- Drømmer om at vi kan bruke mindre tid på politikk
Likestilling i idrettsnorge bør være virkeligheten – ikke en drøm. Slik kan vi komme nærmere å få det til.
Med filmen du kan se øverst i artikkelen eller HER ønsker Norsk Tipping å styrke fokuset på like muligheter for kvinner i idretten. For selv om våre beste utøvere legger ned de berømte 10.000 timene som skal til for å bli best, så er det kanskje ikke alltid nok?
Skru opp lyden og se videoen nå!
- Jobben er mye større enn vi hadde trodd
For ett år siden gikk Norsk Tipping inn i kvinnenes toppfotball med en målsetting om blant annet en styrket kvinnesatsing. I ettertid har det skjedd mye positivt i riktig retning innad i fotballen.
- Men er det én ting vi har erfart det siste året, er det at jobben for å gi kvinner like muligheter som menn til å bli gode i idretten sin er mye større enn vi hadde trodd. Vi har også forstått at selv om mye handler om penger, er det ikke alltid hovedutfordringen, sier Åsne Havnelid, administrerende direktør i Norsk Tipping og fortsetter:
- Det handler mye om å bryte med etablerte holdninger. At man blir oppmerksom på hvilke spørsmål som ikke er blitt stilt. For eksempel hvorfor du aldri har sett et kombinertrenn for kvinner på TV.
Dette mener Lundby, Norendal og Dalen
Med den nye filmen vil Norsk Tipping at debatten om like muligheter skal holdes varm og at effekten er en økt satsing på kvinner i alle idretter på sikt. I filmen stiller noen av Norges største idrettsprofiler på jentesiden seg bak budskapet, nemlig Silje Norendal, Maren Lundby, Andrea Dalen, Grace Bullen og Guro Reiten.
Her utdyper tre av dem sitt engasjement for like muligheter i idrett:
Silje Norendal, snowboardkjører som har vunnet X Games fire ganger
- Like muligheter er noe kvinner alltid har kjempet for, både på idrettsarenaer og utenfor. Jeg syntes det er veldig gøy at vi nå har en stemme, og blir respektert av flere og flere. Vi jobber like hardt som gutta og fortjener den samme respekt og anerkjennelse.
På hvilke områder føler du det fortsatt er igjen et stykke å gå før det er likeverd innen din idrett?
- I snowboard har det skjedd mye de siste åra når det gjelder likeverd. Guttene respekterer oss og syntes det er gøy å se jentefinalene. Dette er et stort steg som gjør det enklere å være jente i en mannsdominert idrett, sier Silje og fortsetter:
- I de største konkurransene får flere gutter stille til start enn jenter. Dette er noe jeg syntes burde forandres. Jentenivået begynner virkelig å bli høyt og det er ikke lenger kun fem-seks jenter som kan hevde seg blant topp tre, men ti-tolv som har ferdighetene som skal til for være på pallen. Derfor er det synd at i våre største konkurranser blir kun åtte jenter invitert, mens de inviterer tolv gutter.
- Her har sporten absolutt et stykke igjen å gå, og jeg håper å se en forandring på dette området i de neste åra. Dette er noe vi kjemper hardt for å få organisatorene til å forstå, sier Norendal.
Andrea Dalen, spiller for Djurgården Hockey. 3 x vinner av Gullpucken
- Hvis man skal lykkes med likeverd må man gi jentene like treningsmuligheter som guttene, skaffe trenere som kan trene jenter (gjerne kvinner), inkludere jenter i klubbens planer, satse på og bygge opp jentehockeyen fra bunnen, stille de samme kravene om seriøsitet til jentene som til guttene og få kvinner og foreldre med jenter inn i klubbstyrene og på andre styrenivåer i blant annet krets og forbund, sier Dalen.
Hun mener også det er viktig at utøverne går foran som gode forbilder og ambassadører.
- På den måten skaper vi interesse for foreldre til å la jentene spille ishockey, og jentene som spiller har noen å se opp til og et godt miljø å være i, sier hun.
Maren Lundby, olympisk mester i skihopp
Lundby mener alle burde ha like muligheter uansett hvem man er, hva man gjør og hvor man kommer fra.
- I tillegg har jeg kanskje kjent litt på denne «urettferdigheten» selv, og dermed står jeg saken litt nærmere. Jeg drømmer om at morgensdagens hoppjenter kan fokusere fullt og helt på å bli best. Og bruke mindre tid på politikk.
- På hvilke områder føler du det fortsatt er igjen et stykke å gå før det er likeverd innen din idrett?
- Jeg føler vi er på god vei, og at det jobbes godt, spesielt fra Skiforbundet hopp sin side, med å få oss likestilt. Jeg liker heller å se på utviklingen enn problemene, og den går utvilsomt i riktig retning. Herre- og damehopp har en ganske forskjellig historie, og det som skjedde for 50 år siden får man ikke gjort noe med. Det viktigste er at vi blir tatt på alvor nå.
Norsk Tipping skal bruke muskler
Som samfunnsaktør og stor sponsor har Norsk Tipping makt til å påvirke prosesser. Den makten skal Norsk Tipping, ifølge Åsne Havnelid, bruke til å jobbe for like muligheter i idretten.
- Vi skal bruke våre muskler i arbeidet for rettigheter kvinnene ønsker å oppnå i sine idretter. Den dagen hockeykvinnene krever å få lov til å gjøre taklinger i kamp, på lik linje med herrene, skal vi støtte dem i det. Når den prestisjetunge tysk-østerrikske hoppuka dras i gang i romjula, kan vi rekke opp hånda spørre hvorfor det ikke er kvinneklasse også. Eller andre spørsmål, som burde ha vært stilt for lenge siden, sier hun.