Toppserien: Gullkampen i Rogaland som kan definere sesongen

Avaldsnes tar imot Vålerenga, mens Rosenborg og LSK Kvinner også skal i aksjon. Denne helgen blir ekstra viktig for lagene i toppen.

Ajara Njoya og Vålerenga kan ta et langt steg mot seriegull dersom det blir seier mot Avaldsnes denne helgen.
Norsk Tipping
Publisert:11. september 2020Endret:2. januar 2023

Denne artikkelen ble først publisert på Toppseriens hjemmesider.

Toppserien finner du på Langoddsen!

Her er forrige rundes beste mål:

 

Ny målfest?

Arna-Bjørnar – Kolbotn, Arna Idrettspark (14:00, direktesport)

Den tolvte serierunden sparkes denne helgen i gang med et oppgjør mellom to lag på nedre halvdel av tabellen. Arna-Bjørnar gikk forrige runde på et tap etter en god periode, mens Kolbotn sikret seg en svært viktig seier i bunnkampen mot Lyn.

Arna-Bjørnar har vært inne i en god periode med flere prestasjoner, men forrige helg, mot Avaldsnes, var det lite å si på at det var gjestene som stakk av med tre poeng i Bergen. Avaldsnes vant til slutt kampen 2-0, og det gjør at Arna-Bjørnar nå har blitt forbipassert av Kolbotn, og er nummer åtte på tabellen. Bergenserne har kun Røa og Lyn bak seg på tabellen, og kun tre poeng er det ned til Røa på kvalifiseringsplass.

Kolbotn fikk en skikkelig vitamininnsprøytning sist etter at Julie Klæboe sikret tre poeng fire minutter før slutt, i den viktige kampen mot Lyn, som endte 1-0 på Sofiemyr stadion. Det var Kolbotns første seier siden 1. august (2-1 mot Røa), og dermed er Kolbotn nå oppe på trygg plass, helt oppe på en syvende plass. I denne kampen kan to nysigneringer få sin debut. Meg Brandt og Satara Murray, er nå klare for spill etter at overgangsvinduet åpnet 8. september.

– Det var så ekstremt deilig, det kan nesten ikke beskrives! Vi visste hvor viktig denne kampen var, desto deiligere å avgjøre mot slutten, sa Klæboe etter kampen mot Lyn til NRK, etter å ha sikret den etterlengtede trepoengeren for Kolbotn.

Det er kun noen uker siden sist lagene var i aksjon mot hverandre, og det ble en skikkelig underholdende målfest. Johanne Fridlund sendte Kolbotn i ledelsen både én og to ganger i det oppgjøret, men sent i kampen snudde Arna-Bjørnar oppgjøret etter scoringer av Katarina Dybvik Sunde og Pia Rijsdijk – og sikret en svært viktig trepoenger.

Til denne kampen er det ikke noe nytt å melde hos Arna-Bjørnar. Der er Camilla Ervik, Kristin Risne og Madelen Holme fortsatt ute med skade, mens Satara Murray og Meg Brandt er spilleklare for Kolbotn som to nysigneringer.

Tittelavgjørende kamp?

Avaldsnes – Vålerenga, Avaldsnes 1 (15:00, direktesport)

Den ordentlige gullkampen denne helgen spilles i Rogaland når Avaldsnes og Vålerenga barker sammen klokken 15 på lørdag. Nummer to mot nummer én på tabellen møtes, og det er et potensielt svært viktig oppgjør vi har i vente.

Avaldsnes har virkelig vært i dytten den siste tiden, og deres gode prestasjoner har ført dem helt opp på 2. plass. Laget har ikke tapt siden 1-3-tapet mot Sandviken 2. august, og har vunnet fem av de seks siste kampene. Det inkluderer blant annet seier mot LSK Kvinner (1-0) og seier på bortebane mot Klepp (2-1). De har også spilt 1-1 mot Rosenborg, som er eneste lag ubeseiret i Toppserien. Siden Elise Thorsnes kom tilbake etter sin suspensjon, har laget tatt imponerende 16 av 18 mulige poeng. På topp har Thorsnes og Rajedaat Ajibade vært i fyr og flamme. Sammen står de med totalt 11 scoringer denne sesongen, og Thorsnes har scoret seks mens Ajibade har scoret fem.

Men Vålerenga er langt i fra noe særlig dårligere. Oslo-laget har ikke tapt siden første serierunde mot Sandviken (2-3), og har nå gått elleve kamper uten tap. Det har ført dem helt på tabelltopp, og med én kamp mer spilt, har de fire poeng ned til nærmeste konkurrent, som er Avaldsnes (Rosenborg samme poengsum). Sist helg tok Vålerenga også en meget solid seier da det ble 2-0 mot Sandviken etter scoringer av Dejana Stefanovic og Synne Jensen, hvor sistnevnte virkelig har begynt å komme i form. For andre gang denne sesongen ble hun belønnet med rundens scoring da hun satte inn 2-0 mot Sandviken.

Da lagene møttes tidligere denne sesongen, var det to svært ulike omganger vi fikk se av lagene på Intility. Etter at Avaldsnes hadde dominert – og fullt fortjent ledet til pause – så kom Vålerenga tilbake i den andre omgangen, og snudde til slutt oppgjøret. Rasheedat Ajibade scoret Avaldsnes’ mål, mens Ingibjörg Sigurdardottir og Ajara Njoya snudde oppgjøret for Vålerenga.

Hos Avaldsnes er det for øyeblikket ingenting nytt å melde. Marie Dølvik Markussen nærmer seg en retur for gjestene, og kan være tilbake denne helgen. Catherine Joan Bott er også klar igjen etter sin operasjon, og var tilbake på benken sist.

Rosenborgs hjemmebaneutfordring

Rosenborg – Røa, Koteng arena (15:00, direktesport)

Med 1-0 mot LSK Kvinner i LSK-hallen forrige helg fortsetter eventyrsesongen for Rosenborg. De er eneste ubeseirede lag i Toppserien, og har alle muligheter til å ta seriegull etter at Trondheims-Ørn ble til Rosenborg Kvinner. Denne helgen møter de Røa, som nå kommer med økt selvtillit, etter sesongens første hjemmeseier.

1-0 i LSK-hallen, og gullhåpet lever i beste velgående for Rosenborg. Kun fire poeng, med én kamp mindre spilt, er det med all grunn til å håpe på noe stort for trønderne. Men likevel må det nevnes: Rosenborg står kun med én seier på fem hjemmekamper denne sesongen – med seieren mot Kolbotn (3-1) som den eneste. Som nevnt er det ingen tap, men nå må trønderne også begynne å levere på hjemmebane, for da kan de virkelig bli farlige mot slutten av denne sesongen.

For andre denne sesongen vant Røa en fotballkamp forrige helg. Og igjen var det Klepp – laget som Røa har slått to ganger denne sesongen – både hjemme og borte. Det gjør at Røa nå er borte fra plassen som gir direkte nedrykk, og er oppe på 9. plass, som gir kvalifisering. Det er ikke lenge siden lagene møttes sist, og da var Røa virkelig uheldige som ikke tok poeng.

LANDSLAGSPLASS: Julie Blakstad ble nylig tatt ut på det norske landslaget grunnet hennes gode prestasjoner denne sesongen. Foto: Simen Johansen / Norske Fotballkvinner

13 dager. Kun 13 dager er det siden Røa tok imot Rosenborg på hjemmebane, i det som ble en dramatisk kamp i sesongens eneste midtukerunde. De fleste trodde nok da at Rosenborg hadde sikret tre poeng da Elin Sørum sendte trønderne opp i 3-1 med kun 20 minutter igjen av kampen. Men Røa ga seg ikke og reduserte fire minutter før slutt. Like etterpå kunne utligningen ha vært et faktum da Røa fikk straffespark, men Linn Huseby klarte ikke å sette ballen i mål.

I Rosenborg-troppen er det lite nytt å melde annet enn at Kristine Minde har hatt en liten kjenning. Likevel er det lite som tyder på at hun ikke vil rekke helgens kamp, og hun vil med all sannsynlighet være å se i helgens startellever.

På tide å snu motgangen

Lyn – Sandviken, Kringsjå kunstgress (16:30, direktesport)

På Kringsjå får vi et møte hvor det er to lag som har opplevd en del motgang i det siste. Lyn står med kun ett poeng på de siste syv kampene, mens Sandviken kanskje har meldt seg av gullkampen, med tap mot Vålerenga og LSK Kvinner i de to siste serierundene.

Nå er det ikke lenger noen som er bak Lyn på tabellen. Etter at Røa vant sist, er det nå to poeng opp for Lyn til kvalifseringsplassen, mens det er hele fem poeng opp til sikker plass. Laget står kun med én seier, og den må vi helt tilbake til 25. juli (1-0 mot Kolbotn) for å finne. Mot nettopp Kolbotn ble det et sent 0-1-tap sist etter at Julie Klæboe ble den avgjørende spilleren med sin scoring på tampen av kampen. Som følge av det, er Lyn nå sist, og med kamper mot Sandviken, Avaldsnes og Rosenborg i de neste tre serierundene, er det en tøff oppgave som laget står overfor.

Men heller ikke i Sandviken har det vært gull og grønne skoger den siste tiden. Laget lå virkelig godt an i gullkampen for bare noen få runder siden. Men etter tap mot både LSK Kvinner og Vålerenga, er det nå åtte poeng opp til serieleder, Vålerenga (Sandviken med én kamp mindre spilt). Tidligere denne uken ble det klart at Alexander Straus returnerer tilbake til klubben som hovedtrener. Men i utgangspunktet vil ikke dette skje før 1.1.2021. Likevel jobber Sandviken med å få på plass den nye treneren før den tid.

– Det er en klubb med tydelige ambisjoner og jeg har troen på at vi kan få til noe der, sier Straus til fotball.no om ansettelsen.

Mange ble nok overrasket over resultatet da lagene møttes tidligere i denne sesongen. Etter at Lyn hadde tapt 2-5 mot Avaldsnes og 1-4 mot Rosenborg, klarte Lyn å sikre seg 1-1 borte på Stemmemyren hvor Camilla Linberg sendte gjestene i ledelsen. Kennya Cordner sikret ett poeng for Sandviken med sin utligning etter 50 minutter.

Laura Gashi ble klar for Lyn forrige helg, og fikk noen minutter på tampen av oppgjøret mot Kolbotn, og kanskje er det duket for enda mer spilletid her. Mimmi Löfwenius Veum er nå tilbake i klubben etter at låneavtalen med LSK Kvinner ikke ble forlenget. Men hun er ute i noen uker med en armskade. Sandviken sies å ha alle spillere klare til dyst, når laget jakter tre etterlengtede poeng.

TV-kampen: To revansjesugne lag

Klepp – LSK Kvinner, Klepp stadion (17:00 NRK1)

Det har virkelig ikke vært Klepps sesong dersom man ser ut i fra deres forventninger. Jærbuene har kun vunnet tre kamper denne sesongen, ligger på 6. plass og har tapt to ganger mot blant annet Røa. Nå blir ikke oppgaven veldig mye enklere når LSK Kvinner kommer på besøk, revansjesugne etter helgens tap mot Rosenborg sist.

Ikke nok med at de er det eneste laget som har tapt for Røa, så har Klepp tapt to ganger mot Geir Nordby og hans kvinner denne sesongen. Kun tre seire har det blitt på Klepp, som etter seieren mot Lyn (3-1) for to runder siden, tapte mot Røa i sist kamp 0-1. Det er ingen på Jæren som er fornøyde med hvordan sesongen har gått, og nå handler det aller meste om å få en god avslutning på sesongen, og ikke minst: Å berge plassen. Det er nemlig ikke mer enn fire poeng ned til Røa på kvalifiseringsplass, og med vanskelige oppgjør mot LSK Kvinner, Vålerenga og Sandviken i de neste tre serierundene, kan man ikke ta noe for gitt.

På motsatt banehalvdel står det en annen revansjesugen gjeng som tapte 0-1 på hjemmebane mot Rosenborg i forrige runde. Det gjør at LSK Kvinner nå er helt nede på en fjerdeplass, som de slettes ikke er bekjente med. Med seks strake seriegull sier det seg selv at dette er et lag som ønsker å havne enda høyere på tabellen, og det er ikke mer enn ett poeng opp til Avaldsnes på andreplass. Potensielt kan det være to poeng opp til Vålerenga om man gjør sin jobb (vinner hengekampen).

I det omvendte oppgjøret denne sesongen i LSK-hallen var det regelrett klasseforskjell på lagene. LSK Kvinner vant 3-0 etter to scoringer av Mimmi Löfwenius Veum og én scoring av Sophie Román Haug. Før dette hadde Klepp vunnet to strake sesonger i LSK-hallen.

Forrige helg måtte både Aleksandra Sikora og Sofie Bjørnsen stå over mot Røa grunnet skade og sykdom. Det er fortsatt litt usikkert om de vil rekke helgens kamp. For LSK Kvinner er det ikke noe nytt å melde. Malin Brenn, Cathrine Dekkerhus og Emilie Nautnes er fortsatt ute. Brenn er forhåpentligvis tilbake for gjestene om ikke veldig lang tid. Mimmi Löfwenius Veums tid i klubben er nå over, ettersom låneavtalen ikke er forlenget.

NB! Neste uke venter en etterlenget landslagssamling for våre beste kvinner. Der finner vi blant andre Julie Blakstad, Synne Jensen og Emilie Bragstad som har blitt belønnet for deres gode prestasjoner denne sesongen.

Relaterte artikler