Askeladd på semifinale-jakt

Forrige gang Fram Larvik var i kvartfinalen, var samme år som Ranheim sist var i semifinalen - 1953. Onsdag møtes Eliteserie-laget og årets cup-askeladd.

CUPFEBER: Det er cupfeber i Larvik - kan Fram juble enda en gang i årets norgesmesterskap?NTB Scanpix
Forfatterbilde Norsk TippingAtle OnsrudJensenPublisert:23. september 2019Endret:2. januar 2023

Det er tre måneder siden sist, men onsdag og torsdag er det igjen cupfotball for herrene. Vi er to runder unna finalen på Ullevaal - med andre ord: Kvartfinaler.

Fem Eliteserie-lag

De spilles og vises på TV slik:

Onsdag 25. september:

Torsdag 26. september:

Fem Eliteserie-lag, to fra Obos-ligaen og ett fra PostNord-ligaen. Kan sistnevnte, Fram Larvik, ta seg til semifinalen? Vestfoldingene er i solid høstform etter en liten dupp i sommer etter at kvartfinaleplassen ble klar. Nå viser formtabellen fire seire på de fire siste kampene og 12-2 i målforskjell.

Veien til kvartfinalen er også beviset på at Fram har kvaliteter i laget - to Obos-liga-lag og ett Eliteserie-lag er slått - foruten divisjonskollega Bærum (som for øvrig er seneste lag som slo Fram, 2-1 i seriekampen for en måned siden). Fram har hatt fordel av hjemmebane i alle rundene - nå skal de til Trondheim.

Her er Frams kamper i NM 2019:

  1. runde:Fram - Start1-0    2. rundeFram - Raufoss4-3 etter straffer    3. rundeFram - Strømsgodset2-1    4. rundeFram - Bærum3-1  

- Det er helt fantastisk. Vi har kjempeselvtillit. Alt kan skje i fotball, og vi drar for å vinne. Når vi slår Strømsgodset, hvorfor kan vi ikke slå Ranheim, spør Frams danske keeper Kenneth Stenild til lokalavisen Østlands-Posten.

Her finner du alle kampene i norgesmesterskapet for menn 2019

Begge var sist gode cupen i 1953 (!)

Fram møter et Ranheim som i likhet med Strømsgodset kjemper for å overleve i Eliteserien. Det er nok fortsatt det viktigste, men samtidig har Ranheim ved å bygge stein på stein skapt et fundament - og en klubb - som ikke går til grunne av et nedrykk. Og cupfinale frister for trønderne, som aldri har spilt en slik, så det blir neppe å spare seg til serieinnspurten.

Nærmest var de i 1953, da de nådde semifinalen - der det ble tap for Lillestrøm. Kuriøst nok vant Lillestrøm mot Fram i kvartfinalen det året, som er forrige gang Fram var i kvartfinalen.

Finale i 1912

Men Fram har spilt cupfinale - for over hundre år siden. I 1912 vant Fram cupfinalen mot Mercantile med 2-1, men en protest mot at Fram hadde benyttet en ikke godkjent spiller, ble tatt til følge. Dermed ble det omkamp, og den vant Mercantile 6-0, slik at Kongepokalen det året endte i Oslo.

I Larvik er det noen som drømmer om "revansj" 107 år etter.

PS1

Ranheim har en rekord som neppe er noe å feire, nemlig historiens største tap i 4. runde i NM. Det var mot Fram Larviks argeste rival, Larvik Turn, som vant 13-0 i 4. runde i 1957.

PS2

Forrige gang et lag fra nivå 3 spilte cupfinale, var i 2010, da Follo tapte 0-2 for Strømsgodset. Det var for øvrig også forrige gang Ranheim var i kvartfinalen - der de tapte mot nettopp Godset.

Relaterte artikler