Rosenborg jakter tabelltoppen

Topplagene møtes internt. Det samme gjør bunnlagene. Runden kan bli avgjørende i om drømmer går i oppfyllelse, eller om de brister og svinner hen. På søndag avsluttes runden med toppoppgjøret mellom Vålerenga og Rosenborg.

JAKTER: Rosenborg reiser til hovedstaden for toppmøte med Vålerenga denne helgen.
Norsk Tipping
Publisert:14. oktober 2020Endret:2. januar 2023

(Denne artikkelen ble først publisert på Toppseriens hjemmesider).

Toppserien finner du på Langoddsen.

Pangstarter helgen med en nøkkelkamp

16.10, 19:00: LSK Kvinner – Avaldsnes, LSK-hallen.

Da lagene møttes i Rogaland avgjorde Ylinn Tennebø oppgjøret fem minutter etter at hun ble byttet inn, til det som ble Avaldsnes første seier mot LSK Kvinner noen sinne.

De regjerende mesterne har alltid spilt et hakk over Avaldsnes, men denne sesongen er de på høyde med hverandre. De ligger på tredje- og fjerdeplass på tabellen, begge med 28 poeng, og begge med en målforskjell på pluss elleve scoringer.

Tidligere år ville tre poeng mot LSK Kvinner bare vært en fjern drøm, men på fredag er det en overkommelig, men vanskelig, oppgave. Begge lag trenger sårt poengene for å ikke havne ukomfortabelt langt bak Vålerenga på topp, og Rosenborg på plassen bak.

Tilfeldighetene skal også ha det til at de skal møtes denne runden, noe som hever insentivet til å vinne noen ekstra hakk. Ett eller begge av topplagene må nødvendigvis avgi poeng denne runden. Da vil det gjelde for LSK Kvinner eller Avaldsnes å gripe sjansen.

Begge lag har hatt en liten pause siden forrige kamp, da de tok seg videre i cupen. Avaldsnes knuste Amazon Grimstad på Levermyr stadion, mens LSK Kvinner gjorde det mer spennende for seg selv enn de nok ønsket da de slo Lyn på straffer.

Dette kan være en skjebnekamp for begge lag i kampen om gullet. Med en seier her vil de posisjonere seg meget godt til neste runde. Da skal nemlig LSK Kvinner møte Vålerenga, mens Avaldsnes skal møte Rosenborg. Det kan fort bli den viktigste runden denne sesongen med tanke på tittelen.

Tar Avaldsnes den første «dobbelen» over LSK Kvinner i serien siden Kolbotn gjorde det i 2011, eller vil de regjerende mesterne takle presset når sesonginnspurten for alvor starter?

En som kan bidra til det er Elise Hove Thorsnes, en spiller Hege Riise og LSK Kvinner kjenner veldig godt til. Målgarantisten scoret hele 16 mål for dem forrige sesong, og med en vinnerskalle i ligaens toppsjikte er det liten tvil om at hun vil stille heltent til kamp.

Fredagskvelden kan nesten ikke komme fort nok.

Tre ting å se opp for:

 • Olaug Tvedten: 20-åringen ble tatt ut til sin første A-landslagstropp denne måneden, og det er virkelig ikke uten grunn at Martin Sjögren har tatt ut teknikeren. Hun leverer solide kamper for Avaldsnes uke inn og uke ut og vil bli en av de store truslene LSK Kvinner må demme opp for på fredag.

 • Veteranen: Emilie Haavi har vært en av ligaens beste spillere denne sesongen, og det er ikke ufortjent at hun topper NTBs spillerbørs for sesongen. LSK Kvinner lå lenge under mot Lyn i cupen, og da viste kapteinen seg fra en av sine bedre sider da hun jobbet hardere enn noen andre i gult.

 • Trenden i toppkampene: LSK Kvinner har, litt ukarakteristisk, gjort det dårlig mot de andre topplagene. På de fire kampene de har spilt mot lagene som nå ligger på de fire øverste plassene, har de bare tatt ett poeng. Avaldsnes har tatt fem poeng på sine fire kamper mot de andre topplagene.

Forsmak på kvartfinalen i cupen

17.10, 13:30: Sandviken – Røa, Stemmemyren kunstgress.

Hvis man ser litt bort fra den åpenbare forskjellen på tabellen er det to lag som er i en litt lik situasjon for tiden. Begge er de i en bølgedal, og begge fikk de en opptur i cuprunden som ble spilt halvannen uke før oppgjøret dem imellom.

I serien har bergenserne tapt fire av sine fem siste kamper, og kun scoret i to av dem, men de fikk seg en opptur da de slo Hønefoss hele 5-0 på AKA Arena i cupen. Der scoret forøvrig Sanne Lekven sine to første mål for klubben.

Røa har også tapt fire av sine fem siste kamper i serien, og har kun scoret tre mål på de kampene. I cupen vant de 4-0 over Fart på eget gress, i et oppgjør hvor Sarah Suphellen scoret sitt første mål for klubben.

Men så kommer vi ikke unna tabellsituasjonen. Sandviken ligger fem plasser over bunnlaget Røa, og har 15 poeng mer enn dem. Der det er rett å kunne si at Sandviken er i en bølgedal, er det mer passende å si at Røa er i en dyp grop. De har tapt elleve kamper denne sesongen, de har scoret minst i ligaen og de har sluppet inn flest.

Kanskje kan oppturen de fikk mot Fart gi dem et ekstra giv, men de må nok godta å stille som klar underdog på Stemmemyren kunstgress på lørdag.

Vilde Hasund har vært en viktig brikke for Sandviken denne sesongen, og på lørdag møter hun klubben som ga henne sin debut i Toppserien. Da kan det være hun møter spillere som får sin debut fra start i Sara Bruvik og Lois Roche. Nykommerne har begge kommet inn fra benken for under Nordby, men har tilgode å starte en kamp. Kanskje får de sjansen i Bergen?

Lagene har også trukket hverandre i cupen, så dette vil bli en oppladning til kvartfinalen som også skal spilles på Stemmemyren.

Tre ting å se opp for:

 • Vilde Hasund: Hun stiller med et klokt fotballhode og en teknikk som kan gjøre enhver motspiller svimmel. Hun ble tatt ut til sin første landslagstropp for et år siden, og selv om debuten har latt vente på seg, så fortsetter landslagssjef Martin Sjögren å ta henne med på samling. Ikke ufortjent.

 • Kapteinen: Hasunds kaptein, Ingrid Marie Spord, var spilleren som forrige runde brøt flest pasninger i Toppserien. Den årvåkne veteranen har også kløkten og pasningsfoten til å straffe Røa kjapt dersom de slurver med pasningsspillet.

 • Toppscoreren: Linn Huseby har scoret flest mål for Røa denne sesongen, og da hun møtte Sandviken tidligere i sesongen satte hun to baller i nettet bak Oda Maria Bogstad – som nok ikke står i mål i helgen grunnet brukket finger.

Nærmer seg trygg grunn

18.10, 13:00: Kolbotn – Klepp, Sofiemyr stadion.

Klepp har respondert godt på det begredelige 0-7-tapet mot Vålerenga. Etter kampen på Intility har de vunnet 3-2 over Sandviken i serien, og de ga Vålerenga en real kamp om avansement til kvartfinalen i cupen. Begge kampene på eget gress.

De holdt serielederen til ekstraomganger, som viser at de på en god dag kan levere blant de beste. Det så vi også jevnlig av dem i fjor. Derfor kan det være enkelt å gi dem et lite favorittstempel mot Kolbotn, men lagene har prestert ganske likt i år.

Bare tre poeng skiller dem på tabellen, og da de serieåpnet mot hverandre på Klepp stadion delte de poengene i en målløs kamp. Den kampen hadde forøvrig Klepp fem debutanter.

En som debuterte for Kolbotn den kampen var Johanne Fridlund. Stortalentet som forsvant fra Toppserien og U23-landslaget. Hun spilte sin siste kamp i Toppserien sommeren 2017, etter nesten 70 kamper for Vålerenga, før hun igjen var å se på toppnivå i år.

Om man ser på tabellen lever Kolbotn en del farligere enn Klepp. Én uheldig runde hvor Sofiemyr-laget taper, og Lyn vinner sin kamp, er det som skal til før Kolbotn ligger på nest sisteplass. Kvalikplassen. Etter kampen mot Klepp venter tøffe kamper mot Sandviken og LSK Kvinner før en mildere oppgave i siste serierunde venter dem når de skal spille borte mot Røa. Poeng mot Klepp kan potensielt bli utslagsgivende for hjemmelaget.

Klepp har også et relativt tøft kampprogram igjen, men en seier mot Kolbotn vil bety at de potensielt kan avslutte runden med en luke på seks poeng bak seg. Da kan de møte de tre siste rundene med litt mer senkede skuldre.

En ting det ikke er verdt å møte med for senkede skuldre er Cece Kizer. Nykommeren kan være forskjellen på om Kolbotn beholder plassen i Toppserien eller ikke. Hun har kommet raskt inn i troppen og man kan argumentere for at hun har vært den beste Kolbotn-spilleren siden hun kom inn.

Kan hun også være forskjellen på tap eller seier på søndag?

Tre ting å se opp for:

 • Formspilleren: Det er umulig å ikke trekke frem Cece Kizer. Selv om det bare ble et trøstemål mot Avaldsnes, viste hun – mot et av ligaens beste forsvar – hva hun kan utrette helt på egen hånd.

 • Satara Murray: En annen av Kolbotns nye signeringer. Forsvarsspilleren har ikke vært å se på banen siden kampen mot Avaldsnes da hun ble byttet ut grunnet skade. Rekker hun oppgjøret mot Klepp?

 • Taklingsviljen: Forrige runde var Klepp laget som vant flest taklinger. Når man legger til at Kolbotn var laget som mistet ballen flest ganger (både på motstanders og egen banehalvdel) kan det se ut som om spillestilen til Kolbotn passer Klepp ganske så bra.

Fortsetter hjemmeformen?

18.10, 13:30: Lyn – Arna-Bjørnar, Kringsjå kunstgress.

En naturlig konsekvens av at topplagene møtes innad, er at bunnlagene også gjør det. Arna-Bjørnar ligger midt på tabellen og er i utganspunktet ikke som et bunnlag å regne, men det er tett på nedre halvdel, og ser man på poengfangsten deres er den i større grad på nivå med lagene under dem enn over dem.

Lyn på sin side ligger på kvalikplassen rett over sisteplass Røa, med ni poeng. Syv mindre enn Arna-Bjørnar.

Men Lyn har vært vriene å hanskes med på Kringsjå i år. Av sine ni poeng har de tatt hele åtte på eget gress. De har slått Sandviken og Kolbotn på hjemmebane i år, de tok poeng mot Avaldsnes der forrige runde, og LSK Kvinner måtte virkelig kjempe for sin seier der.

Det blir ingen enkel oppgave for Arna-Bjørnar.

Arna-Bjørnar har to seirer bak seg. De vant cupkampen sin mot KIL/Hemne greit, men før det sto de imot et jagende LSK Kvinner-lag og endte opp med å ta alle poengene mot de regjerende mesterne. Bergenserne møter opp i Oslo stinne av selvtillit.

Lyn ga også kanarifuglene en del bry da de møttes i cupen. Lyns Anna Aahjem scoret sitt første mål for klubben før minuttet var passert, og kampen endte ikke før LSK Kvinner vant på straffespark etter ekstraomgangene.

Lyn stilte med et ganske B-preget lag, og har hvilt sine beste spillere til det viktige oppgjøret mot Arna-Bjørnar. Lyn har endt på kvalikplass de to siste årene og ønsker ikke å gjøre det igjen. Det er kun to poeng som skiller dem og Kolbotn på trygg grunn.

Med fire kamper igjen trenger Lyn å ta poeng. I runde 17 og 18 skal de møte Vålerenga og LSK Kvinner, og det er ikke i de kampene det blir enklest å gjøre det i. Tar de sjansen om den byr seg mot Arna-Bjørnar?

Tre ting å se opp for:

 • Landslagsgiven: Etter en god periode for de rødkledde har The Bjelde blitt tatt ut til sin første landslagstropp. Man skal ikke undervurdere den ekstra given det kan gi til en spiller.

 • Den hjemvendte: Mimmi Löfwenius Veum var heltent og motivert i kampen mot LSK Kvinner i cupen, og viste hvor utrolig hardt hun jobber på topp. Med hennes styrke, aggressivitet og avslutningsteknikk vil hun bli et ordentlig uromoment for gjestenes forsvar.

 • Nederlenderen: Pia Rijsdijk scoret to mål på tre minutter mot KIL/Hemne. Tar hun med seg målteften inn i kampen mot Lyn?

Toppkampen: Muligheten begge må gripe

18.10, 16:00: Vålerenga – Rosenborg, Intility Arena.

Søndagen avsluttes med det som uten tvil er rundens store toppoppgjør. Førsteplass mot andreplass, Vålerenga mot Rosenborg, og det er bare ett poeng som skiller lagene på tabellen.

Det er lov å stille seg selv spørsmålet: Er det vinneren av denne kampen som kommer til å stikke av med gullet i år?

Ingen av lagene er sikret en pallplass en gang, selv med seier. Det sier noe om hvor tett det er i toppen. Likevel ser Vålerenga og Rosenborg ut som større kandidater til tittelen enn Avaldsnes og LSK Kvinner. Det er to lag som sjelden avgir poeng, og som scorer enormt med mål samtidig som de er gjerrige bakover.

Det er ikke umulig at vi etter sesongen vil se tilbake på dette oppgjøret som avgjørende i gullkampen.

Med to så stjernespekkede ellevere kan det avgjøres av hvilke stjerner som er mest påskrudd. Har Julie Blakstad dagen? Leverer Ajara Njoya på verdensnivå som mot Klepp?

En av stjernene som var påskrudd forrige runde var Rosenborgs Elin Sørum. Hun scoret rundens mål i møte med Lyn på eget gress.

Etter kampen mot Lyn, solgte trøndernes trener Steinar Lein inn sitt lag som underdog da han sa til NRK at Vålerenga er Toppseriens beste lag. Med det legger han litt ekstra press på serielederen.

Men de vet å takle presset. Spesielt på Intility Arena. De har enda ikke tapt der i år, og står med fem seirer og én uavgjort på sine seks kamper der.

Men der Vålerenga er ligaens beste hjemmelag, kan gjestene vise til å være ligaens beste bortelag. De har enda ikke tapt på sine utreiser og har vunnet fem av syv kamper på fremmed gress. Rosenborg er også det eneste laget som ikke har tapt en kamp i år.

Kan Vålerenga endre på det når lagene avslutter runde 15 i hovedstaden?

Tre ting å se opp for:

 • Ledestjernen: Ajara Njoya har alt. Fart, kløkt, tempo og et skuddbein som ikke tar hensyn til distanse. Hun må passes godt på av Rosenborgs forsvarere.

 • Talentet: Julie Blakstad har spilt seg inn som en av de viktigste spillerne i Rosenborg denne sesongen, og også hun kan spille på flere strenger. 19-åringen skaper, skyter og passerer motspillere på instinkt.

 • Nerven: En sesongdefinerende kamp med det ypperste av angrepsfotball Toppserien har å by på. De to mestscorende lagene møtes til duell, og om det er én kamp du vil få med deg denne sesongen, så er det denne.

Relaterte artikler