spillevett

Ta kontroll over spillingen med Playscan  

Noen ganger kan det være vanskelig å vite om spill har tatt overhånd. Med Playscan får du oversikt og kontroll over spillingen din. 

Illustrasjon: Adobe Stock/Kjersti H. Skåret
Forfatterbilde Norsk TippingTommyKristiansenPublisert:12. mai 2020Endret:2. januar 2023

Har du noen gang lurt på hvorfor du må logge deg inn med sikker-ID når du spiller hos oss? Eller ha et spillerkort når du leverer Lotto-kupongen i butikken? Det digitale analyseverktøyet vårt, Playscan, er én av årsakene til at det er slik.  

Hjelper deg å holde oversikt 

Playscan, som er utviklet av psykologer og pengespilleksperter, er nemlig et av våre viktigste ansvarlighetsverktøy. Det registrerer blant annet hvor ofte du spiller, for hvor mye du spiller, hvor lenge du spiller og hvilke spill du spiller. Enkelt sagt bistår den deg med å holde oversikt.  

- Kunden får løpende oversikt over sin egen spilling, og hjelp til å se sitt eget spillemønster utenfra, sier fagsjef for ansvarlig spillvirksomhet i Norsk Tipping, Bjørn Helge Hoffman.  

Sammen med den frivillige selvtesten, lager Playscan en risikoprofil som vises i grønn, gul og rød farge. De aller fleste av Norsk Tippings kunder er «grønne» spillere, og det er viktig for oss at det fortsetter slik. Derfor anbefaler vi alle kunder å holde øye med Playscan-statusen sin. 

- Det kan være lurt å sjekke Playscan med jevne mellomrom. Det kan hjelpe deg til å ha oversikt og kontroll på spillingen din. Hvis du ønsker å spille mindre, kan du for eksempel sette lavere taps- og tidsgrenser, sier Bjørn Helge.

Dersom du opplever å bli kategorisert som gul eller rød, behøver ikke det bety at du har et spilleproblem.  

- Det er verdt å påminne om at Playscan ikke setter diagnoser, men er et forebyggende verktøy som, basert på tilgjengelige data, estimerer risikonivåer, presiserer han.   

Gir relevante tilbakemeldinger i sanntid 

Hvilken risikokategori du befinner deg i gir utslag for hvilken kommunikasjon du får fra Norsk Tipping. Dersom du er en grønn spiller vil du få andre tilbakemeldinger når du er logget inn enn om du er rød. Tilbakemeldingene kan være å be deg vurdere lavere tapsgrenser eller sjekke spillregnskapet.   

- Tilbakemeldingene er skreddersydd til de ulike risikonivåene, fordi det vil være ulike behov de enkelte har. En spiller som leverer en Lotto-kupong i måneden har antageligvis ikke det samme behovet for å bli minnet på å sjekke sin tapsgrense som en ivrig kasinospiller, sier Bjørn Helge.  

Verktøyet gir også tilbakemelding dersom spilleatferden har endret seg.  

- Det betyr at du får beskjed dersom du har gått fra grønn til gul eller rød. Det kan være en god anledning til å tenke gjennom hvor mye tid og penger du er villig til å bruke på spill, sier han.  

Gjør det lettere å utvikle ansvarlighetstiltak som treffer  

Norsk Tipping arbeider kontinuerlig med nye ansvarlighetstiltak. Det gjør vi for at færrest mulig skal utvikle en risikofylt spilleatferd. I dette arbeidet er Playscan et svært viktig hjelpemiddel.

En av flere konsekvenser er at vi ikke sender ut direktekommunikasjon med spillbudskap på SMS og mail til gule og røde kunder. 

- Kunnskapen vi får gjennom Playscan lar oss avdekke hvor risikobildet er størst for våre spillere. Uten ville det blitt vanskeligere å utvikle og forbedre ansvarlighetstiltak som proaktive samtaler der vi følger opp risikospillere på telefon, påpeker Bjørn Helge. 

Relaterte artikler