Eksplosiv EM-åpning: Tyrkia - Italia

Så skjer det! Fotball-EM starter fredag med åpningskampen Tyrkia - Italia og avsluttes med finale akkurat en måned senere. En hel nydelig sommermåned fylt til randen med deilig, deilig fotball.

ÅPNINGSKAMPEN: EM starter med Tyrkia mot Italia i Roma.
Forfatterbilde Norsk TippingSverreHoumbPublisert:10. juni 2021Endret:3. januar 2023

Åpningskampen står mellom to land der fotball betyr fryktelig mye og som begge har en rik fotballhistorie med noen av verdens mest engasjerte fans.

Vi snakker selvfølgelig om Tyrkia - Italia.

Fredag 2100: Tyrkia - Italia, direkte på NRK 1.

Åpningskampen finner du på Oddsen.

Italia - den gamle nye vinen

Cannavaro, Zoff, Buffon, Meazza, Pirlo, Maldini, Baggio, Riva - listen over italienske mesterskaps-legender er lengre enn det, men ett sted må man stoppe. Gli Azzuri - de azurblå vant sist EM i 1968 og har også to EM-finaler å se tilbake på. At de bommet på VM-kvalifiseringen var nok ubehagelig, men betyr ikke nødvendigvis så mye nå.

Coach Roberto Mancini bidrar aktivt til den nye italienske stilen. Der man tidligere har sett Italia score ett mål, deretter parkere bussen og kjede publikum inn til trygg defensiv seier forventes det nå mere trøkk og gusto i den nye italienske vinen. Den vinen har også klassiske overtoner med syv spillere av 26 i troppen som er over 29 år gamle. 

Italias kaptein Giorgio Chiellini på 36 år med 108 landskamper bak seg er eldstemann og en forsvarer med ekstrem kontinuitet. Han leverer kamp etter kamp for Juventus og landslaget, og gir rutine og tyngde fra start i gruppespillet. 

Med noen av fotballverdens mest fryktede angrepsvåpen, som Lazios eminente spiss, Ciro Immobile er det grunn til å glede seg til Italia-scoringer i verdensklasse.

Yngstemann i troppen er 21 år gamle Giacomo Raspadori fra Sassuolo. En angriper som er like god med begge beina, har blikk og touch, talent for ballfordeling, fine bevegelser, og blir kalt "den nye Antonio Di Natale". Raspadori har allerede båret kapteinsbindet for Serie-A klubben Sassuolo ved flere anledninger, og var i Italias U-21-tropp som ble slått ut av U-21-EM, men ble hentet av Mancini til EM-troppen.Norsk Tipping ønsker at du skal spille i trygge rammer - og at det skal gi spenning og glede. Er du imidlertid bekymret for dine spillvaner, foreslår vi at du besøker våre spillevettsider. Tyrkia - en sterk utfordrer?

Det er noen år siden Hakan Şükür herjet forover, og Rüştü Reçber sikret bakerste skanse for Tyrkia, men for en fotballnasjon i rivende utvikling er det mange som har kommet til i et land der mesterskapsprestasjonene har blitt bedre og bedre.

Den 68 år gamle landslagssjefen Senol Gunez er tilbake og er mannen bak Tyrkias høyvannsmerke med VM-bronsjen i 2002. De siste resultatene med landslaget har vært av varierende kvalitet. Senol kvalifiserte gledelig Tyrkia til EM, mens Tyrkias Nations League-innsats var under pari. 

De av oss som så Tyrkia banke Norge 3-0 i VM-kvalifiseringen fikk et glimt av hva laget kan, og i  EM-gruppe med Italia, Sveits og Wales er det mange tyrkere som håper og tror at det kan gå hele veien.

Ballfordeler Hakan Calhanoglu har herjet i serie A og vært viktig på landslag og klubblag. Sist ved å være svært delaktig i å sikre AC Milan Champions League-spill. Landslagskaptein og spiss Burak Yilmaz, som fortsatt er svært målfarlig til tross for 35 år på baken, fant nettet 16 ganger for Ligue 1-klubb Lille denne sesongen.

Calhanoglu gleder seg nok til å finne Yilmaz med velplasserte pasninger. På den andre siden finner vi spissen Cengiz Ünder og videre midtbanespillere Ozan Tufan (Fenerbache) på midten sammen med Okay Yokuslu (West Bromwich, på lån fra Celta Vigo).  

Ozan Kabak som spiller i Liverpool, på lån fra Schalke 04 er ventet å starte som stopper fremfor tyskfødte Kaan Ayhan. Sassuolo-spiller med erfaring fra både tyske og tyrkiske aldersbestemte landslag, Bundesliga og Serie A. Sassuolo-stopperen kan muligens få gleden av å møte sin yngre lagkompis Raspadori i dueller ved eventuelt bytte.

Kabak blir parhest med Caglar Söyüncü - den langhårede Leicester-forsvareren. "Cags" debuterte for Tyrkia som 19-åring mot Sverige i 2016 og har siden vært fast inventar, mens han parallelt har vist muskler, først i hjemlandet, deretter i Bundesliga for Freiburg og deretter i Premier League for Leicester, hvor han har vært fast i Brendan Rodgers lagoppstilling.

Ceki Celik som spiller for den franske Ligue 1-klubben Lille og var ønsket både av Tottenham, West Ham og Everton før sesongstart i år, starter på høyreback mot Italia (Også han foretrukket fremfor en annen Sassuolo-spiller. Den Østerriks-fødte høyrebacken Mert Müldür.)

Full EM-oversikt 

Den neste måneden er fullspekket med kamper nesten hver eneste dag. 51 kamper skal avvikles rundt om i Europa.

Hvem spiller hvilken dag og mot hvem? Her får du den fulle oversikten.

 

Relaterte artikler