– Dette er et viktig verdivalg

– Dette er et viktig verdivalg

Åsne Havnelid, administrerende direktør i Norsk Tipping.

Foto: Roar Jødahl

– Dette er et viktig verdivalg

Norsk Tippings toppsjef Åsne Havnelid er glad for at regjeringen ikke åpner for å gi lisens til utenlandske spillselskaper.

Torsdag varslet regjeringen at den lenge ventede stortingsmeldingen om pengespillpolitikken legges fram klokka 12.45 fredag 16. desember. Statsråd Linda Hofstad Helleland bekreftet imidlertid overfor TV 2 torsdag kveld at utenlandske spillselskaper ikke vil få lisens i Norge.

Det innebærer at Norsk Tipping fortsatt vil ha enerett til å markedsføre og selge pengespill i Norge.

– Dette er en god nyhet for dem som er opptatt av ansvarlighet og frivillig aktivitet i hele landet, og en dårlig nyhet for dem som er opptatt av spillselskaper på Malta. Det sier administrerende direktør i Norsk Tipping, Åsne Havnelid.

Ansvarlighet settes først

Til TV 2 sier Helleland at det viktigste i spillpolitikken er å ta hensyn til spilleavhengige og deres pårørende. Hun mener Norsk Tipping ivaretar dem som har problemer på en god måte, blant annet gjennom tapsgrenser og oppfølging. 

– Dette er et viktig verdivalg. Regjeringen viser her at den setter hensynet til dem som sliter med pengespill foran kommersielle interesser, sier Havnelid.

Et nei til utenlandske spillselskaper betyr ifølge Havnelid også et nei til en mangedobling av tilbudet av aggressive kasino- og sportsspill, en spillkategori som er tett forbundet med spilleproblemer og spilleavhengighet.

– Det kan vanskelig tolkes som noe annet enn at regjeringen ikke ønsker en slik markedsutvikling. Det mener vi er klokt, sier Havnelid.

Stabile inntekter til frivilligheten

Havnelid understreker at samtidig som hensynet til spilleavhengige har styrt pengespillpolitikken i mange tiår, har den også sikret Norge verdens nest høyeste bidrag til frivillighet per innbygger. Norsk Tippings overskudd går i sin helhet tilbake til samfunnet i form av tippemidler til helse, idrett, kultur og humanitære organisasjoner.

– Systemet fungerer. Så når regjeringen beholder dagens modell sikrer de også en stabil inntekt for frivillige lag og foreninger i hele landet. Samtidig slår regjeringen fast at det er bedre at overskuddet fra norske spillere havner i en ballbinge eller hos Røde Kors, enn på konto hos en privat investor.