spillevett

Derfor tilbyr ikke Norsk Tipping innskuddsbonuser

Innskuddsbonus og gratisspinn blir ofte brukt for å få deg til å spille mer. Og nettopp derfor får du ikke dette hos Norsk Tipping.  

SPILL MED MÅTE: For personer med et anstrengt forhold til spill kan innskuddsbonuser bidra til en lenger og vanskeligere vei til en spillfri hverdag. Norsk Tipping tilbyr ikke slike bonuser.Adobe Stock
Forfatterbilde Norsk TippingTommyKristiansenPublisert:23. april 2020Endret:2. januar 2023

I en nylig markedsundersøkelse gjennomført av Kantar for Norsk Tipping* er 7 av 10 nordmenn negative til at spillselskap bruker bonuser til å rekruttere nye kunder. Men hva er egentlig en bonus, og hvordan fungerer det? 

Bonuser trigger spillelyst 

En innskuddsbonus er et incentiv spillselskaper bruker for å rekruttere nye kunder, få eksisterende kunder til å spille mer eller for å beholde kunden. Innskuddsbonus kan bli tilbudt i form av penger eller gratisrunder - såkalte freespins. Dette er det samme som å gi bort et pengespill som normalt koster penger. Ofte tilbys dette nye kunder eller for å få kunder til å overføre flere midler.

I noen tilfeller tilbys det bonuser som gjelder for alle, som en velkomstbonus hvor kunden eksempelvis kan sette inn 100 kroner og få 500 kroner å spille for. I andre tilfeller er bonusene personlige og disse blir gjerne tilbudt når en kunde har sluttet å spille. Dette er definert som aggressive virkemidler og er dermed ikke noe Norsk Tipping praktiserer.

For personer med et anstrengt forhold til spill kan innskuddsbonuser bidra til en lenger og vanskeligere vei til en spillfri hverdag. 

- Vi vet at kunder med risikofylt spilleatferd blir trigget av slike bonuser. Det gjør at veien til en spillfri hverdag blir lengre og vanskeligere. Det er den viktigste grunnen til at vi ikke tilbyr innskuddsbonuser og gratisspinn, sier Tanja Sveen, rådgiver ansvarlig spill.

Brukes som lokkemiddel

Det er verdt å merke seg at innskuddsbonuser skiller seg fra premiebonuser man kan vinne i spillet og som er en del av et spills gevinsttabell. En premiebonus er noe du vinner. Dette er en integrert del av matematikken i et spill, mens en innskuddsbonus er et lokkemiddel for å få deg til å spille. 

- Den store forskjellen er at innskuddsbonuser er et incitament for å få deg til å spille når du ikke hadde bestemt deg for å spille, mens en premiebonus kan vinnes når du allerede spiller et kasinospill, presiserer hun.  

            

Dette er forskjellen mellom innskuddsbonuser og premiebonuser

  • En premiebonus er gevinst som er en del av spillets egen premietabell.  

  • En innskuddsbonus er et økonomisk incitament for å få deg til å spille mer. 

  • Norsk Tipping tilbyr ikke innskuddsbonuser. 

    

  • Innskuddsbonuser er ett av flere aggressive virkemidler Norsk Tipping sier nei til. Les mer om vårt ansvarlighetsarbeid her.

Innskuddsbonuser øker risikonivået 

Innskuddsbonuser kan fremstå som gratis penger, og det er en av grunnene til at man tiltrekkes av det. Derimot kommer bonusene ofte med en del vilkår som gjør at man bruker mer tid og potensielt mer penger på spill. For eksempel er det vanlig at kunden må omsette innskuddet og bonusen to, ti eller trettifem ganger for å få ut gevinsten sin.

- Økt tidsbruk kan også bidra til at personer som har et uproblematisk forhold til spill utvikler risikofylt spilleatferd, sier Sveen.

En annen negativ effekt er at bonuser kan lokke kunder til å spille spill de ellers ikke hadde tenkt å spille. 

- Spillere blir da eksponert for spill med høyere risikonivå og dette øker også sjansen for å utvikle en negativ spilleatferd. Altså er det flere grunner som er viktige i et forebyggingsperspektiv, sier hun. 

Spill med måte – så tipper du ikke over.

*Undersøkelsen er gjennomført av Kantar for Norsk Tipping i perioden 27. februar til 5.mars blant 1021 personer i befolkningen 18 år+.

Relaterte artikler