grasrotandelen

Møt 100-åringen som sprer glede året rundt

Selv om de fleste tenker at korps er en selvfølge i mai-dagene, har mange av dem travle dager også ellers i året. - Korps sprer glede året rundt, forteller jubilanten!

Norsk Tipping
Publisert:11. mai 2018Endret:2. januar 2023

Mai måned er ekstra spesiell for alle som liker korpsmusikk. Norsk Musikkorps Forbund (NMF) fyller nemlig 100 år i 2018, dermed er vi midt inne i musikkorpsenes år!

Vil du støtte ditt lokale skolekorps eller andre foreninger? Det er enkelt og koster ikke noe ekstra. Registrer din grasrotmottaker her!

Korps i medvind

- Vi hadde nettopp et stort arrangement i Oslo, men i månedsskifte juni/juli skal vi ha en landsfestival i Bergen. Alle korps i Norge er invitert, forteller en entusiastisk president i NMF, Rita Hirsum Lystad.

Etter noen litt vanskelige år for korpsene er det ikke få aspiranter president i NMF Hirsum Lystad og Norges mange korps får inn på årsbasis:

- Korpsene har hatt en veldig positiv utvikling de siste hundre årene når det kommer til kompetanse og utdanning av blant annet dirigenter. Når det gjelder rekruttering hadde vi tidligere en nedgang, men det tok seg opp igjen i 2015 og 2016. Vi får inn 10 000 aspiranter hvert år – det er vi veldig glade for!

Alt topper seg på 17. mai

Et av de beste markedsføringsvinduene for korpsbevegelsen er 17. mai. Den dagen blir ikke det samme uten tog med korpsmusikk.

- Korpsene er  veldig viktig for folks opplevelse av den dagen. Vi skal heller ikke glemme at resten av året også betyr mye, så lokalsamfunnene må støtte opp om sine korps, sier Hirsum Lystad.

Presidenten får støtte av formannen i tradisjonsrike Kampen Janitsjarorkester, Gunnar Flø Guttulsrød.

- Det er klart at 17. mai er da alt topper seg, men korps er så mye mer! Jeg vil utfordre alle lokalsamfunn til å bruke skolekorpsene sine enda mer, det kommer til å bygge barn og unge som er med i korpsene, sier Flø Guttulsrød.

Også utenfor Oslo, nærmere bestemt i Halden, er følelsene for korps svært sterke.

- Det er en aktivitet som man trenger i samfunnet. Korps er så mye mer enn å spille på instrumenter. Det skaper samhold og sosiale bånd på tvers av alder og kjønn, sier formann i Halden Skolemusikkorps, Pål Robert Lunde.

Grasrotandelen hjelper mange korps

Det å drive med korps er imidlertid ikke gratis. Instrumenter, uniformer og musikkfaglig kompetanse koster. Inntekter fra diverse dugnadsarbeid og foreldreinnsats dekker mye, men det hjelper også godt på for svært mange korps å få støtte via Grasrotandelen fra Norsk Tipping.

De som registrerer seg som grasrotgiver sørger for at en valgt forening får støtte helt sømløst, og uten at det koster noe ekstra for grasrotgiveren.

- Grasrotandelen gir oss inntekter slik at vi ikke trenger å tære alt for mye på foreldremassen. Støtten setter oss i stand til å fokusere mer på det faglige, fremfor å bruke enda mer tid på salg av artikler som kan skaffe inntekter, forteller Lunde.

Kampen Janitsjarorkester er også grasrotmottaker, og får ikke fullrost ordningen nok.

- Grasrotandelen gjør at vi kan ha et større fokus på selve spillingen. Jeg synes dessuten at det er veldig fint at Grasrotandelen kommer mer enn idretten til gode, det bidrar til en grobunn for et mangfold i fritidsaktiviteter, sier Guttulsrød.

Er du ikke grasrotgiver?Klikk deg inn her for å registrere deg og bidra til ditt formål!

Får du ikke sett videoen i toppen av artikkelen? Se den her

 

 

Relaterte artikler