Gapahuk – populært i over 1000 år

Noen stokker og skinn. Det var alt vikingene trengte for å lage et midlertidig overnattingssted, om de var på vei til Landsting eller andre steder.

POPULÆRT BYGG: Gapahuken ved Nesvatnet på Manger i Alver kommune er populært. Her fra et arrangement i 2019.Bergen og Hordaland turlag
Forfatterbilde Norsk TippingArveFuglumPublisert:30. juni 2020Endret:2. januar 2023

Gapahuker har eksistert i over 1000 år, som et sted å søke ly for vær og vind. Noen ganger også et sted å overnatte, selv i vår tid. Et svært enkelt byggverk som i de mest ekstreme tilfellene kunne berge liv. Nå står det sjelden om livet, men nye gapahuker dukker opp hvert eneste år over hele landet. Fortsatt til glede for veifarende, barnehager, skoler og andre turgåere.

LES OGSÅ: Norsk Tippings overskudd - slik sprer det seg i samfunnet

Kort eller lang tur – behovet for en pust i bakken kommer uansett. Og i Norge kan vi aldri være sikre på at regnværet holder seg unna. Derfor kan tre vegger noen ganger være mer enn nok til å løfte kvaliteten på en tur i det fri.

Populært

Dette er tilfelle ved Nesvatnet i Alver kommune rett nord for Bergen. Friluftsområdet inneholder både tursti, gapahuk og toaletter.

– Det blir enormt mye brukt, forteller rådgiver i Alver kommune, Bente Kopperdal Hervik.

– Med nærhet til sentrum, skoler og barnehager er det et veldig populært sted for korte utflukter, sier hun. Totalt 192 000 kroner er mottatt i spillemidler for gapahuk-anlegget og turstien.

To mill. til gapahuker

Pengene kommer fra Norsk Tippings overskudd, og er en liten del av de rundt 5,7 milliardene som selskapet ga til Kulturdepartementet i år. Hundre prosent av Norsk Tippings overskudd går hvert år tilbake til gode formål i det norske samfunnet, og friluftslivsanlegg er en viktig del av anleggsmidlene.

Gapahuker er en anleggstype som sjelden er omfattende byggverk, og som ofte settes opp ganske raskt. I løpet av de to seneste årene er det bevilget rundt to millioner kroner til gapahuker over hele landet, og flere er under oppføring og planlegging. Det blir stadig større mulighet til å ta seg pauser i ly fra vind og regn, spise matpakker og drikke kaffe. Rett og slett nyte livet ute i naturen, om det er ved sjøen, på fjellet eller i skogen.

KOS: God plass til servering av hjemmebakst i gapahuken. Foto: Bergen og Hordaland turlag

Relaterte artikler