aktuelt

Millionærundersøkelsen: Slik svarte over 500 vinnere om hvordan livet som millionær er

Å få Telefonen fra Hamar med millionbudskapet er drømmen for mange. I Millionærundersøkelsen har vi fått svar fra over 500 spill-millionærer som faktisk har opplevd det.

TETT PÅ MILLIONÆRENE: Ingrid Roterud Mathisen i Norsk Tipping er glad for å få tilbakemeldinger fra millionvinnerne. (Foto: Ola Thorset)Foto: Ola Thorset
Forfatterbilde Norsk TippingOlaThorsetPublisert:January 9, 2023

Hvordan reagerer man når Telefonen fra Hamar plutselig ringer? Hvem forteller man det til? Hvordan feires det? Og hvordan brukes pengene? 

Dette er spørsmål de fleste av oss lurer på, og her er svarene.

Det var over 2000 millionvinnere som fikk tilsendt Millionærundersøkelsen, hvor alle har vunnet 1 million kroner eller mer i et Norsk Tipping-spill. 538 vinnere har svar på ulike spørsmål knyttet til vinneropplevelsen og tilværelsen i etterkant. (Se fakta om Millionærundersøkelsen nederst i saken).

Eurojackpot
Spillefrist tirsdag eller fredag kl. 19:00
Lever spill

Covid-vinnere

– Veldig mange er nysgjerrige på hvordan millionvinnerne har det i etterkant av en premieutbetaling. Vi får innblikk i en del gjennom vinnersamtalen og dialog senere med enkelte av dem. Men det er også interessant å se det i et enda lengre perspektiv, da vinnerne har rukket å gjøre seg flere erfaringer, sier Ingrid Roterud Mathisen, lotteri- og trekningsansvarlig i Norsk Tipping.  

Norsk Tipping har gjennomført millionærundersøkelse tre ganger tidligere, i 2013, 2015 og 2017.  

– Nå var det på høy tid med en ny undersøkelse. Vi er svært fornøyd med å ha fått såpass mange svar. Det bidrar til å gi et innblikk i hvordan livet som Norsk Tipping-millionær er. Det som skiller vinnerne i den siste undersøkelsen mest fra de tidligere, er at en del opplevde å vinne under covid-nedstengningen. Da var det noen ekstra spesielle samtaler som ga et litt annet perspektiv. 

– Går det an å si noe generelt om hvordan det går med vinnerne? 

– Det er vel ingen overraskelse, men for de aller, aller fleste har det å vinne et millionbeløp vært en udelt positiv opplevelse. Ikke så rent få melder tilbake at færre økonomiske bekymringer er en viktig del av det. Samtlige vinnere, som ønsker det, får oppfølging av oss etter at de har vunnet, blant annet med tilbud om økonomisk og juridisk veiledning hos en ekstern partner. Det gir dem en trygghet i starten på sin nye tilværelse. Samtidig er det ikke slik at veldig mange opplever at livet har blitt helt annerledes, svarer Roterud Mathisen.  

Spørsmålene

I undersøkelsen ble vinnerne spurt om blant annet følgende:

 • Hvor stor var premien?

 • Hvor var du/hva gjorde du da Telefonen fra Hamar ringte? 

 • Hadde du lagret vinnernummeret 625 60 000?

 • Hvordan feiret du?

 • Hvem var den første du fortalte det til?

 • Hva var det første du brukte pengene på/unnet deg?

 • Hva har du brukt pengene på?

 • Hvis ferie, hva slags ferie har du brukt premien på?

 • Hvis bil, hva slags bil har du kjøpt?

 • Hvis ja til veldedighet, hvem har du gitt penger til?

 • Har premien bidratt til at du har fått oppfylt én eller flere av dine drømmer?

 • Har du bidratt til å oppfylle noen andres drømmer?

 • Hva er det rareste/mest uvanlige du har brukt penger på?

 • Har du fått noen nye vaner etter at du vant?

 • Hvordan vil du rangere lykkefølelsen din i dag, sammenlignet med før du vant?

 • Har drømmene dine endret seg etter at du vant premien?

 • Spiller du fortsatt?

 • Jobber du?

Klart flest Lotto-vinnere

Lotto er spillet som har flest spillere og også millionvinnere. I 2022 var tallet på antall millionvinnere i Lotto 298. Millionærundersøkelsen speiler noe av dette, da over halvparten av de som har svart vant i nettopp Lotto. 

Respondentene i undersøkelsen har blitt millionærer i følgende spill: 52 prosent: Lotto, 14 prosent: Joker, 11 prosent: Nabolaget, 7 prosent: Vikinglotto, 7 prosent: Eurojackpot, 4 prosent: Extra, 2 prosent: Tipping, 2 prosent: annet, 1 prosent: Keno. 

Fra det ene til det andre ...

På spørsmål om hvor vinnerne befant seg da de fikk Telefonen fra Hamar, viser svarene at de fleste ble rykket ut av helt vanlige og hverdagslige gjøremål – og at overraskelsen naturlig nok ble stor. Her er noen eksempler på hvor og/eller hva slags situasjon vinnerne befant seg i da de ble oppringt: 

«Jeg var på bobiltreff på Dokka.»

«Hjemme, så VM-kvalifisering Norge-Latvia. Telefonen fra Hamar kom akkurat da Braut Haaland scora! Dobbel glede»

«Var i fjøset og tok kveldsstellet.»

«Var på jobb, så fikk ikke tatt tlf. Har lagra nummeret deres på telefonen, og fikk nesten hjertestans da jeg så at dere hadde ringt. Det var skikkelig stress ikke å vite sikkert hva det gjaldt. Det gikk opp for meg da jeg så trekninga, og det var en helt uvirkelig opplevelse.»

Extra
Spillefrist tirsdag kl. 17:00