Drømmer om en ny storhetstid

Tradisjonsrike Mandalskameratene har levert en strålende vårsesong som nyopprykket i Norsk Tipping-ligaen. Klubben hadde sin storhetstid på starten av 2000-tallet og drømmen er å gjenskape magien. 

Mandalskameratene feirer Tor Olve Fagnastøls 2-0-scoring mot Start 2 i Idrettsparken. Foto. Anders Rossvoll.
Forfatterbilde Norsk TippingAndersRossvollPublisert:23. juni 2019Endret:2. januar 2023

2003 er et spesielt år for alle med hjerte i Mandalskameratene. Klubben endte to plasser foran Start på tabellen i 1.-divisjon og var med det Sørlandets beste fotballklubb. I tillegg ble Start slått hele tre ganger den sesongen. På hjemme- og bortebane i serien, samt i cupen.

To år senere var det imidlertid slutt i 1.-divisjon for Mandalskameratene, og selv om de kom tilbake på første forsøk var det helt slutt i 2007. Da endte de på jumboplass og siden den gang har toppfotball vært en fjern drøm i Idrettsparken i Mandal. Det hele toppet seg i 2016 da laget rykket ned til 4.-divisjon.

Les også:Bruk #NTligaen

Vind i seilene

Etter en svak vårsesong i fjor tok klubben grep og fikk noen av veteranene fra storhetstiden til å gjøre comeback for å hjelpe ungguttene. En av dem var Tor Olve Fagnastøl (44). I tillegg hentet de inn unge og lovende Joacim Holtan (20) fra Torridal i 5.-divisjon. 

Unggutten hadde gått lei etter mange år i Start-systemet og hadde trappet ned for å spille med kamerater foran fjorårssesongen. Et halvt år senere var gnisten tilbake og Holtan ble hentet til Mandalskameratene for å jakte opprykk. Grønntrøyene leverte en kanonsterk høstsesong og gikk gjennom de tolv siste kampene ubeseiret. Det hele kulminerte i opprykk etter 2-1-seier hjemme mot Kvinesdal i oktober. Matchvinner? Joacim Holtan, naturligvis.

Livet som nyopprykket i Norsk Tipping-ligaen kan riktignok være tøft, men etter elleve spilte kamper er Mandalskameratene på 4. plass og har en luke på hele ni poeng ned til nedrykksplass. Trener Per Gunnar Laudal er ikke overrasket.

– Vi var veldig bevisst på at vi måtte spille mot tøff motstand i treningskampene i vinter. Der fikk vi virkelig kjenne på nivået og så tidlig at vi måtte være veldig stramme i organiseringen. I tillegg har vi jobbet mye med å dyrke ekstremferdighetene våre, forteller hovedtreneren.

TIDLIG SCORING: Start 2-keeper Alexander Pedersen må innse at ballen går i nettet før minuttet er spilt.

Fullstendig enveiskjøring

En av ekstremferdighetene til Mandalskameratene er dødballstyrken. Den kom til syne før minuttet var spilt i søndagens hjemmekamp mot Start 2. Nevnte Tor Olve Fagnastøl steg til værs på et hjørnespark og stanget MK i ledelsen. To minutter senere gjentok den dyptliggende midtbanegeneralen suksessformelen og satte inn 2-0 med pannebrasken. Start-spillerne ble stående og kjefte på hverandre. Var det ingen som skulle ta ut Fagnastøl?

Stormløpet fortsatte mot Start 2-målet, og på et drøyt kvarter midtveis i omgangen presenterte Joacim Holtan seg for de vel 600 oppmøtte i Idrettsparken. To kliniske avslutninger og et straffespark. Ekte hat-trick og 5-0 til pause i solsteiken.

Etter hvilen kontrollerte vertene inn tre poeng, og omgangens eneste scoring sto en av de andre lovende ungguttene for. Kantspiller Peder Dovland jobbet knallhardt i de 86 minuttene han spilte, og fikk kronet det hele med kampens siste scoring.

6-0-seieren var Mandalskameratenes fjerde strake seier, og sjette kamp på rad uten tap. Etter at de kun vant én av de første fem har grønntrøyene virkelig befestet posisjonen sin som et lag å regne med i Norsk Tipping-ligaen.

– Vi mener at vi har ressurser og er en stor nok klubb til å være i Norsk Tipping-ligaen, og så har vi jo selvsagt en drøm om å strekke oss videre på sikt. Det er mange spillere fra Mandal som spiller i andre klubber oppover i seriesystemet. Vi håper jo at flere av dem kommer hjem etter hvert og hjelper oss oppover, forteller trener Laudal entusiastisk før han skuer ut over det imponerende anlegget med to strøkne naturgressmatter og to kunstgressbaner.

– Hvem ønsker vel ikke å spille på dette flotte anlegget, sier Laudal og ler.

HAT-TRICK: Joacim Holtan feirer sin tredje scoring, mens Start-spillerne depper.

Målmaskin med ambisjoner

At Joacim Holtan ble kåret til kampens beste spiller var det lite å si på. Unggutten bar kapteinsbindet og gikk foran med en herlig oppofrende spillestil. Etter søndagens tre scoringer er han oppe i totalt elleve seriemål denne sesongen, og troner dermed på toppen av toppscorerlista sammen med Flints Adrian Krysian.

– Målet får være å score like mange i høstsesongen som i vårsesongen, sier Holtan med et smil.

Til tross for at han spilte en halv sesong i 5.-divisjon i fjor legger han ikke skjul på at han har store ambisjoner.

– Da jeg kom til MK i fjor sommer var det et perfekt klubbvalg for meg. Jeg har ambisjoner og det samme hadde klubben. På sikt er målet å leve av fotballen og spille i Eliteserien, men akkurat nå trives jeg veldig godt her, forteller Holtan.

Hvor lenge Mandalskameratene klarer å holde seiersrekken gående gjenstår å se, men det viktigste er at optimismen er tilbake i Idrettsparken. Kanskje er det starten på en ny storhetstid?

Relaterte artikler