flax

Volvo - svensken nordmenn elsker

Årets BilFlax-bil er en nydesignet Volvo XC60 T8 AWD R-design, men Volvo har hengt med siden 1927. De har satt sitt preg på bilverdenen og samfunnet gjennom design, motorsport og filmstjerner i over 90 år.

IDENTITETSMARKØR: Svenske biler har tradisjonelt blitt brukt i amerikanske og engelske filmer av rolleinnehavere som skal dampe av intellektuell kapital.
Forfatterbilde Norsk TippingSverreHoumbPublisert:1. mai 2018Endret:2. januar 2023

De fleste har et forhold til Volvo. Enten du er som den Volvo-hatende Ove i Fredrik Backmans roman "En mann ved navn Ove". Om du elsker sikkerheten og designen eller lar deg imponere over Volvos fremtidsrettede selvkjørende bil-prosjekt, med testfamiliene Hain og Simonovski fra Göteborg, så skaper Volvo følelser med produktene sine.

Barndommens bilturer

 For meg er gode bilopplevelser mange. En førjulstur gjennom vinterlandskap i en mellomblå Volvo 145 Express for å fange juletre og småturerer og sørlandsturer i min onkels  marineblå Volvo 145. Opplevelser, lukter,lyder og inntrykk, ettertrykkelig etset inn i et smågutt-sinn.

Og så var det Roger Moore. Han var både James Bond OG The Saint, eller på norsk, Helgenen. I den tida da det kun fantes NRK, var en hvit Volvo P1800 en skikkelig sportsbil og noe nærmest uoppnåelig, som bare Helgenen kjørte

Kungen i Østerdalen

Det var for øvrig i samme type bil, men det var en rød Volvo P1800, at den da ugifte svenskekongen, Carl Gustav ankom en bensinstasjon i min barndomsby Elverum, en dag på syttitallet for et nødvendig ærend, før han strøk videre uten sikkerhets-eskorte.

Det var sterke inntrykk. Jentene fniste og gutta stirret på monarken i  rød Volvo sportsbil som forsvant østover i skogene. Prinser i sportsbil med bølger i håret, kjørehansker i lyst skinn og pilotbriller var ikke hverdagskost på Basthjørnet i Elverum på syttitallet.

Motorsport

Eksotisk var det også, med Volvo i motorsport med Rally, Rallycross, BTCC og STCC.
Tre europamester-titler og to verdensmester-titler i rally, RAC-rally i England, Safari-rally i Kenya og Akropolis-rally i Hellas. 
 Europamester-titler i banekjøring og ikke minst, europamestertitler i rallycross med Per-Inge Walfridsson med nordmannen Per Engseth hakk i hæl på sytti- og åttitallet i Volvo 343 Turbo.
 
Joda, det svingte av Volvo, og selv om Björn Borg og Ingmar Stenmark var sponset av erkefienden Saab som også gjorde furore i rally og rallycross, er det nok flere samlet som har kjørt Volvo i rallysammenheng (om enn Saab har flere titler). De finnes sogar en egen klasse i rally for mildt modifiserte Volvo 240. Ikke galt for en bil som gikk ut av produksjon i 1993

Den sofistikerte film-bilen

 Svenske biler har tradisjonelt blitt brukt i amerikanske og engelske filmer av rolleinnehavere som skal dampe av akademia, intellektuell kapital og WASP-ism. Noe utenfor den jevne amerikanske "Regular Joe" som trolig ville dundre rundt en Trans Am med hockeysveisen stolt vaiende i vinden.

Ikke det at Volvo mangler status som rånebil. Det har tradisjonelt vært en familiebil, som også har vært solid nok til å overleve i mange år, og ende opp som rullende fritidsklubb for barna i huset og deres venner. 

I amerikansk film velges Derimot Volvo som et statement om at eier har kulturell kapital, fordi den er gjennomdesignet, trygg og sikker. The Faily Stone, Bee Season, Boiler Room, i alle disse filmene har Volvo fremtredende posisjoner som sosiale identitetsmarkører.

Standardversjonen av Volvo 240 finnes alene i over 1520 registrerte filmroller meldes det i Internet Movie Car Database. Det er riktignok ikke i alle filmene de har en fremtredende rolle, men i mange brukes de i en scene eller brukes av en karakter i filmen, i kortere eller lengre sekvenser.

I noen filmer er til og med bilen en del av historien. En av de beste kommentarene til Volvos litt firkantede design på sytti- og åttitallet kom i komedien "Crazy People" med Dudley Moore, Darryl Hannah og Paul Reiser, om et annerlede reklamebyrå. De lanserte følgende slogan for å selge Volvo:

"Buy Volvos. They're boxy but they're good. We know they're not sexy. This is not a smart time to be sexy anyway, with so many diseases around. Be safe instead of sexy. VOLVO. Boxy, but Good".

Flax-bilen 2018

I dag er Volvo helt i front både teknisk, og når det kommer til tiltalende design og sikkerhet og Volvo XC60 ble kåret til Årets Bil i 2018.

Volvo XC60 T8 AWD, R-design er en SUV for opp til fem personer, spekket med avansert føreropplevelse, lyd, navigasjon, sportslig og sofistikert interiør, fra en  produsent i verdensklasse av sikre, sportslige og komfortable biler.  XC60 T8 er også miljøvennlig i egenskap av å være en ladbar hybrid.

Du kan kjøre på elmotor, eller du kan velge hybrid-drift som enten kombinerer kraftkildene 2 x elmotor og forbrenningsmotoren, eller alle tre kraftkilder samtidig og da har du i årets Flaxbil ca 407 hk og 640 nm. dreiemoment tilgjengelig.

  Norsk Tipping og Flax har hatt samarbeid med Volvo i flere år da de vant anbudsprosessen om levere BilFlax-biler. Både forrige generasjon XC60, XC90 T8 AWD R-design har vært Flax-biler, og XC60 T8 AWD, R-design er årets Flax-bil.
- Samarbeid og tilgjengelighet vektes høyt hos oss, og Bilia og Volvo har svart bra på disse områdene, sier Lise Vold, produktutvikler for Flax hos Norsk Tipping.

Vinn årets BilFlax-bil

BilFlax kan du skrape digitalt eller kjøpe hos din Norsk Tipping-kommisjonær. Det er åtte biler i toppremie på de fysiske loddene. De digitale loddene tilbys i form av en umiddelbar trekning, slik at sannsynligheten for å vinne er den samme hver gang og antall biler som kan vinnes er "uendelig".

BilFlax 2018 koster 25,-

Skrap BilFlax 2018 her

Vinnersannsynlighet BilFlax er 1: 312.525. 

Vinnersjanse Flax

Flax tilbys både som fysiske og digitale skrapelodd. Det er en rekke forskjellige Flax-lodd - fysisk og digitalt - med forskjellige spillegenskaper, premiestiger og forskjellig vinnersjanse.

Fysisk Flax er trykt opp i opplag, og er et forhåndstrukket lotteri. Vinnersjansen for toppremie i hvert enkelt spill vil da være antall lodd som er trykket opp delt på antall toppremier som er fastsatt. Et eksempel: I MillionFlax er vinnersjansen for toppremien på 1 million kroner 1:600 030. Det betyr at det i gjennomsnitt vinnes en toppremie for hver gang det er solgt 600 030 lodd. Vinnersjansen for toppremier og øvrige premier er trykket bak på hvert lodd. 

Digitale Flax-lodd tilbys i form av en umiddelbar trekning på nett/mobil/app. Det betyr at vinnersjansen er den samme hver gang det spilles, ikke gjennomsnittlig som hos fysiske Flax-lodd. 

Alle Flax-lodd har 18-års aldersgrense. Hjelpelinjen.no

  • Antall premieutbetalinger totalt i 2023: (alle typer Flax-lodd): 17 219 171 (fysiske Flax lodd:  7 625 376, digitale Flax-lodd: 9 593 795)

  • Antall førstepremieutbetalinger 2023 (i lodd med toppremie på 1 million kroner eller mer: 44 (29 millionutbetalinger fysisk Flax, 15 millionutbetalinger digital Flax)

  • Antall millionærer i 2023: 44

  • Høyeste premieutbetaling i 2023: 4 800 000 kr (Flax for livet, fysisk lodd)

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler