ansvarlighetfremside

Roger spilte bort nesten alt han eide – nå hjelper han andre med spilleproblemer

Roger Asker (62) fra Halden enset omtrent ikke det som skjedde rundt ham. Spillingen var altoppslukende, og til slutt nådde han bunn. I dag hjelper han andre i samme situasjon.

GIR HÅP: Roger Asker bruker sin egen erfaring til å hjelpe andre spilleavhengige.Foto: Norsk Tipping
Forfatterbilde Norsk TippingPie-ChristineSkagsoset NorsengPublisert:11. august 2023

Ferske tall fra befolkningsundersøkelsen om pengespill viser at antall spilleavhengige i Norge har sunket fra 55 000 til 23 000. Dialogen mellom Spillavhengighet Norge og Norsk Tipping har som mål å redusere antallet ytterligere. Roger Asker, styremedlem i Spillavhengighet Norge, er blant dem som har opplevd store tap på grunn av spilling. Nå hjelper han andre med samme utfordringer.

– Spillingen tok over livet mitt

Asker har vært glad i spill så lenge han kan huske, men de største spilleproblemene utviklet seg først i 2013.

– Det startet i det små med Lotto-kuponger og litt kasinospilling, etter hvert tok det av. Da var det ikke snakk om småpenger lenger. Det fløy tusenlapper. Jeg skulle vinne tilbake alt jeg hadde tapt de siste to årene. Da startet også manipuleringen av kona mi, Aud. Det var refinansiering, og jeg tok opp lån i hennes navn. En gang sørget jeg for at kredittkortet skulle komme i friuka mi. Den uka ble også Aud sykmeldt. Da var jeg livredd for at hun skulle finne kredittkortet ... hun hadde jo ikke bestilt noe kredittkort. Dessverre fant hun aldri ut av det. Vi hadde nok spart noen millioner dersom hun hadde funnet det ut.

– Jeg husker knapt tre av de viktigste årene til den ene datteren min. Det er tungt.

Asker holdt spillingen skjult for kona, Aud Asker, og barna i flere år. Kona hadde ingen aning om spillingen til Asker. Etter hvert gikk det fullstendig ut av kontroll. Spillingen til Asker skulle føre til store konsekvenser for både ham og familien.

– Vi måtte selge huset vi har bygd og bodd i over 30 år. Jeg måtte selge omtrent alt jeg eide og hadde. Jeg var sikker på at de ikke ville ha noe med meg å gjøre. Tilliten er naturlig nok ødelagt.

Det var likevel aldri noe alternativ for Aud å gå fra mannen selv etter all lyving og manipulering.

Et lite vendepunkt for Asker var en Brennpunkt dokumentar på NRK tilbake i 2017. Der kjente Asker seg svært godt igjen i utfordringene en av de spilleavhengige hadde. Han tok derfor kontakt med NRK for å få kontaktinformasjonen til en av de berørte.

– Det var helt avgjørende for meg å få snakke med noen som var i samme situasjon. Du kan forsøke å sette andre inn i din spillelyst, men dersom du ikke har opplevd det før, vil du trolig ikke forstå dragningen til det, forklarer Asker.

Norsk Tipping ønsker at du skal spille i trygge rammer - og at det skal gi spenning og glede. Er du imidlertid bekymret for dine spillvaner, foreslår vi at du besøker våre spillevettsider.

Møtepunkt

Asker har vært spillefri siden november 2017. Han oppsøkte selv hjelp hos Halden sosialmedisinske poliklinikk og gikk i terapi i to år. Deretter gikk han i samtalegrupper hos Spillavhengighet Norge. I dag er han styremedlem i organisasjonen og forsøker å nå ut til andre i samme situasjon. Han holder møter for spilleavhengige og pårørende i lånte lokaler i Halden hver mandag. På det meste er de inntil 20 personer på møtene.

– Både spilleavhengige og pårørende kan ta kontakt med oss.

For mer informasjon: https://www.spillavhengighet.no/

I GODE OG ONDE DAGER: Ekteparet Roger og Aud holder sammen på tross av utfordringene de har vært gjennom. I dag hjelper de andre i samme situasjon.

Viktig kontakt

Spillavhengighet Norge jobber lokalt, regionalt og nasjonalt for å hjelpe spilleavhengige og pårørende. Interesseorganisasjonen er frittstående med nært samarbeid med ulike fagmiljøer innen feltet spillavhengighet. Organisasjonen ble etablert i 2002 og har i dag sju ansatte og 50 frivillige. De har gitt Norsk Tipping uvurderlig innsikt over flere år.

– Vår direkte kontakt og møter med organisasjonen og brukerne, gir oss ufiltrert førstehåndskunnskap i det forebyggende ansvarlighetsarbeidet vårt. Brukererfaringen de har er unik, sier Per Einar Karlsen, seniorrådgiver ansvarlig spill hos Norsk Tipping.

– Flere av våre ansvarlighetstiltak er utledet som en direkte konsekvens av kontakten mellom oss i Norsk Tipping og Spillavhengighet Norge. Det er derfor viktig for oss å ha et god samarbeid, og det skal være "høyt under taket" ved våre møter. Man skal få lov til å uttrykke seg akkurat som man vil, fortsetter Karlsen.

Spillavhengighet Norge har også utredet spørsmålet om lisens versus den norske enerettsmodellen, og hva som er best for deres organisasjonen og for å redusere omfanget av pengespillproblemer. Rapporten deres konkluderer med at enerettsmodellen er den beste.

– Vi har felles mål om å både forebygge, hjelpe og redusere antall spilleavhengige i Norge, men med ulike roller og utgangspunkt. Samarbeidet vi har oss imellom, og med andre miljøer med samme mål, vil sammen gjøre oss bedre, konkluderer Karlsen.

Relaterte artikler