Toppserien: Klassiker og toppkamp

I helgas møtes alle de fire best plasserte lagene hverandre.

Norsk Tipping
Publisert:30. oktober 2020Endret:2. januar 2023

Denne artikkelen ble først publisert på Toppseriens hjemmesider.

Toppserien finner du på Langoddsen!

To spillere kan få sin første start

Klepp – Arna-Bjørnar , Klepp stadion.

Kampen mot Lyn i forrige runde ble nok ikke alt hva Arna-Bjørnar hadde ønsket. De gikk på sesongens største tap, i det som også var Lyns største seier i Toppserien noensinne.

Rett før førsteomgangen var halvspilt fikk Moa Edrud direkte rødt kort etter å ha tatt ballen med hendene utenfor 16-meteren, og med én kamps karantene er det nok Andrea Kvamme som må vokte buret mot Klepp. Førstekeeper Teagan Micah er nemlig ute med brukket finger. Australieren har også bestemt seg for å ikke forlenge med Arna-Bjørnar, og har allerede vendt snuten hjem.

Klepp hadde heller ingen strålende opplevelse for to uker siden da de rotet vekk ledelsen mot Kolbotn på Sofiemyr stadion og delte poengene med hvittrøyene. De kan bare vise til én seier på de siste fem kampene, og kunne trengt poengene.

Klepps Nikki Stanton måtte av banen med en skade, blir hun klar til kampen mot Arna-Bjørnar? Amerikaneren, som scoret kampens eneste mål i det motsatte oppgjøret, har vært viktig for rogalendingene denne sesongen og vil bli savnet om hun mister oppgjøret mot bergenserne.

Et plaster på såret er at nykommer Marie-Yasmine Alidou er klar for kamp. Kanadieren satt i karantene etter ankomsten fra den spanske ligaen i slutten av overgangsvinduet, men hun fikk noen minutter mot Kolbotn. Hun kan få sin første start mot Arna-Bjørnar.

Lagene er naboer i toppsjiktet av tabellens nedre halvdel. Arna-Bjørnar ligger på sjetteplass med 16 poeng. Ett poeng mer enn Klepp, og én plass over dem. Lyn på kvalikplassen har 12 poeng og møter bunnlaget Røa denne runden. Selv om Klepp og Arna-Bjørnar ligger godt an til å få fornyet kontrakt i Toppserien ved sesongslutt, er ingenting avgjort ennå.

Tre ting å se opp for:

 • Erstatteren: Andrea Kvamme kom inn til sin første kamp i Toppserien da hun erstattet Moa Edrud mot Lyn. Hvordan gjør 16-åringen det når hun med all sannsynlighet stiller til start mot Klepp?

 • Teknikeren: Vi fikk ikke se mye av Marie-Yasmine Alidou mot Kolbotn, men hun har teknikk, tempo og overblikket til å gjøre livet surt for de fleste motspillere. Kanskje viser hun seg frem mot Arna-Bjørnar.

 • Toppspilleren: Elisabeth Terland har vært en av de beste spillerne for Klepp denne sesongen, og 19-åringen vet hvor målet står. Da hun sist tok imot Arna-Bjørnar på eget gress scoret hun to av målene i Klepps 4-0-seier.

Kampen ser du på Direktesport.

Skjebnekampen

Røa – Lyn, Røa kunstgress.

Det er ikke utenkelig at vi vil se tilbake på dette oppgjøret som det avgjørende for hvilket lag som rykket ned fra Toppserien 2020. Før kampen ligger Lyn, med sine tolv poeng, fire poeng over Røa og vil med en seier være sikret å unngå tiendeplassen.

Om Kolbotn også vinner sin kamp mot Sandviken vil det være over og ut for Røa. Men som Røa selv smertelig erfarte forrige runde, kan Sandviken være seige. Det er ikke gitt at Kolbotn drar fra Stemmemyren med tre poeng.

Kolbotn har LSK Kvinner hjemme i runde 17 før de møter Røa i siste runde. Om Røa klarer å levere, kan de utsette skjebnens avgjørelse til den kampen, men da er det mye som skal gå deres vei.

Som nevnt spilte Røa mot Sandviken forrige runde, hvor de på bittert vis tapte to poeng på overtid av andreomgang da Guro Bergsvand stanget inn et hjørnespark fra tidligere Røa-spiller Vilde Hasund. Da hjalp det lite at Røas Katrine Jørgensen og Linn Huseby scoret noen skikkelige kremmerhus. Det endte med poengdeling.

Huseby møter sin tidligere klubb når Lyn kommer på besøk. Ole Johan Aas’ kvinner kommer fra en solid kamp mot Arna-Bjørnar. De vant hele 4-0 og tok sin største seier i Toppserien noensinne.

Likevel var det returen til Runa Lillegård som smakte best for Lyn-supporterne. Etter et skadeavbrekk som har satt henne ut av spill siden før sesongstart var hun endelig tilbake. Hun feiret innhoppet med scoring.

Får vi se henne fra start, og blir det da ved siden av Mimmi Löfwenius Veum? En så dynamisk duo vil det være vanskelig å forsvare seg mot. Veum har forøvrig signert en toårskontrakt med LSK Kvinner fra neste sesong av, så det er bare for Lyn å få brukt svensken på topp mens de kan.

Tre ting å se opp for:

 • Runa Lillegård: 19-åringen var Lyns toppscorer forrige sesong med 13 scoringer i alle turneringer, og har allerede funnet nettmaskene denne sesongen med bare 15 minutter i beina. Om hun er i god nok fysisk form til å starte, eller om hun kommer inn fra benken vil det bli vrient å få has på henne.

 • Det knallharde skuddet: Lyn-spillerne kjenner meget godt til henne. Linn Huseby var lagvenninnen til de fleste i Lyn-troppen i flere år. Nå skal Røa-toppscoreren med det ekstremt tunge skuddet møte sin tidligere klubb, og hun ønsker nok å vise seg frem.

 • Lagånden: Mot Sandviken kunne vi se hvor mye Røa ønsket poengene, og hvor mye de var villige til å gi for klubben. Om de stiller med den samme mentaliteten mot Lyn kan det bli en tøff dag for gjestene på Røa kunstgress.

Kampen ser du på Direktesport.

Ny trener – nytt giv?

Sandviken – Kolbotn, Stemmemyren kunstgress.

Sandviken er i den posisjonen at de ikke vil klatre eller falle på tabellen uansett utfallet av kampene i denne runden. De ligger på femteplass med 23 poeng. Det er syv poeng ned til byrival, Arna-Bjørnar, og fem poeng opp til LSK Kvinner.

I teorien er det mulig for bergenserne å karre seg opp og inn blant topp tre, men det er noe annet med praksisen. De ligger åtte poeng bak tredjeplassen og trenger at LSK Kvinner på fjerdeplass i tillegg til ett av lagene på pallen ikke tar flere poeng denne sesongen, som er noe usannsynlig.

Da må de også levere hakket bedre enn de gjorde i 2-2-kampen mot Røa forrige runde, da Guro Bergsvand reddet poenget på overtid.

En som er hentet inn for at klubben skal klare nettopp det er Alexander Straus. Han har tidligere trent Sandviken og kommer fra rollen som J19-landslagstrener.

Dessverre for Straus må han klare seg uten Maria Brochmann, Ingrid Stenevik og Kennya Cordner. Sistnevnte hadde håp om å rekke kampen mot Kolbotn, men slik blir det ikke. Ingrid Stenevik skadet seg tidligere denne uken og er ute resten av sesongen.

Kolbotn kjemper i en litt tettere del av tabellen. De er á poeng med Lyn på plassen under og har tre poeng opp til Klepp på 15 poeng. I bunnstriden kan hvert poeng vise seg svært avgjørende, og Kolbotn trenger flere av dem.

De delte poengene mot Klepp forrige runde. Kampen endte 2-2, som også var resultatet da Sandviken tok imot Røa i Bergen samme runde. En kamp hvor Sandviken nok hadde budsjettert med tre poeng.

Hever de seg mot Kolbotn, eller vil de gå på en ny smell mot antatt svakere motstand?

Tre ting å se opp for:

 • Angrepsrekka: Hvordan blir Sandvikens seende ut uten Maria Brochmann og potensielt uten Kennya Cordner? Kan ny energi fra trenerbyttet gjøre opp for manglende spisser?

 • Cece Kizer: Mot Klepp scoret amerikaneren igjen. Hun står nå med tre mål på sine fire kamper for Kolbotn og ser ikke ut til å ta foten av gasspedalen.

 • Tryggheten med ball: Forrige runde var Sandviken laget som slo flest pasninger og som hadde mest ballinnehav. Med gode ballspillere i alle ledd kan det være langt mellom Kolbotn-sjansene dersom hjemmelaget får spillet til å sitte.

Kampen ser du ved på Direktesport.

Ny toppkamp

Rosenborg – Avaldsnes, Koteng Arena.

I toppen av tabellen serveres den éne skjebnekampen etter den andre. Rosenborg fikk med seg et ekstremt viktig poeng i sluttminuttene mot Vålerenga på Intility Arena i forrige rundes.

Etter at Janni Thomsen hadde sendt et innlegg i nettet tidlig i andreomgang, måtte spente trøndere vente helt til siste tilleggsminutt før innbytter Sara Kanutte Fornes banket inn reduseringen, som også ble kåret til rundens scoring.

Avaldsnes på sin side kan se tilbake på en absolutt perfekt runde. De leverte en strålende kamp mot LSK Kvinner i LSK-hallen og selv om oppgjøret bølget frem og tilbake var det perioder hvor Avaldsnes dominerte spillet mot de regjerende mesterne.

Men, ikke bare slo de LSK Kvinner fortjent 3-1, Vålerenga og Rosenborg delte poengene i sin kamp. Rett og slett en drømmerunde for rogalendingene som nå er fullt med i kampen om gullet når tre runder gjenstår.

Skal de ta tre poeng på bortebane også denne runden, er de nødt til å gjøre noe ingen har gjort før: Vinne mot Rosenborg.

Heldigvis for gjestene er det på Koteng Arena at Rosenborg har vært mest villige til å dele poeng denne sesongen. Fire av syv hjemmekamper for Rosenborg har endt med poengdeling

Det som ikke er like heldig er at de må klare seg uten en av sine største profiler. Olaug Tvedten ble skadet med landslaget i klubbpausen, og er utilgjengelig for toppoppgjøret.

Leverer de resterende stjernene i Avaldsnes like sterkt som mot LSK Kvinner, kan det bli en tøff kamp for Rosenborg, men Thomas Dahle og hans damer vet at angrepsrekka til Steinar Lein kan slå hvem som helst.

Hvem går seirende ut av kampen hvor noen av Toppseriens store offensive profiler får muligheten til å vise seg frem?

Svaret får du på søndag.

Tre ting å se opp for:

 • Toppscoreren: Marit Clausen har ikke scoret i noen av de tre siste kampene for Rosenborg, men det betyr ikke at hun ikke må passes på. Hun har hatt muligheter de siste kampene og er delt toppscorer i Toppserien av en grunn.

 • Utfordreren: Rasheedat Ajibade vet å finne nettmaskene, og mot LSK Kvinner viste hun frem den ekstreme avslutningsfoten sin. Nigerianeren trenger ikke store luken før hun løsner et skudd.

 • Viljen: Rosenborg har ikke tapt denne sesongen, og de få gangene de har ligget under har de alltid klart å komme seg tilbake. Man skal aldri undervurdere et lag i vinden.

Kampen ser du ved på Direktesport.

Klassikeren

Vålerenga – LSK Kvinner. Intility Arena.

Vålerenga mot LSK Kvinner.

Oppgjørene mellom de rivaliserende klubbene har vært blant de største i Toppserien de siste årene. På søndag kommer oppgjøret som vil trone øverst blant allerede høye topper.

LSK Kvinner har alltid vært bedre enn Vålerenga, og de blåkledde fra Oslo øst har måttet godta å være underdog gang på gang. Klart har de tatt noen skalper, men det har som regel vært nettopp det: En skalp.

Nå, når lagene møtes på Intility Arena i tredje siste serierunde, er det Vålerenga som ligger an til å ta seriegullet, og det er de som er favoritter til oppgjøret.

Dette er første sesong Hege Riise og LSK Kvinner må ta rollen som underdog.

Vålerenga er på ingen måte overlegne favoritter, og det er bare fire poeng som skiller dem på tabellen, men favoritter er de okke som.

Og når gjestene først stiller som underdog, hjelper det ikke at en av de faste offensive spillerne er ute med skade. Andrea Wilmann røk korsbåndet mot Avaldsnes forrige runde, i en kamp LSK Kvinner tapte 1-3.

Vålerenga kommer også fra en toppkamp. De hadde seieren i lomma mot deres argeste tittelutfordrer denne sesongen, Rosenborg, men måtte se to poeng glippe i kampens siste overtidsminutt da Sara Kanutte Fornes klinken kula i krysset til 1-1.

Har Vålerenga råd til å miste mye poeng i en toppkamp?

Tre ting å se opp for:

 • Tonje Pedersen: Hennes kanon mot Avaldsnes viste hvor farlig hun kan være fra distanse. Hun blir en av spillerne Vålerenga må passe seg for.

 • Den usynlige helten: Dejana Stefanovic er en av de mest hardtarbeidende midtbanespillerne i ligaen, men havner i skyggen av andre store navn i Vålerenga. 23-åringen er stort sett blant de midtbanespillerne som scorer best på defensive statistikker etter hver runde, og er en viktig brikke i Vålerenga.

 • Rivaliseringen: Kampene mellom Vålerenga og LSK Kvinner pleier å gå hardt for seg. Begge lag er stjernespekket, og i en av nyere tids mest spennende sesongavslutninger kan dette bli en klassiker av en kamp.

Kampen ser du på NRK1 fra kl. 15.45.

Relaterte artikler