Nations League ender kanskje med VM-plass

I oktober skal Norge spille playoff om en plass i EM neste år, men fredag møter vi Østerrike i Nations League, som kan gi VM-plass i 2022.

PÅ TOPP: Blir det Joshus King og Erling Braut Haaland på topp mot Østerrike - og Alexander Sørloth (i bakgrunnen) på benken?Bildbyrån Vegard Wivestad Grøtt
Forfatterbilde Norsk TippingAtle OnsrudJensenPublisert:3. september 2020Endret:2. januar 2023

I forhold til EM er det en langt vanskeligere vei til VM via Nations League (Europa har færre VM-plasser enn det er lag i EM-sluttspillet). Derfor er nok fredagens møte med Østerrike på Ullevaal viktigst for å få det norske laget i gang før EM-playoffen mot Serbia i oktober.

Se Norge - Østerrike på TV 2 fredag kl. 20.45 - her finner du kampen på Oddsen

Ikke minst har landslagssjef Lars Lagerbäck fått seg noe som så sjeldent som et norsk offensivt luksusproblem. Han har nemlig tre spisser som leverer på høyt nivå:

  • Joshua King

  • Erling Braut Haaland

  • Alexander Sørloth

Men svensken har neppe plass til mer enn to av dem fra start i sitt foretrukne 4-4-2 system. 

Eller?

– Deres egenskaper egner seg mest for spissposisjonen. Men det er ikke en ikke uinteressant tanke. Et brukbart spørsmål fotballmessig, sa han mandag på spørsmål om det er aktuelt å bruke én av dem på kant.

Men mest sannsynlig havner én av dem på benken.

De fleste er enige om at King starter, og så heller nok de fleste mot Braut som hans makker. Men Sørloth er ikke langt bak - nå ryktes han ikke minst stadig sterkere til Champions League-semifinalist Leipzig.

Nord-Irland før Serbia

Etter Østerrike-kampen på Ullevaal fredag, går turen til Belfast hvor Nord-Irland er motstander på Windsor Park mandag kveld.

Her finner du oversikten over Nations League

Deretter rettes fokuset mot playoff-kampen mot Serbia. Den skal spilles 8. oktober - etter planen på Ullevaal. Men Serbia er utenfor Schengen, og da trengs det dispensasjon fra Covid 19-reglene for at serberne skal slippe inn i Norge. Det er ikke gitt at det går, og da må kampen spilles på nøytral bane i et annet land.

Vinner Norge den kampen, blir det finale om én ledig EM-plass mot vinneren av Skottland - Israel.

VM

Vi nevnte innledningsvis at Nations League kan ende med VM-plass, men at nåløyet er trangt. Kort fortalt er det slik:

  • Det vil være en ordinær VM-kvalifisering à 10 grupper, hvor vinnerne går til VM.

  • Etter det har Europa tre ledige VM-plasser. De vil bli fordelt etter en playoff med de ti som blir nummer 2 i VM-kvalifiseringsgruppene pluss de to beste gruppevinnerne fra Nations League. Altså de to gruppevinnerne som ikke er blitt nummer 1 eller 2 i sin VM-kvalgruppe. 

Det er med andre ord langt til Qatar - heldigvis vil mange si.

Relaterte artikler