grasrotandelen

Jakten på drømmen

De begynte for ni år siden: To naboer med ti unger gikk sammen og startet klubb på Jessheim. I dag driver turnlegenden Espen Jansen (49) en av landets største turnforeninger.

EN DRØM: Turnklubben som startet i det små er nå blitt en av Norges største klubber.
Norsk Tipping
Publisert:25. april 2018Endret:2. januar 2023

– Det har vært ganske vilt – et lite eventyr, må jeg si. Responsen i lokalmiljøet har vært helt enorm. I dag er vi 1.500 barn som er i aktivitet i klubben. Det ville jeg aldri ha drømt om da vi startet, forteller Jansen.

Hvem synes du skal få noe av Norsk Tipping sitt overskudd? Bli Grasrotgiver her

Viktig med bredde

Espen Jansen er Norges største turner gjennom tidene med sine 96 NM-gull og ti kongepokaler. For mange er han kanskje mest kjent som finalist i vinterens utgave av Mesterens Mester, der han tapte på målstreken for Gro Hammerseng-Edin, i luksuriøse omgivelser i Portugal. 

Like glamorøst er ikke livet i turnhallen på Jessheim, der Jansen og en gruppe ildsjeler driver klubben Hoppensprett Turn. Men Espen kunne ikke ha tenkt seg å bytte det med noe annet. Hver kveld kommer hundrevis av barn i hallen for å leke, trene og være i bevegelse.

– Vi satser både på bredde og elite. Vårt mål er å bli den ledende turnklubben i landet på elite, men det er like viktig for oss å bli gode på bredde. Hver dag jobber vi hardt for at flest mulig barn skal få mulighet til å bevege seg. 

Høy pris - får uventet hjelp

Det koster å drive idrett. Det meste av inntektene kommer fra medlemskontingenter, som klubben forsøker å holde så lave som mulig. Målet er at så mange som mulig kan trene.

Denne vinteren øker Grasrotandelen til Norsk Tipping fra fem til syv prosent.

Det betyr tusenvis av friske kroner for Hoppensprett Turn og mange andre lag og foreninger. Espen Jansen forteller at de nå har ansatt en klubbkoordinator som blant annet får i oppgave å få sving på grasrotrekrutteringen i klubben.

- Jeg tror mange lag og foreninger i Norge ikke er helt klar over hvor mye de kan få ut av Grasrotandelen. Jeg ser jo at noen klubber tjener ti- og hundretusener av kroner, sier 49-åringen.

I dag har Hoppensprett syv utøvere på guttelandslaget, én på junior- og én på seniorlandslaget.

Stor glede

Noen som befinner seg på andre siden av skalaen fra idrettslagene, finner vi på Røde Kors-huset på Gressvik i Østfold. Her gjør medlemmene i Fredrikstad Trekkspillklubb seg klare. De skal snart spille konserter både i Sverige og Norge – og nå er det viktig å få samspillet til å sitte. Leder Jan-Ivar Aasen (70) henger det store, flotte instrumentet på skuldrene og varmer opp belgen med noen toner.

– Vi øver tre timer. Vi har stor glede av musikken, nå er vi 33 som spiller aktivt. Men vi skulle veldig gjerne ha hatt med noen unge her, forteller Aasen.

Gruppa smeller til med en marsj i kveldens første stykke, «Den norske løve». Det er smil og gode rytmer. Aasen har vært med i klubben siden begynnelsen på 1970-tallet.

Klubben, sammen med andre frivillige musikkforeninger og -korps, dyrevernforeninger og andre lag får millioner inn på konto hvert år takket være Grasrotandelen.

- Grasrotandelen er en viktig del av våre inntekter, det blir en del tusenlapper i året. Så vi synes dette er en veldig fin ordning fra Norsk Tipping – og det er topp at prosenten øker, sier Jan-Ivar Aasen i Fredrikstad Trekkspillklubb. FIN ORDNING: Jan-Ivar Aasen i Fredrikstad Trekkspillklubb er glad for at klubben styrker økonomien med Grasrotandelen fra Norsk Tipping. Foto: Norsk Tipping / VG Partnerstudio.

Hva er Grasrotandelen?

Grasrotandelen er en ordning som gjør at en prosentandel av det du spiller for hos Norsk Tipping går direkte til et lag eller en forening du ønsker å støtte. I fjor gikk hele 455 millioner kroner til lag og foreninger over hele landet gjennom ordningen.

Nå kommer altså et ekstra, permanent pengedryss til norsk frivillighet på mange millioner.

– Når Grasrotandelen nå er økt til syv prosent blir hver enkelt grasrotgiver enda mer verdt for foreningene, sier Anne Helseth, ansvarlig for Grasrotandelen i Norsk Tipping.

Det finnes om lag 30.000 registrerte grasrotmottakere over hele landet, og bredden er stor.

Hvilken Grasrotmottaker velger du?  Velg din mottaker her

Relaterte artikler