lotto

På lørdag går halve Lotto-overskuddet til en 150-åring

Den Norske Turistforening jubler for tidenes bursdagsgave: halve overskuddet fra Lotto-trekningen på lørdag. Nå venter oppussing for flere DNT-hytter.

Foto: Gunnar Mellem
Forfatterbilde Norsk TippingNinaRundsveenPublisert:14. august 2018Endret:2. januar 2023

Halvparten av Lotto-overskuddet utgjør ca. 15 millioner kroner, og disse pengene får bein å gå på, skal vi tro DNT.

- Denne gaven gir oss mulighet til å ruste opp flere hytter, blant annet Kobberhaughytta i Nordmarka, sier Jan Erik Reiten, eiendomssjef i DNT Oslo og Omegn.

Uunnværlige frivillige

- Denne delen skal bli en sovebygning, og her er et separat hus for de som driver stedet, sier Knut Ivar Edvardsen og viser frem planene for den betjente turisthytta i Nordmarka.

Han er én av mange frivillige i DNT, som holder hjulene i gang på de 550 hyttene rundt omkring i landet.

- Hvis ikke noen hadde passet på at ting er nymalt, gresset er slått og alt ser fint ut, så hadde vi slitt. De frivillige er helt uunnværlige, skryter Reiten.

I 2017 ble det ifølge DNT gjennomført 819.000 dugnadstimer, men mange av hyttene er over 100 år, og krever utbedring som ikke er mulig å gjøre på dugnad.

Økt slitasje på hyttene

Turistforeningens hytter er åpne for alle, og denne sommeren har flere av hyttene hatt rekordmange besøk. Ifølge DNT vitner pågangen om stor friluftsglede blant folk flest, men det fører også til økt slitasje og behov for opprusting av hyttene.

Det er Stortinget som har vedtatt at halvparten av Lotto-overskuddet lørdag 25. august skal gå til DNTs hyttefond.

Hele Norsk Tippings overskudd går årlig til gode formål, og humanitære og samfunnsnyttige formål mottar 18 prosent av midlene. DNT-jubileet gjør likevel denne lørdagen litt spesiell. 

- Regjeringen har bestemt seg for å virkelig feire DNT når det nå er jubileumsår, sier kulturminister Trine Skei Grande.

Det betyr at hvis du spiller Lotto før lørdag kl. 18.00, er du med og støtter opprustingen av DNTs hytter.

Hverken kundenes vinnersjanser, premier eller Grasrotandel vil bli påvirket av jubileumsgaven fra Kulturdepartementet til DNT. 

(Vinnersjansen for førstepremien i Lotto er ca. 1:5,4 mill. per rekke.) 

Vinnersjanse Lotto

For å vinne førstepremie i Lotto må spilleren ha 7 rette vinnertall av 34 mulige. Det betyr at dersom du spiller én rekke, er den teoretiske sannsynligheten for å få 7 rette 1:5,37 millioner per rekke (rundet opp til 1:5,4 millioner per rekke). Sagt med andre ord: Det er 5,4 millioner mulige kombinasjoner av 7 tall når du trekker ut 7 fra de 34 tallene. Statistisk sett vinner man en premie med 4 rette eller bedre i snitt på hver femte kupong på fem rekker.

  • Antall premieutbetalinger totalt i 2023: 11 532 540

  • Antall førstepremieutbetalinger i 2023: 210 (7 rette)

  • Antall millionpremier i 2023: 296 (152 ordinær Lotto + 144 på Supertrekning)

  • Høyeste premieutbetaling i 2023: 15 560 335 kr.

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler