Toppserien tilbake med flere storoppgjør

Få alt du trenger å vite om helgas runde i Toppserien.

KAMPEN OM BERGEN: Lisa Naalsund og Sandviken får besøk av Arna-Bjørnar søndag.
Forfatterbilde Norsk TippingToppserienToppserienPublisert:25. september 2020Endret:2. januar 2023

Etter en liten landslagspause er Toppserien tilbake denne helgen med en full runde. To kamper lørdag og tre søndag er på helgas meny.

Toppserien finner du på Langoddsen.

(Denne artikkelen ble først publisert på Toppseriens hjemmesider)

Kan debutanter stoppe trønderne?

26.09: 15.00: Kolbotn – Rosenborg, Sofiemyr stadion

Det har vært alt annet enn enkelt å hamle opp med Rosenborg denne sesongen, og trønderne er det eneste laget som fortsatt står uten tap denne sesongen.

Det er med andre ord en voksen oppgave som venter Kolbotn når de skal forsvare fortet på Sofiemyr stadion. Heldigvis er det på hjemmebane de har vært sterkest denne sesongen. Begge seirene deres er tatt på eget gress, og med to poengdelinger der har de tatt åtte av ti poeng hjemme.

Tre stykker som har fått gresset på Sofiemyr som ny hjemmebane er Meg Brandt (kom fra Iowa Rush), Cecelia Kizer og Satara Murray (kom begge fra Houston Dash). Sistnevnte fikk sin debut i 2-1-tapet mot Arna-Bjørnar før landslagspausen, mens debuten for Brandt har latt vente på seg. Kizer ble spilleklar først etter kampen mot bergenserne.

Det store spørsmålet er uansett om noen av dem kan fylle hullet etterlatt av Tonje Pedersen som har dratt på et lån ut sesongen til LSK Kvinner. Bare tiden vil vise, men en pekepinn kan man absolutt forvente å få mot Rosenborg.

Med 26 poeng ligger gjestene på andreplass, to poeng bak serieleder Vålerenga. Men med en kamp til gode på hovedstadslaget kan de lukte tabelltoppen.

Topplaget skjelver nok neppe i shortsene av Kolbotns gode hjemmestatistikk, for Rosenborg henter nemlig flest poeng på reisene sine. Med fem seirer og en poengdeling er det ingen lag i Toppserien som kan skilte med bedre bortestatistikk. I tillegg har de gode minner fra kampen mot hvittrøyene fra oppgjøret i Trondheim hvor de vant 3-1.

En som ikke kommer til å spille for Rosenborg er Rakel Engesvik som har blitt lånt ut til Sandviken for resten av sesongen. Det ble bare tre innhopp for Engesvik i Trondheim. Også Laura Gashi har blitt lånt ut for resten av sesongen. Hun til Lyn.

Tre ting å se opp for:

 • Toppscoreren: Rosenborgs toppscorer denne sesongen, Marit Clausen. Åtte nettkjenninger har det blitt på 24-åringen. To av dem kom i hjemmekampen mot Kolbotn tidligere i år.

 • Debutanter? Får vi se midtbanespiller Meg Brandt eller angrepsspiller Cecelia Kizer mot Rosenborg? Begge kan bidra offensivt for Kolbotn som trolig vil trenge en scoring om de skal slå Rosenborg.

 • Kometen: Julie Blakstad har tatt Trondheim med storm og med seks mål så langt denne sesongen er tenåringen alltid en trussel å regne med.

Fra Serie A til Toppserien

26.09: 15.00: LSK Kvinner – Røa, LSK-hallen

I den andre lørdagskampen denne runden skal de regjerende seriemesterne være vertsskap for Røa. Da lagene møttes tidligere i sesongen ble det en beinhard kamp for de rødkledde som tapte hele 5-1.

Det ble også en regelrett beinhard kamp for Isabell Bachor. Den rutinerte midtbanespilleren måtte ut med nesebrudd etter å ha fått et slag i fjeset.

Justine Vanhaevermaet var skadet på det tidspunktet og kunne ikke spille den kampen, men hun er for lengst tilbake og kan stille til start mot Røa.

Belgieren var en åpenbaring for Geir Nordbys lag forrige sesong og briljerte på midtbanen for Røa, slik som hun nå briljerer for kanarifuglene. Denne sesongen har hun scoret to mål, og leverte en målgivende pasning i den knepne 3-2-seieren borte mot Klepp før landslagspausen.

Hennes fremste egenskaper på banen er imidlertid ikke målproduksjon, men deltakelse i det oppbyggende spillet. Med et blikk som står i stil til den gode pasningsfoten og enorm styrke, har hun som regel tid og rom til å spille sine medspillere gode.

I høstens overgangsvindu har Vanhaevermaet fått en ny midtbanekollega i Tonje Pedersen som kom på lån fra Kolbotn. Hun skal være i LSK Kvinner ut sesongen.

Røa kommer fra et 2-0-tap mot Rosenborg fra forrige runde, men tok en sterk 1-0-seier mot Klepp runden før det. Faktisk var det Røas andre 1-0-seier mot Klepp denne sesongen, som også utgjør begge deres trepoengere.

Det er liten tvil om at de regjerende mesterne er favoritter i kampen om tre poeng, men kanskje kan Røa ha et ess i ermet. Eller nærmere bestemt på vingen.

De nemlig sikret seg underskriften til Vårin Ness. For mange kanskje en ukjent spiller da hun ikke har spilt i Toppserien tidligere. Dog har hun spilt på øverste nivå i Italia med Empoli, og det vil bli spennende å se hvordan hun håndterer nivået i Toppserien.

Tre ting å se opp for:

 • Belgieren: Hvordan leverer hun når hun for første gang skal spille mot gamle lagvenninner i Toppserien?

 • Nykommeren: Fra et liv som Italia-proff til en potensiell debut i Toppserien. Hun har trent en del med Røa før hun signerte for klubben, og kanskje er hun godt nok inne i varmen til å få en startplass?

 • Kapteinen: Emilie Haavi er alltid en pest å møte. Hun er blant spillerne som skaper mest i Toppserien og topper listen for flest nøkkelpasninger forrige runde. Når hun har dagen har gjerne LSK Kvinner også det.

Avaldsnes ønsker å fortsette den gode rekken

27.09: 15.00: Lyn – Avaldsnes, Kringsjå kunstgress.

Noe av det første man kan notere seg i forkant av kampen mellom Lyn og Avaldsnes er at gjestene er i kanonform om dagen.

Avaldsnes har ikke tapt en kamp siden de møtte Sandviken 2. august, og på de siste fire kampene har de tre seirer og en uavgjort. Poengdelingen kom mot ingen ringere enn serieleder Vålerenga forrige runde.

Hjemmelaget har ikke samme gode statistikk å vise til over tid, men forrige runde slo de Sandviken 2-0 i en imponerende kamp fra Oslo-laget.

Camilla Linberg scoret begge målene og det ene ble kåret til rundens scoring.

Den unge teknikeren har virkelig tatt ansvar i en sesong hvor Lyn har mistet en del sentrale spillere til både utlandet, Toppserien og lange skadeavbrekk. Hun har scoret hele åtte mål for laget som ligger på nest sisteplass på tabellen. I tillegg har hun en målgivende pasning.

Når Lyn skal møte de rød-hvite fra Rogaland møter de også Hanna Dahl, spilleren med flest målgivende pasninger denne sesongen. Med fem i tallet er hun alene på toppen av lista.

Med spillere som Elise Thorsnes og Rasheedat Ajibade foran seg blir jobben med å finne en målscorer hakket enklere. Duoen har til sammen elleve nettkjenninger denne sesongen.

Så gjenstår det å se om Linberg og Lyn eller Dahl og Avaldsnes klarer å dra i land en seier. Dersom Lyn skulle klare det vil det være første gang i historien at de tar en seier mot helgens motstander – uansett turnering.

Tre ting å se opp for:

 • X-faktoren: Med et teknisk repertoar i norgestoppen kan Camilla Linberg skape noe på egen hånd fra nærmest hvor som helst på motstanders banehalvdel. Det blir viktig for gjestene å ikke gi henne den halvmeteren hun trenger, og kommer til å lete etter.

 • Målduoen: Det er ingen enkel oppgave å stoppe Rasheedat Ajibade. Det er heller ingen enkel oppgave å stoppe Elise Thorsnes. Når man møter begge blir det ekstremt vanskelig. Ser man vekk fra den målløse poengdelingen mot Vålerenga har én eller begge scoret i fire strake kamper.

 • Motivert sjanseskaper: I hjertet av Avaldsnes’ offensive spill finner vi Olaug Tvedten. 20-åringen signerte denne uken en toårskontrakt med klubben og ønsker åpenbart å fortsette storspillet i klubben som har satset så hardt på henne.

Ny Enga-profil kan fa sin debut

27.09: 15.00: Vålerenga – Klepp, Intility Arena.

Den hete nyheten i Vålerenga om dagen er uten tvil signeringen av Rikke Nygard fra Arna-Bjørnar. Den unge midtbanespilleren som i fjor ble tatt ut til sin første A-landslagstropp, var en ettertraktet spiller og et arbeidsjern som har alle kvalitetene som trengs for å spille seg inn i Vålerengas startoppstilling. Til tross for hard konkurranse på midtbanen.

Til klubbens egne sider sa Nygard dette etter signeringen:

– Jeg gleder meg, og er veldig takknemlig for det jeg har opplevd med gode venner i Arna-Bjørnar. Det var ingen tvil om at jeg ønsket meg til Vålerenga nå. Jeg trengte å prøve noe nytt så når jeg fikk muligheten måtte jeg ta den.

Overgangen er umiddelbar og hun er spilleberettiget for Vålerenga allerede til kampen mot Klepp.

Vålerenga har allerede vunnet mot Klepp denne sesongen. 2-1 på bortebane. Forrige sesong både ga de, og fikk de, ordentlig juling av helgens motstander. Hjemme vant de 4-0 og borte tapte de 5-0.

Det er dog et litt annet Klepp-lag vi har sett i år. De har ikke lyktes fullt ut med å erstatte Havana Solaun, og kjemper ikke i toppen slik som i fjor. Før runden ligger de på syvendeplass med elleve poeng.

De kommer fra et tap mot LSK Kvinner fra forrige runde. Det er en smell ethvert lag kan ryke på i Toppserien, men at de grønnkledde bare har én seier på de siste seks kampene er litt vanskeligere å svelge. Det blir ikke bedre av at samtlige av de fem resterende kampene er tap.

Kan Klepp komme tilbake på hesten mot serielederen i hovedstaden? Oppgaven er vanskelig, men ikke umulig. Denne sesongen er det bare Kolbotn som har tatt poeng på Intility Arena.

Tre ting å se opp for:

 • Nysigneringen: Rikke Nygard er en spiller de fleste misliker å møte. Hun er hard i duellene, taklingssterk, pasningsdyktig og har et klokt fotballhode. Etter sesongen i fjor var hun en av tre nominerte til årets gjennombrudd i Toppserien, og det hersker nok liten tvil om at hun ønsker å presentere seg selv med et brak i sin første kamp for klubben. Så spørs det om det blir mot Klepp?

 • Målmaskinen: Fjoråret ble nok ikke det Elisabeth Terland hadde håpet på da en skade satte henne ut av spilt store deler av sesongen. Dog fikk hun vist seg frem på tampen av sesongen, og hun har fortsatt i det sporet. 19-åringen står for fire av de seks siste scoringene til Klepp og hun er en av deres viktigste offensive brikker for tiden.

 • Suget etter revansj: Vålerenga mistet grepet om førsteplassen da de delte poengene mot Avaldsnes forrige runde, og Rosenborg vant sin kamp. Det er nok en ekstra sulten spillertropp som møter opp til kamp på Intility på søndag.

Omkamp om Bergen

27.09: 16.00: Sandviken – Arna-Bjørnar, Stemmemyren kunstgress

To datoer fotballglade bergensere noterer seg så fort terminlisten er klar er kampene mellom Sandviken og Arna-Bjørnar.

Av supportere i den røde delen av byen er det nok litt skuffende at de må se laget sitt uten Rikke Nygard, en av lagets største profiler. Hun har signert en kontrakt med serieleder Vålerenga og har allerede sluttet seg til troppen.

I tillegg har Andrine Mo dratt til Åsane denne måneden.

Hvordan gjestenes trener Remi Natvik setter opp midtbanen uten Nygard blir spennende å se.

Det er Sandviken som har hatt overtaket i nyere tid og vi må tilbake til 2017 for å finne forrige gang Arna-Bjørnar vant det prestisjefylte oppgjøret. De siste tre oppgjørene har endt med seier til de hvitkledde.

Etter 3-1-tapet mot Rosenborg virket det som om Sandviken fant veien tilbake til det nivået mange har forventet av dem. Tre strake seirer ble det før tapsrekken mot LSK Kvinner, Vålerenga, og Lyn ble et faktum.

Nå har de ikke vunnet siden de slo nettopp Arna-Bjørnar 1-0 på Arna Idrettspark. Arna-Bjørnar på sin side kommer fra en sterk seier mot Kolbotn.

En som har kommet inn for å hjelpe Sandviken med å snu den negative trenden er Rakel Engesvik. Rosenborg-spilleren har kommet på lån ut sesongen og er ventet mer spilletid under Thomas Lyngbø enn hun fikk under Steinar Lein. I Tronheim ble det bare tre innhopp på henne.

Tre ting å se opp for:

 • Konstellasjonen: Hvem fyller rommet etter Rikke Nygard i Arna-Bjørnar, og hvordan vil hennes overgang til Vålerenga virke inn på laget og spillet? Svar på det får vi på søndag.

 • Abrahamsen: Meryll Abrahamsen fikk ikke mange muligheter i LSK Kvinner, og kan ha gått under radaren hos noen tilhengere av Toppserien, men hun har levert jevnt og trutt denne sesongen og står med tre mål og tre målgivende for Arna-Bjørnar.

 • Cordner: Forrige sesongs toppscorer, Kennya Cordner, elsker å spille mot sine byrivaler. Hun har spilt mot Arna-Bjørnar fire ganger og scoret i hver kamp. Hun har nok ingen planer om å stoppe den gode trenden denne helgen.

Relaterte artikler