selskapetbloggfremside

Damer: Prøv å si ja til ansvar!

Her er en tydelig oppfordring på kvinnedagen. Let etter grunner til å si ja til ansvar før du finner alle argumentene for å si nei. Se først etter fordeler og muligheter, ikke ulemper og belastninger.

Tonje Sagstuen er kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping.
TonjeSagstuen
Publisert:7. mars 2023Endret:8. mars 2023

Fra jeg var ganske ung har jeg både i idretten, i jobbsammenheng og også privat fått spørsmål og utfordringer der den første innskytelsen har vært å si NEI. Det er tryggest, enklest, og faktisk ofte forventet.

Første gang jeg virkelig kjente på dette dilemmaet, var da jeg som fersk 16-17 år gammel landslagsspiller i håndball ble spurt om å være spillernes representant. Det innebar å være en form for tillitsvalgt, mot trenere og ledere.

Jeg var en av de nyeste i laget. Likevel ønsket de andre spillerne at jeg skulle være den som kunne snakke deres sak mot selveste Sven Tore Jacobsen – som var viden kjent for sitt temperament. Hvorfor i all verden skulle jeg utsette meg for det, tenkte jeg. Samtidig var det noe som trigget meg. Muligheten til å ta en rolle, gjøre en forskjell og ikke minst, være med å påvirke både min egen og resten av spillernes hverdag.

Jeg sa ja. Det hendte at jeg angret på det. Men jeg kjente også på mot, og til og med litt stolthet.

Du kan starte i det små. Begynn med å legge merke til det hver gang du sier ja til en oppgave, en utfordring eller en rolle som krever at du stikker hodet fram. Legg merke til det når du fatter beslutninger og tar på deg ansvar. Slik bygger du erfaring, trygghet og mestring i både små og virkelig store oppgaver.

Av og til kommer du til å bomme. Du vil garantert tenke «dette er det dummeste jeg har gjort». Men, du vil vokse! For det vi snakker altfor lite om, er at det også er både gøy og spennende å ha ansvar. Kanskje kan det å ta ansvar i et frivillig verv også være med på å forme deg i arbeidslivet. Erfaringen kan gjøre deg åpen for, og rustet til, mer ansvar også der.

Det er ikke en spesiell type kvinnelig leder vi trenger, verken i idretten eller i arbeidslivet. Det er selvsagt suverent med typer som fotballpresident Lise Klaveness, som er blitt selve bildet på den sterke og modige kvinnelige lederen. Alle husker hvordan hun snakket det mannstunge FIFA midt imot. Slik er hun blitt et forbilde for både kvinner og menn. Hun er et forbilde i kraft av det hun står for, det hun ønsker å få til, og den personligheten hun har. Sånne ting skiller ikke på kjønn.

Men, du trenger ikke sammenligne deg med slike ledere. Du trenger ikke være av typen som alltid står på barrikadene, trives i rampelyset og elsker å ta ordet. Ja, det er egenskaper vi ofte tenker er nødvendige å ha som leder – men ledelse er så mye mer enn det.

Ledelse er å være i stand til å få det beste ut av dem du jobber sammen med. Ledelse er å sette sammen gode team. Ledelse er å tørre å gi andre ansvar for at vi når felles mål. Det finnes ingen fasit - ikke bare én måte å være leder på. Det er heller ikke slik at du er utlært på en dag. Erfaring kommer nettopp gjennom å sette seg i posisjon til å få det. Dyrk din personlighet og dine sterke sider, vær klar over hva du må utvikle, og hva du bør be om støtte og hjelp til.

Og idretten kan være et godt sted å starte. 8. mars la Norges Idrettsforbund fram tall på kjønnsbalansen blant ledere, trenere og dommere i både topp- og breddeidretten. Og mens 40 prosent av alle medlemmer i idrettslag er kvinner, er de ikke på noen måte representert på samme måte i lederverv.

I Norsk Tipping har vi forpliktet oss til å jobbe for like muligheter på alle arenaer vi er til stede på. Vi skal få fram gode rollemodeller, ledere, trenere og frivillige som går foran og viser vei. For oss er det en selvfølge å bidra når idretten virkelig samler krefter til et markløft for likestilling. Derfor er vi partner når NIF på tvers av alle idretter, med Norges Fotballforbund i front, lanserer satsingen «Vi trenger deg» på kvinnedagen. Målet er å få opp andelen kvinner som tar på seg trener-, leder- og styreverv i norsk idrett.

Det er langt til mål, men ambisjonen er reell. Tiltakene er allerede utprøvd i Innlandet idrettskrets, med gode resultater. Kretsen utviklet blant annet et enkelt, digitalt registreringsverktøy der du kan legge inn hva du kan tenke deg å bidra med, og hvor du har lyst til å gjøre det. Lokalt eller nasjonalt. Så kan riktig klubb eller forbund ta kontakt.

Nysgjerrig? Sjekk selv her, på hjemmesiden «Vi trenger deg». Her står alt du trenger å vite for å komme i gang. Oppfordringen dukker nok også opp i en kampanje der du bor, eller kanskje er det klubben til datteren din som spør deg.

Min oppfordring er klar: Si ja!

Relaterte artikler