Halvspilt serier - helhjertet krydderfotball

Fotballsesongen er halvveis. Det betyr at noen øyner et håp om opprykk, mens andre må stå på for å sikre at de blir værende i samme liga neste år. Og noen sverger til krydderfotball. Kjenner du ikke begrepet, må du lese videre.

HJELPETRENER I VINDBJART: Willy Jensen.
Forfatterbilde Norsk TippingSteffenFjærvikPublisert:9. september 2021Endret:3. januar 2023

 Den legendariske fotballmanageren Sir Alex Ferguson hadde et uttrykk for sånne situasjoner der mye står på spill og det kan vippe den ene eller den andre veien. Han kalte det “squeaky-bum time”. Det er ikke så lett å oversette, men det handler om at setepartiet strammer seg, for å si det slik.

La oss først se på hvem som ligger an til opprykk ved halvspilt serie. Vi finner både gamle storheter og spennende, ambisiøse nykomlinger, som Vennesla-laget Vindbjart.

KRYDDERFOTBALL FRA VENNESLA: Trenerparet Steinar Skeie (t.v) og Alla Abdalla i Vindbjart.

PostNord- og Norsk Tipping-ligaen på Oddsen.

Norsk Tipping-ligaen: Ukjente navn med spennende framtid

Fjerde nivå i Norge, Norsk Tipping-ligaen, er full av fotballmessig ubeskrevne blader, men også noen som vi nikker gjenkjennende til. Ligaen har seks avdelinger og på topp finner vi klubber som Gjelleråsen, Eik Tønsberg, Vindbjart, Frigg, Strindheim og Ullern.

Ingen av toppklubbene har full pott etter fem kamper, men hele fem av lagene har respektable 13 poeng, men serien kom da heller ikke i gang før i august i år.

Vindbjart-trener Steinar Skeie leder et lag som står for det de kaller krydderfotball:

- Målet vårt for sesongen er å ha det gøy med det vi kaller krydderfotball. Det innebærer klareringsforbud og å eie ballen uansett motstander. Vi kommer aldri til å gå på akkord med dette med meg som hovedtrener. Vinner vi, skal vi gjøre det med med vår spillestil. Ingen ting annet. Taper vi, er det fordi at vi ikke presterer godt nok. Dermed er sluttresultatet et produkt av hvor godt vi mestrer krydderfotballen. Spiller vi som vi vet vi kan, så kan vi slå hvem det måtte være. Vi elsker å lede når kampen er slutt. Vi elsker å lede når sesongen er slutt. Og vi elsker krydderfotball!

PostNord-ligaen avdeling 1 - de røde er i ferd med å dra ifra

På tredje nivå har vi et lag som neppe er fornøyd med å være så langt fra toppen. Vi snakker om Kongsvinger, som tok sølv i Eliteserien i 1992 og spilte mot Juventus i 1993.

Ambisjonen er åpenbart å rykke opp, og akkurat nå ser det lyst ut. Kongsvinger ligger fire poeng foran Hødd på andreplass med en kamp mindre spilt. Det vil bli disse to lagene som gjør opp om tabelltoppen, da det er ti poeng ned til Asker på tredje.

Asker har riktignok tre kamper mindre spilt, men ingen kan innkassere ni poeng på forhånd. Kun ett lag rykker opp fra OBOS-ligaens avd 1.

PostNord-ligaen avdeling 2: Skeid ypper seg

En gammel gigant fra Oslo ligger godt an i PostNord-ligaens avd 2. Det er Skeid som er godt posisjonert foran høstens innspurt der de ligger på andreplass, kun ett poeng bak ledende Egersund. Skeid har ikke mindre enn åtte cupmesterskap og ett seriemesterskap i toppdivisjonen å skilte med.

Klubben har likevel ikke vært i Eliteserien siden 1999 og var på fjerde nivå så sent som i 2013. Likevel er det en ærerik historie de tar med seg, og klubben kan skilte med tidligere storspillere som Daniel Braathen, Daniel Fredheim Holm og Pa Modou Kah. Og det er bare navn fra 2000-tallet. Eldre lesere vil dra kjensel på navn som Trygve Bornø, Kjell Kaspersen og Tor Egil “Toro” Johansen.

Men vi skal ikke glemme Egersund, som topper tabellen, ett poeng foran Skeid. En klubb som ligger i toppen av tredje nivå ved halvspilt serie må forberede seg på opprykk. Laget kalles Tigrene etter klubbens draktfarger, stripete gult og sort. Om det går mot opprykk, satser vi på at stadion trekker enda flere enn i 1947, da tilskuerrekorden ble satt med 2200 publikummere.

Mye kan skje

Å lede serien halvveis er selvsagt ingen garanti for noe som helst. Lag går ut og inn av form, og mye kan skje. Se på den underlige Premier League-sesongen 2015/2016.

Leicester lå likt med Arsenal i toppen ved halvspilt serie. Etter en gedigen langspurt endte de som seriemester, ti poeng foran The Gunners. Samtidig lå Crystal Palace godt an etter 19 kamper.

En sterk femteplass ville gitt spill i Europa. Men Palace kollapset i andre halvdel av sesongen og endte på 15. Plass. De klarte kun 11 poeng på sine siste 19 kamper..

Det eneste som er sikkert er at det er bedre å ligge øverst på tabellen ved halvspilt serie enn å ikke gjøre det. Men noen garanti er det ikke.

Vi gleder oss til resten av sesongen.

Relaterte artikler