Så mye av spillemidlene går til musikk
Se oversikt over alle som får penger her.
Når du spiller hos Norsk Tipping går pengene dine til mer enn idrettshaller. Over 140 millioner kroner av overskuddet finner veien til ulike musikkformål via spillemidlene som Kulturdepartementet fordeler på sitt budsjett hvert år.
Her et forsøk på en oversikt for musikkfolket.
Musikkutstyrsordningen: 27,3 millioner
Årlig bevilger Musikkutstyrsordningen 27,3 millioner kroner av spillemidlene til konsert- og øvingslokaler i hele landet. Disse spillemidlene fordeles to ganger i året – neste tildeling er i november.
Støtte til landsomfattende musikkorganisasjoner: 15,9 millioner kroner.
Det er Norsk musikkråd som fordeler disse spillemidlene, som går til alt fra Norsk Munnharpeforum til Norges korforbund. De siste års tildelinger finner du her.
Frifond - og litt til: ca 11,5 millioner
Frifond er en enorm sekkepost på ca 150 millioner kroner i spillemidler (2015). Den fordeles i hovedsak til barne- og ungdomsorganisasjoner av alle slag i hele Norge. Her er ikke musikken representert i særlig grad, men Ung Kirkesang fikk i fjor drøyt 2,7 millioner kroner, mens Skjærgårds LIVE (støtter arrangører av konserter, festivaler etc) fikk litt over 800 000 kroner.
Men, ca 8 millioner kroner av Frifond-potten er øremerket frifond musikk, og her fikk nesten 1 700 ulike grupper og prosjekter støtte i fjor. Meningen er å gi et lett tilgjengelig støttetilbud til artister og grupper som ønsker å realisere sine prosjekter.
Krafttak for sang: 5 millioner
Krafttak for sang fikk spillemidler første gang i 2014, og har siden da fått 5 millioner kroner i året. Ordningen sørger for aktiviteter som Syngende skoler og Syngende kommuner.
KOMP-midler: 1,5 millioner
1,5 millioner kroner av spillemidlene fordeles som såkalte KOMP-midler, som gis som støtte til musikkrelaterte kurs og seminarer over hele landet. Det er Musikkrådet som behandler søknader og fordeler midler. Her er siste tildeling.
Innjøpsordningen for skolekorps og barne- og ungdomsorkestre: 14,8 millioner
14,8 millioner kroner av spillemidlene fordeles til skolekorps over hele landet. I 2015 fikk 436 skolekorps mellom 10 000 og 100 000 kroner til innkjøp av nye instrumenter. Norsk Musikkorps forbund fordeler midler til skolekorpsene, mens Norges orkesterforbund fordeler en mindre del av potten til barne- og ungdomsorkestre. Oversikten ligger ikke ute på nett.
Den kulturelle skolesekken: Anslagsvis 35 millioner
Dette er spillemidlenes suverent største post på kulturfeltet, med hele 210 millioner kroner. Spillemidlene finansierer Den kulturelle skolesekken i sin helhet – og dermed får barn og ungdom over hele landet et variert tilbud av kulturopplevelser. Ordningen skal dekke seks kulturformer: Musikk, visuell kunst, scenekunst, film, litteratur og kulturarv.
Det er norske fylkeskommuner og rikskonsertene som fordeler midlene. En tredel går direkte til kommunene, og fylkeskommunene står ellers ganske fritt til å disponere potten. Derfor er det tilnærmet umulig å få oversikt over hvor mange penger som går til hver enkelt kulturform. Men, hvis vi forenkler grovt og deler summen likt på alle seks, blir det 35 millioner kroner på hver. Altså 35 musikkmillioner.
Støtte til musikkorganisasjoner som tidligere hadde inntekter fra spilleautomater: 11,5 millioner
Disse spillemidlene er det man kan kalle «godt gjemt» i en ordning som i en overgangsfase skal kompensere inntetkstapet til frivillig sektor etter at forbudet mot spilleautomater trådte i kraft. Hvert år i desember utbetaler Lotteritilsynet ca 100 millioner kroner fordelt på disse mottakerne, og her er norske musikkorps solid representert. I alt 11,5 millioner kroner gikk til musikkrelaterte foreninger i fjor. Største enkelttildelingen til ett korps er på ca 420 000 kroner på denne lista. Se hele oversikten her.
Grasrotandelen: Anslagsvis 18,5 millioner
Det er nesten 30 000 lag og foreninger som er registrert som såkalte grasrottmottakere, der norsk tippings spillere øremerker en femmer av hver hundrelapp de spiller for til «sin» forening. Uten å kunne påstå å ha oversikt helt ned på detaljnivå, viser Grasrotandelens database at foreninger med «korps», «janitsjar», «musikk» eller «festival» i navnet i fjor mottok ca 18,5 millioner kroner. Du kan søke opp ditt lag eller din forening her.
Siden ikke alle tildelinger for 2016 er gjort ennå, er tallene i denne oversikten hentet fra 2015.