Skateboard i Norge: Fra forbud til livsglede

Utrolig, men sant: Det var forbudt. Totalt forbudt. Ingen fikk hverken selge, kjøpe eller drive med skateboard i Norge fram til 1989. 

AKTIVT: Lillesand Brettklubb er en aktiv skateklubb, som nå håper på oppgradering av anlegget, blant annet ved hjelp av spillemidler fra Norsk Tipping. F.v. Sofie Valle Mørk, Malene Svanaasen, Kristina Westad og John Svanaasen.Privat
Forfatterbilde Norsk TippingArveFuglumPublisert:30. juni 2020Endret:2. januar 2023

100 prosent av overskuddet fra Norsk Tipping går til små og store drømmer. Hver dag. Over det ganske land har overskuddet bidratt til å gi gode forhold for den tidligere forbudte aktiviteten.

Anleggene har poppet opp 

Kom du hjem fra utlandet i "gamle dager" med et brett i bagasjen, ble det beslaglagt i tollen. For 31 år siden ble forbudet opphevet, og skaterne kunne endelig utfolde seg uten å måtte kikke seg over skuldrene.

Nå finnes det et utall skateanlegg i Norge, både ute og inne. Sporten er ikke bare blitt lovlig, den har også fått OL-status. I sommer skulle skatere fra hele verden kjempet om medaljer i Tokyo, men vi må vente til neste år for å kåre den første olympiske mester på skateboard.

LES OGSÅ: Norsk Tippings overskudd - slik sprer det seg i samfunnet

Dette hindrer likevel ikke barn og ungdom, og etter hvert også en del voksne, å utfolde seg her hjemme. Nå finnes det anlegg nesten overalt. I store og små byer, i forsteder og på bygda. Skatere trenger kun et brett, en hjelm og helst litt kne- og albuebeskyttelse – så er de i gang. Terping, terping og atter terping på vanskelige triks fører etter hvert til høyt nivå, akkurat som i andre idretter.

Men skaterne har beholdt leken, og så lenge anlegget er godt nok, fungerer denne fritidsaktiviteten like godt både som toppidrett og rekreasjon. Skatere i full utfoldelse representerer livsglede og kreativitet.

Stor aktivitet i Lillesand

I Lillesand i Agder finner vi et svært aktivt skatemiljø, som har anlegg både ute og inne. Lillesand skatepark sto ferdig allerede i 2005, og er blitt brukt mye. Så mye at det snart er behov for oppgradering, noe det jobbes med å få til. For 15 år siden ble det delt ut 200 000 kroner i spillemidler til Lillesand skatepark; penger som kommer fra Norsk Tippings overskudd. En søknad om penger til utbedring av anlegget vil antakelig komme.

LES OGSÅ: Fra kloakklukt til idyll ved Drammenselva

 – Lillesand Brettklubb er aktiv og har dyktige folk. Sammen skal vi helt sikkert få til å gjøre forholdene enda bedre for skatere som elsker det de driver med, sier kulturkonsulent i Lillesand, Bjørnar Heldal.

Antall skateanlegg i Norge har skutt i været, noe som gjenspeiles i mengden søknader om spillemidler. I løpet av de siste tre årene er det delt ut over 21 millioner kroner fra Norsk Tippings overskudd til større og mindre anlegg landet rundt.

Relaterte artikler