aktuelt

Våre beste tips: Dette bør du gjøre før du begynner å spille

Pengespill er for de fleste en kilde til spenning i hverdagen, men for noen utvikler det seg til en byrde. Ved å ta noen enkle forhåndsregler kan du minimere sjansen for at det skjer deg – spill med måte, så tipper du ikke over.

Forfatterbilde Norsk TippingTommyKristiansenPublisert:25. september 2020Endret:2. januar 2023

Norsk Tipping har mange tiltak for å forebygge spilleproblemer og forhindre at pengespill får langsiktige konsekvenser for hverdagslivet og økonomien. Grensene våre setter øvre rammer for hvor mye du tape på pengespill og analyseverktøyet Playscan følger med på, og gir deg råd om, spillemønsteret ditt.

Men, selv om vi har gode forebyggende tiltak kan pengespill fortsatt bli en belastning. Derfor er det lurt å lage seg noen kjøreregler før du begynner å spille. Her er våre beste tips.

Bestem på forhånd hvor mye du ønsker å bruke på pengespill

Noen former for pengespill er mer risikable enn andre. Graden av risiko handler om tid og hvor mye det er mulig å tape. Raske spill, som kasino, er mest risikabelt. Tiden det tar fra du setter innsatsen til du får vite resultatet er bare noen sekunder. Da er det lett å miste oversikt og kontroll over hvor mye tid og penger du faktisk bruker. Selv om vi har noen innebygde mekanismer i spillene våre som forhindrer muligheten for å tape de største summene, kan det som sagt være lurt å gjøre seg noen tanker om hvor mye tid og penger du ønsker å bruke på spill. Da blir det lettere å holde oversikten.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

-Dersom du på forhånd har bestemt deg for hvor mye penger du ønsker å bruke på spill, blir det lettere å ha kontroll. En måte du kan sørge for å holde oversikt er ved å sjekke spillregnskapet. Da ser du hvor mye du har spilt for, sier fagsjef for ansvarlig spillvirksomhet, Bjørn Helge Hoffmann.

Les mer: Sjekk spillregnskapet ditt her (NB: Innlogging påkrevd)

Spill ikke for mer enn du kan tape

Det er ingen fasit på hvor mye man bør bruke på pengespill, men en tommelfingerregel er at en ikke bør spille for mer enn en er komfortabel med å fortelle til venner og familie. Dersom du på forhånd finner riktig nivå for deg, kan du sette en passende tapsgrense. Da vil du unngå negative overraskelser.

Les mer: Sett dine personlige tapsgrenser her (NB: Innlogging påkrevd)

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Unngå forsøk på å vinne tilbake det du har tapt

Når du spiller pengespill er sannsynligheten alltid større for at du taper enn vinner. Om du har tapt penger og tenker at du skal vinne dem tilbake, vil det alltid være mer sannsynlig at tapet blir større enn at du vinner pengene tilbake. Gevinst skyldes nesten alltid tilfeldigheter eller flaks. Vi vet at både store tap og store gevinster kan stimulere lysten til å spille mer. Sistnevnte er årsaken til at store gevinster havner på bankkontoen din og ikke på spillerkonto.

-Det er viktig å huske på at sannsynligheten for å tape i pengespill er mye større enn for å vinne, og det gjelder alle spill. Derfor er det viktig å holde spillingen på et nivå som gir deg glede og spenning, og ikke tipper over til å bli en kilde for bekymring, sier Bjørn Helge.

Les mer: Lurer du på hvilken risikoprofil du har? Ta den anonyme selvtesten her.


Relaterte artikler