fremsidegrasrottrener

Jan-Steinar er Årets grasrottrener: – En helt spesiell rollemodell

Jan Steinar Karlsen i Borgen IL har startet et stjernelag for barn med funksjonsnedsettelser. Nå er han Årets grasrottrener i fotball.

ÅRETS GRASROTTRENER: Jan-Steinar Karlsen i Borgen IL ble overrasket av Thomas Johansen i Norsk Tipping og Brede Hangeland i Norges Fotballforbund under en av Stjernelagets treninger.Megapiksel AS
Forfatterbilde Norsk TippingPernilleStorholm SkaretPublisert:8. desember 2023

– Dette er helt surrealistisk! Jeg er ekstremt satt ut. Bare det å bli nominert av klubben min betød utrolig mye. Det at jeg nå vinner den nasjonale prisen ... Nei, det er helt «over the top», sier Årets grasrottrener i fotball 2023 Jan-Steinar Karlsen og supplerer: 

– Først og fremst er jeg glad for at Borgen IL og barna på stjernelaget nå blir lagt godt merke til. 

Se Brede Hangeland overraske Karlsen med prisen

Det sies at Karlsen mer eller mindre er gift med Sarpsborg-klubben Borgen IL. I tillegg til å være trener for G2017 og sportslig ansvarlig for klubbens fotballskole, er han trener og primus motor for Borgen ILs stjernelag for barn med funksjonsnedsettelser.  

Nå er han også årets grasrottrener i fotball for 2023. En pris han ble overrasket med av Norges Fotballforbund, Norsk Fotballtrenerforening og Norsk Tipping under en av treningene med Stjernelaget. Det var tidligere Premiere League-spiller Brede Hangeland, nå spilleransvarlig for herrelandslaget, som sto i spissen for utdelingen.

Her overraskes Jan-Steinar Karlsen som Årets grasrottrener

 Enorm utvikling

Ifølge andre frivillige i Borgen IL som nominerte Karlsen, er han en helt spesiell rollemodell. En trener med flotte holdninger, som gjør at barna føler mestring i alle arenaene han tilrettelegger for.  

Stjernelaget, som ble startet av Jan-Steinar, er et lag for barn mellom 6 og 15 år med kognitive funksjonsnedsettelser. Laget er nå integrert i klubben og er med på både aktiviteter og cuper.

Noen av barna som tidligere ikke har turt å gå ut på gresset, spiller i dag hele kamper. 

– Det er flere som har hatt enorm utvikling på ett år. Det kan se ut som små steg fra utsiden, men for oss er det månelandinger. Stjernelaget skal være en trygg og morsom arena, men også en arena hvor vi har forventninger til barna. Dette er barn som sjelden opplever å bli satt krav til, men det er et viktig element for å skape god selvfølelse og mestringsfølelse, sier Karlsen.  

– Jan-Steinar er et stort forbilde og en rollemodell i norsk fotball, konstaterer Hangeland. 

VINNER: Jan-Steinar Karlsen i Borgen IL er Årets grasrottrener. Han berømmes blant annet for sine flotte holdninger og lune vesen.Megapiksel AS

Relasjonsbygging er det viktigste

Sammen med andre frivillige i Borgen, skaper Karlsen et likeverdig tilbud på fotballbanen for alle som ønsker å delta. 

 Hvordan jobber du for at stjernelaget skal bli en god og trygg arena for tilrettelagt fotball? 

– Det aller viktigste er relasjonsbygging. I tillegg er forutsigbarhet og en form for struktur noen av de største bidragsyterne til trygghet. Dette er også en gruppe som har enda større behov for det enn andre barn, sier Karlsen. 

Nesten hele fritida hans går med til Borgen IL. 

 Hva gir det deg i retur å investere så mye tid i for eksempel Stjernelaget?

– Det beste er den ufiltrerte gleden de viser. De er blottet for de tullete sosiale maskene vi andre tar på oss. Når jeg kommer inn på trening i en hektisk hverdag og barna kaster seg rundt halsen på meg, da er det ingen tvil om at det er verdt det, sier han. 

 Har du noen råd til andre som ønsker å starte stjernelag i sin klubb?

 – Det er lurt å ha med en eller flere på laget som har erfaring og kompetanse med barn med funksjonsnedsettelser. Det er ikke en forutsetning at alle trenerne har det, men noen av dem bør det. Trenerne må også se individene, og kommunisere mye med foreldrene. I starten er nesten foreldrene viktigst. De må føle seg trygge og være med på laget. Tenk relasjonsbygging i alle ledd, sier Karlsen. 

Løfter fram de gode rollemodellene

Prisen Årets grasrottrener er blitt delt ut i fotballen siden 2021. 

– For Norsk Tipping er det viktig å løfte fram rollemodellene som legger til rette for god aktivitet og trygge miljøer på anlegg som er finansiert av spillemidler. Her er grasrottrenerne kanskje de viktigste rollemodellene. Likevel får de ikke alltid den oppmerksomheten og anerkjennelsen de fortjener, sier rådgiver i Norsk Tipping Preben Stai og fortsetter:

– Med denne kåringen har vi lyst til å gi alle som blir nominert den anerkjennelsen og stoltheten vi håper det medfører å bli satt pris på av noen i sitt lokalmiljø. I tillegg håper vi at andre kan la seg inspirere av disse gode rollemodellene.  Jan-Steinar gir virkelig drømmen en sjanse for mange barn. Han er et fantastisk trenerforbilde og en verdig vinner av prisen.

Relaterte artikler