eurojackpot

Nordmann vant 485,1 mill. - her er ekspertenes råd

Fredag 26. juni tok en nordmann hele førstepremiepotten i Eurojackpot alene - og sikret seg rekordsummen 485,1 millioner kroner. Nå får vinneren tett oppfølging av økonomisk ekspertise. 

REKORDOPPFØLGING: Alexander Mollan (t.v.), Brede A. Haglund og Dag Michael Bjerkli i advokatfirmaet Brækhus har veiledet over 700 millionvinnere.Foto: Ola A. Thorset
Forfatterbilde Norsk TippingOla ThorsetPublisert:30. juni 2020Endret:2. januar 2023

Den nye premierekorden for Norsk Tippings spill lyder på utrolige 485 100 285 kroner. Sent fredag kveld ble den eneste førstepremievinneren i Eurojackpot kontaktet av Norsk Tippings vinnerteam. 

- Glad, men nummen

Han - vinneren er en mann - var naturlig nok svært overveldet over å få nesten en halv milliard kroner inn på konto

- Jeg er glad, men nummen, kommenterte mannen - som ønsker å være anonym. 

Vinneren har siden trekningen fredag fått oppfølging både av Norsk Tipping og eksterne økonomiske rådgivere. 

- Det viktigste for oss i Norsk Tipping er at mannen får den oppfølgingen han trenger, sier trekningsredaktør Pie Skagsoset Norseng. 

Det var hun som snakket med vinneren fredag kveld, og hun har siden hatt flere samtaler med vinneren. 

- Det var en meget spesiell kveld, sier hun.

Spill Eurojackpot her før fredag kl. 19.00

Over 700 millionærveiledninger

Som en del av oppfølgingen rundt vinnere tilbys profesjonell, økonomisk veiledning. Det er advokatfirmaet Brækhus som bistår Norsk Tipping som en nøytral part. De vil følge opp og rådgi rekordvinneren fra fredag.

- Vi har hatt kontakt med vinneren, og vil følge opp videre med økonomisk- og juridisk veledning, sier Brede A. Haglund, advokat og partner i Brækhus.

Med over 700 gjennomførte veiledninger av millionvinnere - som har vunnet alt fra to millioner kroner til nevnte 485,1 millioner kroner- har de etter hvert fått en solid erfaring på feltet. Og det er ingen tvil om at det er en merkbar forskjell å vinne flere hundre millioner kroner kontra "kun" 10 millioner kroner.

- Generelt sett er det nok slik at de større beløpene medfører en følelse av ekstra ansvar. Det tar nok litt ekstra tid å erkjenne at det faktisk er sant, og man tenker seg ekstra nøye om. 10 millioner kroner er en høy sum, for all del, men samtidig er det ikke  mye lenger. Det er kanskje mer håndfast, sier Haglund. 

Leve på rentene?

Hva de råder de heldige til å gjøre, varierer fra vinner til vinner. 

- I det første møtet med vinnerne er det viktigste å bli kjent, at det bygges tillit. Vi vil finne ut hvem vinneren er, hvilke mål han har, hva han har gjort tidligere, om han er risikovillig eller konservativ, og så videre. Ut fra det vil vi - gjerne i samråd med vinnerens bankforbindelse - komme med råd og anbefalinger for hvordan personen best kan forvalte pengene.

- Når en vinner over 485 millioner kroner, må en vel strengt tatt ikke gjøre noe som helst?

- Man kan få en god en god årlig utbetaling ved kun å la pengene stå i banken. Hvis en for eksempelets skyld setter en innskuddsrente på 1,5 prosent med et innskudd på 485 millioner kroner, vil det bety en årlig utbetaling - før skatt - på rundt 7,2 millioner kroner, svarer Haglund.

Han legger imidlertid til:

- Men vi forsøker generelt å få vinnerne til å tenke mer i prosent enn i penger. 1,5 prosent er relativt sett svakt, og skatt og inflasjon vil gjøre at kjøpekraften er den samme. Det finnes andre muligheter for å få pengene til å vokse. Klassiske eksempler er eiendomsinvesteringer og aksjeinvesteringer. – da gjerne gjennom aksje- eller kombinasjonsfond. Tradisjonelt har slike investeringer gitt bedre investeringer enn bankinnskudd. Men det betinger selvfølgelig at den som investerer må tåle at det svinger i markedet. 

Spill Eurojackpot her før fredag kl. 19.00

- Mange har det travelt

Selv om det er store individuelle forskjeller mellom vinnere, er det noen likhetstrekk som går igjen. Blant annet det faktum at noen ikke kan vente med å "komme i gang". 

- Mange har dårlig tid, og enkelte har nesten kjøpt bil før pengene er overført til konto. Blant annet derfor er det viktig for oss å komme inn tidlig, og forklare at de beste avgjørelser nødvendigvis ikke tas i absolutt lykkerus. Å ta seg god tid er viktig. Det eneste som egentlig haster, er å få pengene vekk fra brukskontoen hvor bankkortet er tilknyttet; det handler om trygghetsfølelse, sier Haglund.

Spill Eurojackpot her før fredag kl. 19.00

(Vinnersannsynlighet 1. premie er 1:95 mill., 2. premie 1: 6 mill. og nasjonal premie ca. 1:1.250.000 pr. rekke)

Vinnersjanse Eurojackpot

For å vinne førstepremie i Eurojackpot må en ha 5 rette tall av 50 mulige, i tillegg til 2 rette stjernetall av 12 mulige. Det gir totalt ca. 140 millioner mulige kombinasjoner per rekke, og vinnersjansen blir da ca. 1:140 millioner per rekke. For andrepremie er vinnersjansen ca. 1:7 millioner per rekke, mens nasjonal premie (1 million kroner) er ca. 1:antall rekker.

  • Antall premieutbetalinger totalt i 2023 (Norge): 3 942 759

  • Antall førstepremieutbetalinger i 2023 (Norge): 0

  • Antall millionærer i 2023 (Norge): 119

  • Høyeste premieutbetaling i 2023 (Norge): 35 074 530 kr.

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler