Fotball på Oddsen igjen - men hvor?

To land starter opp igjen serien igjen til helga. Og i begge skal nordmenn i aksjon.

SERIESTART: Bjørn Maars Johnsen er avbildet under en landslagssamling i 2019, starter i helga sesongen i Sør-Korea.
Forfatterbilde Norsk TippingArveFuglumPublisert:7. mai 2020Endret:2. januar 2023

Til helga går to land i gang med ordinær seriefotball. Land som normalt får lite oppmerksomhet fotballmessig fra oss her i Norge. Men denne våren er langt fra normal, og derfor kommer både Færøyene og Sør-Korea i søkelyset, også for Norsk Tipping.

La oss ta en titt på de to ligaene og hva vi skal forholde oss til. 

Spill på Langoddsen!

Færøyene

Mens det i fjor var flere nordmenn i den øverste divisjonen på Færøyene, er det i å kun én: Ole Erik Midtskogen. HamKam-fansen døpte ham til «Æljen fra Tynset», og tynsetingen var i HamKam i tre år.

Nå skal han spille for Klaksvik, som er tittelforsvarer. Der spiller også en annen tidligere Hamkam-spiller, Odmar Færø. I fjor var han centimeter fra å score mot Norge i EM-kvalifisering, og gjorde en god figur i midtforsvaret til Hamar-laget før han ble skadet og mistet store deler av høstsesongen.

LES OGSÅ: Dette tenker Midtskogen om seriestarten

En tredje kjenning, Abubakar Ibrahim, er også en del av Klaksvik-troppen. Han har spilt både for Start, HamKam og Notodden her i Norge, men det er usikkerhet rundt Ibrahim. Først måtte han vente lenge på visum og arbeidstillatelse, og da det endelig var i orden satte pandemien inn. Han har fortsatt ikke kommet seg til Færøyene.  

De to beste lagene fra i fjor, Klaksvik og B36 Tórshavn, møtes allerede i første runde lørdag 9. mai. For øvrig er de ti lagene i årets serie identisk med de som utgjorde tabellen i fjorårssesongen.

Ingen rykket ned fordi de tre første plassene i den nest øverste divisjonen besto av toppklubbenes 2. lag. Klubben med det, for oss nordmenn, morsomme navnet Ítrottarfelag Fuglafjarðar beholdt derfor plassen, til tross for at den havnet desidert sist med kun seks poeng.  

Her finner du tabell og resultater for færøysk fotball

Sør-Korea 

De fleste av oss kjenner sørkoreansk fotball gjennom landslaget under VM hvert fjerde år. Landet har kvalifisert seg for VM ni ganger på rad siden 1986, men det har vist seg at landslaget er bedre i kvalifisering enn sluttspill. Sju ganger har det blitt slått ut etter gruppespillet, og én gang i åttendedelsfinalen. Unntaket er 2002, da satsingen på VM på hjemmebane ga en fjerdeplass.

Spill på Langoddsen!

Heller ikke i Asiamesterskapet har det blitt noen titler siden 1960, til tross for fire finaler etter det. Senest i 2015. 

Når det gjelder den sørkoreanske ligaen, er den for det meste preget av koreanske spillere. De fleste klubber har likevel noen utlendinger i sine tropper, og denne sesongen skal en norsk landslagsspiller forsøke score mål på sørkoreanske baner.

Bjørn Maars Johnsen viste seg fram i Rosenborg-drakt i fjor høst på lån fra AZ Alkmaar, og scoret respektable fem mål på 11 kamper. Fra og med denne sesongen er han klar for et av de beste lagene i Sør-Korea, Ulsan Hyundai FC. Laget kom på andre plass i fjor, med samme poengsum som vinneren Jeonbok Hyundai Motors FC. Disse to lagene var i en helt egen klasse, og endte hele 23 poeng foran lag nummer tre på tabellen, FC Seoul. 

Her finner du tabell og resultater for fjorårets sesong i Sør-Korea

Fjorårets sesong startet forøvrig med Jørn Andersen som trener for et lag K-League 1, Incheon United FC. Han fikk sparken allerede i midten av april i fjor, etter kun fire poeng på de sju første kampene og bunnplassering på tabellen. Incheon klarte seg til slutt, og overlevde i divisjonen med ett poengs margin. 

I tillegg til Maars Johnsen, er det én spiller til i K-League 1 som noen kanskje drar kjensel på. Nederlenderen Lars Weldwijk spilte i Aalesund i 2017, der han i løpet av 16 seriekamper scoret fem mål. Sesongen ga nok likevel dårlige minner for Weldwijk, siden Aafk endte med å rykke ned. Denne sesongen skal han forsøke å forsvare fjorårets ligatittel med sin nye klubb Jeonbuk. 

Én nordmann til 

Også den nest øverste divisjonen i Sør-Korea starter denne helgen. Foreløpig er ingen av kampene herfra på Norsk Tipping sitt oddsprogram. Men også i denne divisjonen finner vi en nordmann – Julian Kristoffersen.

Han dro til FC København som 16-åring i 2013, og har siden vært innom Djurgården og en og en halv sesong år i den danske klubben Hobro. Denne sesongen håper spissen å banke inn mål for Jeonnam Dragons.

Klubben er fra byen Gwangyang på sørkysten, og hadde 24 strake sesonger i K-League 1 før det ble nedrykk i 2018. Etter tredjeplassen i fjor er opprykk det klare målet for Kristoffersens klubb denne sesongen. 

Relaterte artikler