å klatre over nedrykksstreken.

I andre enden av tabellen hadde Eidsvold Turn muligheten til å sikre opprykket hjemme mot Aalesund 2 forrige helg. Myhrer stadion var dekket for fest, men på banen var det gjestene fra Sunnmøre som leverte. Til tross for at hjemmelaget styrte kampen vant gjestene 2-0 etter to gode kontringer.

SPILL HER: Rommen - Eidsvold Turn, frist lørdagen klokken 1255

Samtidig vant Lørenskog 3-1 hjemme mot Sunndal, og dermed er det kuttet de Eidsvold Turns forsprang fra sju til fire poeng med to kamper igjen. Neste matchball får Turn førstkommende lørdag når de reiser til hovedstaden for å møte nedrykkstruede Rommen klokken 13. Forrige helg var Rommen i Ålesund og kriget seg til ett poeng borte mot Spjelkavik. Foran de to siste rundene har Oslo-laget to poeng å gå på til Herd under streken. Eidsvold Turn blir naturligvis store favoritter, men Rommen har tatt poeng i åtte av ti kamper i høstsesongen.

Fem lag, én nedrykksplass

Halsen lå under streken før hjemmekampen mot Frigg forrige helg, men vant 2-0 etter to scoringer av toppscorer Christer Johansen Smith. Angriperen er oppe i imponerende 19 seriemål denne sesongen.

Etter elleve strake kamper uten å holde nullen var det godt for forsvaret og keeper Milos Crnogorac å endelig kunne spise smultringer etter en god defensiv prestasjon. De tre poengene tok dem forbi Grei som riktignok imponerte da de tok med seg ett poeng hjem fra en meget tøff bortekamp i Horten mot Ørn. Det endte til slutt 2-2 etter det Grei utlignet ved Erik Eck Jørgensen.

Med to gjenstående seriekamper er både Lokomotiv Oslo, Ready, Mjøndalen 2, Halsen og Grei med i nedrykkskampen. 

MÅLMASKIN: Halsens Christer Johansen Smith banker inn et straffespark hjemme mot Norild i juni.

Grei har 25 poeng, Halsen 26, Mjøndalen 2 har 28 og duoen Ready og Lokomotiv Oslo har 29 poeng med to serierunder igjen. Grei kan altså rykke ned hvis de taper denne helgen, men hvis de tar poeng lever nedrykkskampen uansett til siste serierunde. For da reiser Grei til Larvik for å møte Halsen, og hvis Grei tar poeng i helgen vil de passere Halsen med seier i siste kamp uavhengig hvordan det går med Halsen kommende helg.

Nettopp Lokomotiv Oslo og Grei møtes på sistnevntes hjemmebane kommende helg, og poeng for Lokomotiv holder til fornyet kontrakt i Norsk Tipping-ligaen. Mjøndalen 2 og Halsen møtes på Consto Arena, og en hjemmeseier gir fornyet kontrakt for vertene som tok sjumilssteg mot spill i Norsk Tipping-ligaen 2020 da de slo Norild 1-0 i Vadsø lørdag formiddag.

SPILL HER:Grei - Lokomotiv Oslo, spillestopp lørdag klokken 1255

Toppkamp på øya

I avdeling 3 rykket i praksis Bryne 2 ned da de tapte 0-4 for Vindbjart i Vennesla på lørdag. Med to kamper igjen har de henholdsvis fem og seks poeng opp til Donn og Start 2 på trygg grunn. Donn møter jumbo Storm hjemme på Kristiansand stadion på lørdag.

En kamp de er store favoritter i, og står til 1,18 i skrivende stund. Hvis Donn slår Storm må Start 2 må tape de to siste samtidig som Bryne 2 vinner de to siste for at det ikke skal bli nedrykk på rødtrøyene fra Jæren.

Fløy har allerede rykket opp, men det er litt prestisje i sesongens siste hjemmekamp når andreplasserte Mandalskameratene kommer på besøk. Fløy har ikke tapt en eneste seriekamp denne sesongen, men MK har scoret nesten tre mål i snitt på bortebane denne sesongen og blir en tøff utfordring for vertene som selvsagt ønsker å gå hele sesongen uten tap. I skrivende stund tilbyr vi 4,65 på at Mandalskameratene vinner på Flekkerøya.

SPILL HER:Fløy - Mandalskameratene, spillestopp lørdag klokken 1255

FIKSER BIFFEN? Donn (i blått) kan sikre kontrakten med seier i helgen, mens Vardeneset allerede har rykket ned.

Opprykksjubel

Vard Haugesund kunne feire opprykk da de slo Strømsgodset 2 med 4-0 på Haugesund stadion på lørdag. Med to serierunder igjen har Vard seks poeng ned til nabo Djerv 1919, men med tanke på at målforskjellen er 36 mål bedre er opprykket klart.

I bunnen takket Vestfossen for seg da de røk 2-4 hjemme mot et godt Sogndal 2-lag, og da Fjøra samtidig vant 3-1 hjemme mot Fana økte de avstanden ned til Vestfossen til åtte poeng før de to gjenstående serierundene. På de siste fem kampene har Fjøra tatt 13 av 15 mulige poeng og sikret dermed plassen på fortjent vis etter en meget god sluttspurt.

KUN ÆREN IGJEN: Nedrykksklare Vestfossen og Preben Røren (nr. 19) møter Brann 2 borte på lørdag. 

Poengkonger

Rosenborg 2 måtte unngå tap borte mot tabellnabo Gjøvik-Lyn for å rykke opp. Trønderne gjorde jobben, vant 2-1 og tok et meget fortjent seriegull. Med to serierunder igjen har trønderne hele tolv poeng å gå på, og høstformen har vært strålende med ni seire på de siste ti kampene.

Franklin Nyenetue og Teodor Haltvik har vært lagets poengkonger med til sammen 32 mål, og duoen scoret naturligvis hvert sitt mål i seieren på Gjøvik stadion.

I andre enden av tabellen klatret Orkla opp på trygg grunn da de slo Verdal med sterke 3-0 hjemme på Orkla Sparebank Stadion. Vertene ledet med ett halvveis etter en scoring av Sondre Ysland, og fikk det brått enklere etter ti minutter av andreomgang da Verdals Jonas Kokås fikk sitt andre gule og ble utvist. Det var Verdals ellevte røde kort denne sesongen!

20 minutter før slutt økte Arnstein Buøy til 2-0 på et velplassert skudd, og på overtid kontret Victor Wisløff inn det tredje.

Foran de to siste serierundene har Kongsvinger 2 og Orkla 27 poeng, mens Raufoss 2 og Verdal på gal side av streken står med 26 og 23.

Kommende helg møtes nettopp Raufoss 2 og Orkla på NAMMO Stadion til en skikkelig nedrykksfinale. Tre poeng for Orkla betyr fornyet kontrakt i Norsk Tipping-ligaen, og det vil bety nedrykk for Raufoss 2 hvis Kongsvinger 2 vinner sin hjemmekamp mot Ranheim 2.

Harstad i trøbbel

Fløya er i førersetet i avdeling 6 med to kamper igjen å spille. Det ble en meget dramatisk søndag de Fløya først hadde god kontroll i Lofoten mot Leknes og vant 5-1. Senere på kvelden møttes Tromsø 2 og Finnsnes, to lag som trengte poeng i hver sin ende av tabellen.

FIL-toppscorer Vebjørn Grunnvoll sendte gjestene i føringen på et straffespark midtveis i førsteomgang, men ett minutt før ordinær tid var ute fikk Tromsø 2 straffespark. Runar Johansen var sikker og satte ballen knallhardt og utagbart i hjørnet til venstre for keeper Fredrik Bakkelund.

Dermed skaffet Fløya seg en luke på to poeng på toppen av tabellen, og rykker opp med seier hjemme mot Harstad og borte mot Tromsø 2.

OPPRYKK? Fløya og Martin Berg Johnsen har alt i egne hender to runder før slutt.

Nettopp Harstad hadde en tung søndag da de kun klarte 0-0 hjemme mot nedrykksklare Skjetten. Til tross for tre enorme sjanser på overtid ville ikke ballen i mål, og det meste tyder på at Harstad spiller i 4.-divisjon neste år.

Med tanke på den svake målforskjellen til de gule og svarte må de i praksis vinne borte mot serieleder Fløya kommende helg for å ha håp om å redde plassen. De har fire poeng opp til duoen Ullensaker/Kisa 2 og Tromsø 2.

Skulle Fløya slå Harstad hjelper de samtidig Tromsø 2 med å sikre plassen, og sånn sett vil ikke Tromsø 2 ha noe å spille for når de møter Fløya i den siste kampen. Alt ligger til rette for at Fløya skal ta opprykket, men kan et desperat Harstad-lag i poengnød overraske på Fløya Arena kommende helg? Tror du på det får du hele 6,75 på Harstad i skrivende stund.

Finnsnes må i hvert fall håpe på et poengtap fra Fløya i innspurten samtidig som de selv gjør jobben og vinner hjemme mot Skjervøy og borte mot Harstad for å vinne serien.

Opprykk til Norsk Tipping-ligaen 2020

Nedrykkskampen i avdeling 6 blir kanskje avgjort i helga, men det meste tyder på at opprykkskampen mellom Fløya og Finnsnes lever til siste serierunde. Den har også påvirkning nedover i seriesystemet da Fløya 2 ble seriemester i 4.-divisjon Troms.

Hvis Fløya vinner avdeling 6 og rykker opp til PostNord-ligaen rykker også Fløya 2 opp til Norsk Tipping-ligaen. Skulle derimot Finnsnes stikke av med opprykket er det Krokelvdalen som rykker opp på bekostning av Fløya 2. Tverrelvdalen skulle i utgangspunktet opp i kvalik mot vinneren fra Troms, men Finnmarks-laget valgte å trekke seg fra kvalikspill.

Rana, Skånland, Express, Skeid 2, NTNUI, FUVO, Årdal og Sandviken er alle klare for opprykk. På fredag blir  sannsynligvis Åkra klare for opprykk, og det samme kan sies om Grorud 2 på mandag.

I Trøndelag og Hordaland spilles også siste serierunde denne helgen, og det er enten Tynset eller Trygg/Lade som rykker opp fra Trøndelag. I Bergen kan Bjarg sikre opprykket med poeng borte mot Flaktveit, men skulle de tape vil Arna-Bjørnar passere dem på målstreken hvis de vinner sin kamp.

Hinna og Eiger kjemper om den siste direkte opprykksplassen sammen med Åkra i Rogaland, mens det andre steder i landet skal spilles kvalik.

På lørdag spilles den første av to kvalikkamper i Indre Østland fotballkrets mellom Trysil og Toten på Nybergsund stadion. Førstnevnte står i skrivende stund til 2,00 i hjemmekampen, men det er dødt løp over to kamper med 1,80 begge veier på hvem som rykker opp.

SPILL HER:Trysil - Toten, spillestopp lørdag klokken 1455

I Møre og Romsdal er Kristiansund BK 2 klare for kvalik, og de møter enten Volda eller Bergsøy. Volda har en luke på fire poeng med to kamper igjen, og på fredag kommer Bergsøy på besøk til studentbygda. Tar Volda poeng der er de klare for kvalik.

Urædd er vinner i Telemark etter bunnsolide 19-2-0 i serien denne sesongen og skal ut i kvalik mot vinneren av Buskerud. I skrivende stund leder Åssiden med henholdsvis ett og fire poeng på Modum og Drammens BK to runder før slutt. Åssiden og Urædd møttes for øvrig i Norsk Tipping-ligaen i fjor, og da vant lagene hver sin hjemmekamp med 3-0. 

I Vestfold har Sandefjord 2 avgjort for lenge siden, og de skal ut i kvalik mot vinneren fra Østfold. To serierunder før slutt står det mellom Fredrikstad 2 og Kvik Halden 2 der førstnevnte har en luke på to poeng. På grunn av den gode målforskjellen har Fredrikstad 2 råd til å avgi poeng i én av de to siste kampene og likevel vinne serien.

Relaterte artikler