eurojackpot

Hva bør du gjøre hvis du vinner 443 mill.? Disse har svaret

I september 2019 vant en norsk mann 443,9 millioner kroner i Eurojackpot og satte dermed ny premierekord for Norsk Tippings spill. Men hva nå? Dette er ekspertenes råd.

MILLIONVEILEDERE: Brede A. Haglund (t.v.), Alexander Mollan og Dag Michael Bjerkli i Brækhus advokatfirma DA har veiledet over 700 millionvinnere.Pernille Storholm Skaret
Forfatterbilde Norsk TippingOla ThorsetPublisert:24. september 2019Endret:2. januar 2023

Det var en nærmest himmelfallen vinner Norsk Tipping snakket med sent fredag kveld 20. september. 

Ord vinneren selv brukte i løpet av samtalen var blant andre disse: Wow. Absurd. Surrealistisk. Sprøtt

Ikke så rart, kanskje, da han nettopp hadde fått høre at 443 904 560 kroner var på vei inn på konto. 

Vinneren la dessuten til: - Dette gir frihet og mange muligheter, men jeg må tenke meg godt om når jeg skal forvalte pengene. 

Ca. 100 mill. i potten fredag - spill Eurojackpot her!

"Det er på ordentlig"

Og når det gjelder forvaltning av den enorme pengesummen, er det kanskje godt for mannen å vite at han får profesjonell veiledning. Advokatfirmaet Brækhus bistår Norsk Tippings millionvinnere som en nøytral part, og har allerede hatt en innledende prat med rekordvinneren.

- Det stemmer, og vi vil følge opp med videre økonomisk- og juridisk veiledning, sier Brede A. Haglund, advokat og partner i Brækhus. 

De har etter hvert en solid erfaring på feltet - med over 700 gjennomførte veiledninger av millionvinnere - som har vunnet alt fra 2 millioner kroner til nevnte 443 millioner kroner. 

- Hva er den største forskjellen på vinnere av inntil 10 millioner kroner og de som vinne flere hundre millioner kroner?

- Det er nok slik at de som vinner de store beløpene føler på et ekstra ansvar, mentalt sett. For de fleste tar det nok litt ekstra tid å erkjenne at "dette er på ordentlig", og man tenker seg ekstra nøye om. 10 millioner kroner, derimot, er en høy sum - men samtidig ikke mye lenger. Det er kanskje mer håndfast, sier Haglund.

Spill Eurojackpot her før fredag kl. 19.00!

Kan i teorien leve fint på rentene

Hva de råder de heldige til å gjøre, varierer fra vinner til vinner. 

- I det første møtet med vinnerne er det viktigste å bli kjent, at det bygges tillit. Vi vil finne ut hvem vinneren er, hvilke mål han har, hva han har gjort tidligere, om han er risikovillig eller konservativ, og så videre. Ut fra det vil vi - gjerne i samråd med vinnerens bankforbindelse - komme med råd og anbefalinger for hvordan personen best kan forvalte pengene. 

- Men når en vinner 443 millioner kroner må en vel strengt tatt ikke gjøre noe som helst?

- Det er fullt mulig å sitte helt stille midt i båten, og få en god utbetaling årlig ved kun å la pengene stå i banken. Hvis en for eksempelets skyld setter en innskuddsrente på 1,9 prosent med et innskudd på 443 millioner kroner, vil det bety en årlig utbetaling på cirka 8,4 millioner kroner, svarer Haglund.

Samtidig legger han til:

- Men vi forsøker generelt å få vinnerne til å tenke mer i prosent enn i penger. 1,9 prosent er relativt sett svakt, og skatt og inflasjon vil gjøre at kjøpekraften er den samme. Det finnes andre muligheter for å få pengene til å vokse. Klassiske eksempler er eiendomsinvesteringer og aksjeinvesteringer. – da gjerne gjennom aksje- eller kombinasjonsfond. Tradisjonelt har slike investeringer gitt bedre investeringer enn bankinnskudd. Men det betinger selvfølgelig at den som investerer må tåle at det svinger i markedet. 

- Ta det med ro!

Selv om det er store individuelle forskjeller mellom vinnere, er det noen likhetstrekk som går igjen. Blant annet det faktum at noen ikke kan vente med å "komme i gang". 

- Mange har dårlig tid, og enkelte har nesten kjøpt bil før pengene er overført til konto. Blant annet derfor er det viktig for oss å komme inn tidlig, og forklare at de beste avgjørelser nødvendigvis ikke tas i absolutt lykkerus. Å ta seg god tid er viktig. Det eneste som egentlig haster, er å få pengene vekk fra brukskontoen hvor bankkortet er tilknyttet; det handler om trygghetsfølelse, sier Haglund.

- Hva hadde du gjort selv hvis du hadde vunnet flere hundre millioner kroner?

- Jeg er så heldig at jeg får ukentlige telefoner fra Norsk Tipping på Hamar, men fra feil nummer. Selv hadde jeg plassert en del av premien i eiendom og fond som mer passive investeringer, samtidig som jeg hadde involvert meg mer aktivt i norske gründerbedrifter; alltid givende å jobbe med folk som brenner og vil oppnå noe. Så gir en ekstra trygghet at mine veiledningskolleger Alexander og Dag vil følge meg opp, sier Haglund med et smil.  

Spill Eurojackpot her før fredag kl. 19.00!

(Vinnersannsynlighet 1. premie er 1:95 mill., 2. premie 1: 6 mill. og nasjonal premie ca. 1:1.250.000 pr. rekke)

Vinnersjanse Eurojackpot

For å vinne førstepremie i Eurojackpot må en ha 5 rette tall av 50 mulige, i tillegg til 2 rette stjernetall av 12 mulige. Det gir totalt ca. 140 millioner mulige kombinasjoner per rekke, og vinnersjansen blir da ca. 1:140 millioner per rekke. For andrepremie er vinnersjansen ca. 1:7 millioner per rekke, mens nasjonal premie (1 million kroner) er ca. 1:antall rekker.

  • Antall premieutbetalinger totalt i 2023 (Norge): 3 942 759

  • Antall førstepremieutbetalinger i 2023 (Norge): 0

  • Antall millionærer i 2023 (Norge): 119

  • Høyeste premieutbetaling i 2023 (Norge): 35 074 530 kr.

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler