eurojackpot

Dette skjer hvis du vinner 1,38 milliarder kroner

Skulle det bli en norsk Eurojackpot-milliardær av 1,38 milliarder kroner fredag, står Torbjørn Evjenth og Ingvild Elisabeth Flovik fra advokatfirmaet Dehn klare til å bistå med økonomisk veiledning.

GODT IVARETATT: Torbjørn Evjenth og Ingvild Elisabeth Flovik i advokatfirmaet Dehn er klare til å bistå norske Eurojackpot-vinnere, både i million- og milliardklassen.Foto: Ola Thorset, Norsk Tipping
Forfatterbilde Norsk TippingTinaWasa KartomtenPublisert:22. juni 2023

Den historisk høye førstepremiepotten er nå på 1,38 milliarder norske kroner (med gjeldende kurs på trekningsdagen), som tilsvarer maksimal premiepott på 120 millioner euro.

Så lenge førstepremiepotten er på makstaket, legges overskytende i andrepremiepotten. Derfor har også andrepremiepotten vokst kraftig. Fredag er den på 260 millioner kroner.

Eurojackpot
Spillefrist tirsdag eller fredag kl. 19:00
Lever spill

Advokatfirmaet Dehn følger opp storvinnere

Å vinne et millionbeløp er først og fremst moro. Samtidig er det nyttig å få eksperthjelp til å håndtere pengene best mulig, ikke minst når premien er i hundremillionersklassen, eller som nå: i milliardklassen.

Alle som vinner to millioner kroner eller mer hos Norsk Tipping, får tilbud om gratis økonomisk veiledning. Det er advokatfirmaet Dehn som bistår Norsk Tipping som en nøytral part i dette arbeidet, og det er advokatene Torbjørn Evjenth og Ingvild Elisabeth Flovik som står for veiledningen.

Ingen skatt på premien, men sannsynlig å havne høyt opp på skattelista

Enten man vinner et beløp i millionklassen, hundremillionersklassen eller i milliardklassen dukker det naturligvis opp mange spørsmål. For de av oss som er så heldige å vinne flere millioner, kan det være godt å vite at advokatene Torbjørn Evjenth og Ingvild Elisabeth Flovik står til tjeneste og er klare til å hjelpe.

– Hvis en nordmann vinner 1,38 milliarder fredag kveld blir det jubel både hos vinneren og hos oss, smiler de to og legger til litt praktisk informasjon:

– Det er ingen skatt på selve gevinsten, uansett hvor stor den er. Skattelistene beregnes ut fra hvilken formue vinneren har per 31.12, og en vinner av såpass mye penger vil nok uansett ha veldig stor formue ved årsskiftet.

Hvor høyt vinneren kommer på skattelista som publiseres om litt under ett år, vil naturligvis avhenge av hvor mange andre i kommunen vinneren bor i som har enda mer formue enn vinneren.

– Det er ikke mulig å unnta formuen sin fra offentliggjøring i denne typen lister. Vinnere av de største gevinstene tenker ofte på dette spørsmålet, men vi har ikke fått tilbakemelding fra noen vinnere om at de har opplevd ubehagelig oppmerksomhet som følge av at navnet deres har havnet høyt i skattelistene.

Beløp det kan være vanskelig å forholde seg til

Å plutselig få tilgang på så mye penger kan være overveldende for mange. Evjenth og Flovik forteller at en så stor sum som førstepremiepotten i Eurojackpot kan være vanskelig å forholde seg til, men at de forsøker å bidra til at vinneren skal finne riktige løsninger.

– Det avhenger veldig av hva som er viktig for den personen som vinner. Når det er snakk om såpass mye penger vil fokuset vårt være på å synliggjøre hvilke muligheter som finnes. Hvis man vinner 1,38 milliard kan det ligge an til kjøp av ny bolig og bil, forteller de to advokatene.

– Det kan også være naturlig å sette av en betydelig sum av gevinsten for å sikre sine etterkommere økonomisk trygghet. Det kan også være naturlig for noen å gi bort penger til ideelle organisasjoner eller til aktiviteter eller anlegg i nærområdet.

En premie på størrelse med fredagens førstepremie i Eurojackpot kan være overveldende.

– Premiepotten på fredag er så stor at det kan være vanskelig å forholde seg til. Vår rolle som rådgiver vil da være å dele av våre erfaringer og forsøke å bidra til at vinneren finner frem til riktige løsninger i den situasjonen vinneren er i.

Norsk Tipping ønsker at du skal spille i trygge rammer - og at det skal gi spenning og glede. Er du imidlertid bekymret for dine spillvaner, foreslår vi at du besøker våre spillevettsider.

Nyt følelsen av å være så heldig

Evjenth og Flovik forteller at de alltid gir råd om at de heldige vinnerne må nyte følelsen av å ha vunnet så mye penger, så godt det lar seg gjøre.

– Det første rådet vårt er alltid at den heldige må prøve å nyte følelsen av å ha vunnet så mye penger.

De to advokatene sier videre at deres beste råd til nybakte millionærer eller milliardærer, er å tenke over hva man trenger og hva man vil.

– Vårt beste råd er å ta seg god tid til å tenke gjennom hvilke behov man har og hva man vil. Det er et poeng å definere hva som er viktig for den enkelte vinneren. Litt avhengig av hvor mye penger det er snakk om, og hvor i livet vinneren er, så kan det være mange forskjellige tanker og problemstillinger som går gjennom hodet. Vår rolle er å være der for samtaler om slike tanker og problemstillinger ved behov, og å dele av våre erfaringer.

Fornuftige norske millionvinnere

Evjenth og Flovik forteller at hva ferske millionvinnere bekymrer seg over, varierer avhengig av størrelsen på premien. Et spørsmål som likevel er ganske vanlig er hvordan skatten beregnes.

– De aller fleste storvinnere har uansett langt mer fokus på gleden ved å ha vært såpass heldig, enn på bekymringer, forteller de.

Noen vinnere kan likevel ha bekymringer knyttet til pågang fra media, sikkerhet eller lignende.

– I slike tilfeller har Norsk Tipping et erfarent team tilgjengelig ved behov for å gi informasjon og trygghet til vinnerne. Måten Norsk Tipping ivaretar storvinnere på, skal nok ha mye av æren for at vi ikke hører mer om bekymringer, forsikrer advokatene.

De to har likevel et veldig godt inntrykk av norske millionvinnere.

– Vårt generelle inntrykk er at norske millionvinnere er nesten overraskende fornuftige. Mange av vinnerne vi er i kontakt med har konkrete tanker om hva de vil gjøre med pengene, og ønsker at vi som uavhengig rådgiver skal være med på vurderingen av om det de har tenkt er fornuftig, eller om det finnes alternativer som kan være enda bedre, avslutter de.

Over 200 millioner kroner i andrepremie

Neste trekning i Eurojackpot er fredag 23. juni. Førstepremiepotten er allerede på maks og vil fremdeles ligge på ca. 1,38 milliarder kroner. Det overskytende legges som nevnt i andrepremiepotten, som fredag vil være på ca. 260 millioner kroner.

Maksimal førstepremiepott 120 mill. euro. Gjeldende kurs på trekningsdag.

Eurojackpot
Spillefrist tirsdag eller fredag kl. 19:00
Lever spill

Vinnersjanse Eurojackpot

For å vinne førstepremie i Eurojackpot må en ha 5 rette tall av 50 mulige, i tillegg til 2 rette stjernetall av 12 mulige. Det gir totalt ca. 140 millioner mulige kombinasjoner per rekke, og vinnersjansen blir da ca. 1:140 millioner per rekke. For andrepremie er vinnersjansen ca. 1:7 millioner per rekke, mens nasjonal premie (1 million kroner) er ca. 1:antall rekker.

  • Antall premieutbetalinger totalt i 2023 (Norge): 3 942 759

  • Antall førstepremieutbetalinger i 2023 (Norge): 0

  • Antall millionærer i 2023 (Norge): 119

  • Høyeste premieutbetaling i 2023 (Norge): 35 074 530 kr.

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler