Fra 8.april kan du ikke spille bort store premier

Det er ikke lenger mulig å spille bort gevinster på over 20 000 kroner hos Norsk Tipping.

Gevinster på 20 000 kroner eller mer vil ikke lenger gå inn i spillregnskapet ditt. Slik blir det ikke mulig å spille bort hele gevinsten på kort tid.
Forfatterbilde Norsk TippingAnne MaritSlettenPublisert:8. april 2019Endret:18. januar 2023

I fagmiljøer er det en kjent sak at store premier kan være en trigger til å spille vesentlig mer enn man ellers ville ha gjort. Det kan igjen føre til økt risiko for problemspill.

Norsk Tipping har gjennomført en analyse som har sett på spillemønsteret til kunder som i løpet av året hadde vunnet en stor premie. Det ble gjort en sammenligning av hva disse spillerne spilte for (omsetning og tap) i ti uker før, og i ti uker etter den store premien.

Tapene øker

I gjennomsnitt økte disse spillerne tapet med 43 prosent hver uke i ti uker etter at de vant en større premie. Den negative effekten var størst hos kundene som spilte raske nettspill, med kort tid mellom innsats og gevinst:

  • Nettkasino: Spillerne økte tapet med ca. 300 prosent

  • Liveoddsen: Spillerne økte tapet med ca. 100 prosent

Storgevinster ut av spillregnskapet

Norsk Tippings totalgrense for tap på maksimalt 20 000 kroner i måneden har til nå vært en netto grense, der gevinster har kunnet bidra til å nulle ut tap i spillregnskapet. Med det nye tiltaket mot bortspill av storpremier, vil dette altså ikke lenger gjelde for premier på 20 000 kroner og mer. Fra og med 8. april regnes ikke disse gevinstene inn i spillregnskapet på kundens spillerkonto. 

Beløpet går rett inn på kundens bankkonto.   

– For store kunder som spiller mye og vinner ofte, vil nok dette kunne oppfattes som en ulempe. Likevel er det slik at konsekvensen for sårbare spillere kan være langt mer dramatisk. Hensynet til de sårbare spillerne går foran hensynet til storspillere, sier fagsjef for ansvarlig spill i Norsk Tipping, Bjørn Helge Hoffmann.

Beløpet kan justeres

Tiltaket vil berøre ca. 10 000 av Norsk Tippings ca. to millioner kunder hvert år. Selv om andelen er liten, vil tiltaket være svært viktig for enkeltspillere som er i risikosonen for å utvikle pengespillproblemer.

Størrelsen på gevinst som går utenfor spillregnskapet er pr. nå satt til 20 000 kroner. Spillereglene departementet har fastsatt er imidlertid slik at grensen kan justeres etter hvert som man ser hvordan tiltaket treffer.

– Vi kommer til å følge nøye med og evaluere effekten, sier Bjørn Helge Hoffmann.

Relaterte artikler