blogg

Du kan gjøre en forskjell

Du må ikke ha vært kretsmester i noe som helst for å bli en god trener for barn og unge.

Du må ikke ha vært kretsmester i noe som helst for å bli en god trener for barn og unge, sier Norsk Tippings administrerende direktør, Åsne Havnelid. Foto: Norsk TippingNorsk Tipping/Steinar Bjørnsson
Forfatterbilde Norsk TippingÅsneHavnelidPublisert:8. januar 2021Endret:18. januar 2023

Mange foreldre kvier seg for å rekke opp hånden og si at de kan bli trener, fordi de tror at de må kunne idretten godt. Men trenerens viktigste egenskap er at han eller hun er engasjert og inkluderer alle. En trener skal være en god voksenperson i ungenes hverdag. Det betyr at vi alle kan bidra.

Ni av ti kommer til idretten

Hverdagen på sportsplassen handler nemlig ikke om å utvikle toppidrettsutøvere. Den handler om å få ungene til å glede seg til neste trening. Om å gi dem erfaringer, mestringsfølelse og tilhørighet i et fellesskap. Dette er ting de vil dra nytte av i framtida, uansett hva de skal bli.

I Norge er hele ni av ti barn innom den organiserte idretten. Idrettsarenaen overgås bare av hjemmet og skolen med tanke på hvor barn bruker mest tid. Det gjør idretten til noe mer enn et sted for fysisk utfoldelse – den blir også et sted å vokse opp. Desto viktigere er det at rollemodellene i idretten er gode. At sånne som du og jeg tar litt ansvar på denne arenaen. 

Det finnes starthjelp

Hvis du er i tvil om hvordan du kan bidra, finnes det god starthjelp å få. I samarbeid med NIF satser Norsk Tipping på utdanning av trenere i idretten. På de ulike trenerkursene til NIF og særforbundene, som mange i hovedsak er digitale, får du en verktøykasse med øvelser som gjør ungene engasjerte, glade i å bevege seg og være i fysisk aktivitet. Klarer vi ha dem i aktivitet i mange år lærer de mye viktig, som å lytte, følge spilleregler og hvordan de skal forholde seg til andre. Det er en veldig god start i livet.

Jeg er bestemor til to seksåringer og en elleveåring som er ivrige på fotball og på ski. Der har jeg snakket med foreldre som har tatt grasrottrenerkursene i langrenn og fotball. De forteller at kursene gir dem en trygghet. De får øvelser de kan lene seg på, og som ungene engasjerer seg i. Og som en bonus blir de godt kjent med alle disse ungene som deres egne barn omgås hver dag.

Flere sammen

Det er lenge siden jeg var trener selv. Men, hvis jeg skulle ha begynt igjen i dag, ville jeg altså ha fått med meg ei verktøykasse jeg ikke hadde den gangen.

Jeg ville også ha sørget for å få med meg flere. Alt er lettere når man er en gruppe voksne som går sammen om oppgaven. Det blir mindre sårbart, mindre slitsomt – og mer moro.

Relaterte artikler