selskapet

Her reddes Thore fra bølgene – takker Redningsselskapet

Thore Guldahl lå i kabinen mens båten gikk på autopilot. Bommen var brukket, storseilet revnet og ryggen til Guldahl smertefull. Bølgene i Skagerak var seks-sju meter høye og vindmåleren viste storm i kastene.

Thore Guldahl - reddet av Redningsselskapet. Nær forlis i Skagerag.Foto: Redningsselskapet / privat
Forfatterbilde Norsk TippingArveFuglumPublisert:14. august 2020Endret:2. januar 2023

Turen i begynnelsen av juli skulle gå fra Skagen til Tromøya ved Arendal, og værmeldingene tydet på røff sjø. Den erfarne seileren antok at han skulle komme seg over Skagerak i tide før den verste vinden og de høyeste bølgene meldte seg.  

– Jeg trodde jeg hadde lagt inn nok tidsmargin, men det viste seg at uværet kom tidligere enn beregnet, sier Guldahl.

I videoen over ser du Redningsselskapets egne bilder fra redningsaksjonen - som altså endte godt.(Video og redigering: Redningsselskapet)

Han fikk problemer med seilet, og klarte å fikse det én gang. Men da det gjentok seg gikk det galt. Sjøen var grov og vinden kraftig, og båten gjorde en brå vending som han ikke klarte å kompensere. Bommen fikk en «ufrivillig jibb» og knakk, hvorpå seilet revnet og Guldahl klarte ikke å holde seg på beina.

Smell i hode og rygg

Han falt ned i cockpiten og slo hodet i skottet. I tillegg fikk han en kraftig smell i ryggen. Etter å ha låst roret og satt på autopiloten krøp han ned i kabinen.

– Jeg var ikke i direkte livsfare, men var usikker på om jeg var kapabel til å manøvrere båten trygt i land. Jeg kalte opp Tjøme Radio, forklarte situasjonen og spurte om jeg var kvalifisert for assistanse, forteller Guldahl. Ikke lenge etter var RS Inge Steensland med mannskap på vei for å hjelpe den erfarne seileren.

BLOGG: Redningsselskapet og Norsk Tipping - et godt team

- Mektig imponert

– Redningsskøyta var raskt på plass, og jeg er mektig imponert over hvor profesjonelle og modige mannskapet er, sier han og er full av lovord om jobben som gjøres av Redningsselskapets folk.

– Mange av de som stiller opp som mannskap på redningsskøytene er frivillige uten lønn. Det er enestående, og de fortjener rungende applaus! Å hoppe fra båt til båt slik det ble gjort i mitt tilfelle er et vågestykke i så høy sjø, sier han. 

Da redningen kom, fikk Guldahl klar beskjed av redningsmannen: «Hold deg i ro, jeg tar styringen!» Dermed kunne den uheldige seileren strekke ut ryggen i visshet om at roret var i kyndige hender. Da RS Inge Steensland kom fram til den 37 fot lange seilbåten var den rundt 10 nautiske mil fra land, og drøyt to timer senere var den trygt i havn ved Arendal.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

I TRYGGE OMGIVELSER: Thore Guldahl er svært takknemlig for innsatsen fra Redningsselskapet. (Foto: Jon Gelius, NRK Sørlandet)

Klar til å dra til sjøs igjen

Nå, over en måned senere, ligger Guldahl fortsatt til kai i Eydehavn. Båten er reparert og klargjort for nye tokt, men det viktigste mangler.

– Jeg har fortsatt ikke fått det nye seilet, men det skal ikke drøye så lenge før det er på plass, og da bærer det til sjøs igjen, sier Thore Guldahl. Han er selv en middels aktiv lottospiller, men har aldri stukket av med noen stor gevinst.

– Jeg bidrar til overskuddet, og fikk indirekte igjen for det i sommer, sier den sjøvante Oslo-mannen. 

Relaterte artikler