Grasrotandelen: Fotballen gir raskere integrering

Grasrotandelen: Fotballen gir raskere integrering

Grasrotandelen: Fotballen gir raskere integrering

Takket være Grasrotandelen fra Norsk Tipping kan Sportsklubben Vard Haugesund starte med integrering av både barn og familier rett etter ankomst. hh

– Du kan gjerne si at vi akselererer integreringen inn i det norske samfunnet. Og vi starter gjerne første dagen etter ankomst, sier Oddbjørn Skartun.

De siste fire årene har han ledet Vardmodellen som ble startet for hele 26 år siden.

Sportsklubben Vard Haugesund har en lang og stolt fotballhistorie. Klubben var cupfinalist på Ullevål i 1962 og 1975. I dag er klubben mer kjent for den prisbelønte Vardmodellen, klubbens unike tiltak for integrering av flyktninger og asylsøkere.

– Magien med idrett og fotball er at du kan få deg venner og et nettverk selv om det er barrierer med tanke på språk, tro og kultur. Hos oss blir de raskere en del av det norske samfunnet og får god språktrening. Ikke minst bidrar vi til å motvirke fremmedfrykt og rasisme, sier Oddbjørn Skartun.

Norges påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre sa det slik da han besøkte klubben i 2008:

«Vardmodellen er banebrytende arbeid med å bruke sportsglede til å skape trygge lokalsamfunn som trekker ungdom med ulik bakgrunn sammen. Mange ser til Vard for inspirasjon, og det er det god grunn til».

Eyasu Gebreselase fra Eritrea opplever Vard som sin norske familie.

Frivillige står på

Opp gjennom årene har Vardmodellen fått mange priser og utmerkelser. Kongefamilien har vært på besøk flere ganger. I 1999 tok statsminister Kjell Magne Bondevik med seg selveste Eric Cantona for å spille showkamp og se nærmere på Vard.

Sentralt i Vardmodellen er alle de frivillige. Jan Heiberg, tidligere styreleder i klubben, er takknemlig over at han får være med på å følge opp, møte familier og hente barn til trening og kamper.

– Mange av barna som kommer til oss har vokst opp i flyktningeleirer. Folk fra andre nasjoner har ikke kjennskap til all frivilligheten som skjer i Norge. Ikke alle har samme kultur og tradisjon når det gjelder å følge opp barna. Jeg er stolt over klubben vår som er med om et så verdifullt arbeid. Å skape gode mennesker. Akkurat det å bli god i fotball er ikke alltid det viktigste, sier Heiberg.

En klubb for alle

Visjonen til Haugesund-klubben er å være et fargerikt fellesskap.

– Vi skal være en klubb for alle, uansett kjønn, nasjonalitet og legning. Satsingen på a-laget skal ikke gå på bekostning av bredden. Målet er å bygge gode fellesskap hvor det igjen skapes gode opplevelser og idrettsglede. Av 700 medlemmer, er 200 ikke-aktive. De er som en hær av frivillige som kjenner på dyp tilhørighet til klubben og gjør en stor dugnadsinnsats, sier daglig leder Stian Mæland.

(ALLE FOTO: Kristoffer Vincent Hansen)

            

Om Grasrotandelen

Grasrotandelen gir deg som spiller mulighet til å være med og bestemme hva noe av overskuddet skal gå til. Du kan selv velge hvilket lag eller forening som skal få et beløp tilsvarende inntil 7% av din spillinnsats.

Grasrotandelen utbetales tre ganger i året: 1. januar, 1. mai og 1. september.

Les mer om Grasrotandelen her